BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Nov 23, 2012

KENAPA ORANG SUKA DAN TAK SUKA KITA?



Assalamualaikum... Di waktu macam ni, aku jadi burung hantu  kejap..

Aku bukan pakar psikologi dan bukan juga Kaunselor... Aku adalah aku..^^
Bila lihat keadaan disekeliling tetiba timbul persoalan ni dalam kepala aku " Kenapa ada orang suka dan ada yang tak suka kita? tak boleh ke kalau semua yang kita kenal tu sukakan kita?"


Pertanyaan: Adakah semua orang disekeliling kamu sukakan kamu?

Kalau jawapan kamu Tidak. Tahukah kenapa ada orang yang tak suka kita sedangkan kita ni  baik je dengan orang.(kita bukan mrjk kpd aku, kita=manusia) Jawapannya sebab manusia tu berbeza dan  mempunyai hati yang berbeza. Misalnya, adik aku suka Nealofa tapi aku tak suka Neolofa tu…contohlah…bukan betul2..nanti tak pasal2 heboh blog aku… Masing2 ada sebab sendiri kenapa tak suka dan kenapa suka…Adik aku suka sebab dia kata nealofa tu peramah, comel dan hebat berlakon manakala aku pulak mengatakan bahawa nealofa tu sombong, tak cantik dan berlakon taklah hebat.. Hah..kenapakah pendapat berbeza sedangkan orang sama? Dalam Teori pembelajaran sosial, manusia tu belajar daripada apa yang diorang lihat, dengar dan baca dari persekitaran mereka… daripada apa yg diorang lihat, dengar , dan baca tu mereka akan membuat kesimpulan sendiri…apa yang lebih tepat disini ialah persepsi masing2…  HATI MASING2..

Kita tengok PM2 kita pon ada yang suka dan ada yang juga yang tak suka mereka sedangkan mereka merupakan pemimpin kita. Ini lagikan pula kita sah2 ada juga yang tak suka kita, Cuma kita ja yang tak tahu sebab kita takleh nak baca fikiran seseorang. Tapi kenapakah orang tak suka kita ?

Pertama manusia tu masing-masing ada kelemahan dan kelebihan, tiada siapa yang perfact. Mungkin kita buat silap tapi kita yang tak tahu atau mungkin kita tahu kita salah tapi ada sebab-sebab yang membuatkan kita menafikan kenyataan bahawa kita salah. Fahamkah apa yang aku kata..? berbelit2.. Macam aku sendiri pon ada kelemahan dan kelebihan yang tersendiri, walaupon kita berusaha berbuat baik kpd orang tak semestinya orang akan suka. Mungkin ada sesetengah sikap yg orang tak suka pada kita tapi diorang tak bagitahu sebab nak jaga hati kita. Ha… ini la masalahnya manusia, nak menjaga hati orang (^^). Mungkin dari segi percakapan kita, sikap kita dan banyak lagi la yg buat org tu tak suka. Tp masalahnya disini kita tak tahu knp org tu tak suka sebab dia tak bagitahu. Kalau bagitahu sekurang2nya kita boleh betulkan apa yg salah..

Kedua, impresi pertama atau omputih sebut  firts impression. Selalunya impresi pertama yang menyebabkan orang lain tak suka kita. Misalnya.. kita bertemu sorang perempuan ni kat bus stop, pastu kita senyum then dia buat dek jer.. Kita ni apa lagi mula lah buat impresi yang perempuan tu seorang yang sombong. Padahal kita tak tahu yang perempuan tadi dalam bad mood ka ataupon dia tak nampak kita. Sebab tu senyuman tak terbalas..mesti kita geram kan bila  kita senyum tp senyum tak dibalasnya. Sebab impresi pertama ni la buat kita salah faham dgn orang tu dan jadi tak suka orang tu.

Hah…kalau korang apa lagi sebabnya..??

Ok, kesimpulannya disini setiap orang tu masing2 ada kelemahan dan kelebihan. Kita sebagai manusia sentiasalah bersangka baik sesama manusia. Sebab  knp org tu bersikap macam tu dan macam ni tu semuanya bersebab… Dan kita kena belajar cara terima sikap seseorang tu dgn seadanya… mungkin kalau kita nak buat kesimpulan org tu macam itu ke, macam ini ke..eloklah kita kenal dengan lebih dekat dulu dgn org tu.. kan pepatah melayu ada mengatakan “ Tak Kenal Maka Tak Cinta, Bila Dah Kenal?? Jgn tergila2…hehe dan ada orang kata apa yang ada dalam minda kita ni akan menarik benda yang sama yg ada dalam fikiran kira.. misalnya, kalau kita tak sukakan seseorang, secara tidak langsung orang lain pon tidak sukakan kita dan sebaliknya… haha..jadi sentiasalah ada benda2 yg baik2 dalam fikiran kita.. hehe.. 

sampai sini sahaja.. kalau nak tahu bagaimana nak buat orang suka pada kita baca entry ni...bagaimana menjadi orang yg disukai.




Nov 17, 2012

JOM MERAWAT HATI KITA.

DISORDERKAH??



Assalamualaikum pembaca tersayang…hehe( bajet ramai pembaca).

Aku nak tanya kamu semua la… Pernah tak ada ketika tu korang rasa hidup korang Kosong ja… Macam lagu Najwa Latif tu..Kosong…Kosong…Oh…haha..

Kadang2 aku rasa pelik, adakalanya aku rasa sedih yang tidak bersebab.. Dah puas aku mencari jawapannya mengapakah aku bersedih… Tapi aku masih tidak ketemui jawapannya.. Memang tidak dinafikan pantang nampak orang, senyuman selalu dan mampu lagi terukir.. Tapi pada masa yang sama hati aku berasa sedih… Bila aku sedih..Mulalah semangat aku hilang..Pastu mulalah kerja2 yang melambak hanya jadi tontonan aku ja… Adakah aku dalam disorder??  No, no no, takkan sesekali aku biarkan disorder menghampiri aku… Tak kirala disorder apa sekalipon… Nasib baik aku sedar dengan ni semua..Kalau tak, ia makin berterusan… Ok, akanku tanganinya dengan segera..Faithing..!! Jom rawat hati kita…hehe

OK, kesimpulannya disini.. kalau korang sedar @ menyedari korang dalam perasaan yang negatif.. Korang jangan biarkan saja ia menguasai diri korang..Korang kena bagi solution pd diri kita sendiri… lihat apa yg jadi punca..dan cari solution utk masalah yg kita hadapi..


Nov 16, 2012

KENALI HIPNOTIS.




Assalamualaikum pembaca tersayang…

Ok, topik pada hari ini ialah berkenaan dengan hipnotis. Kamu semua tahu taka pa itu hipnotis atau juga disebut hipnosis.  Macam mana aku boleh kenal dengan perkataan ni? time tengok tv, citer pasal FBI yg sedang menyiasat mangsa dera, dlm cite tu dia kata nanti dia akan buat teknik hypnosis kpd mangsa tp aku tak sempat nak tengok macam mana.. Lepas tu, bila nyanyi lagu salena Gomez “ love you like song” tu ada lirik dia  I’m hypnotise by your destiny..kan!. Aku pon mula la tertanya2, apa maksud dia tu… Pastu lama2 aku lupa.. dan suatu hari ingat balik, nak try search kat google… baru aku tau apa kebenda hipnotis tu..

HIPNOTIS merupakan teknik atau praktik dalam mempengaruhi org lain secara sengaja untuk masuk ke dalam kondisi yg menyerupai tidur, yg mana seseorang yg terhipnotis boleh menjawab pertanyaan yg diajukan dan menerima nasihat tanpa melawan. Teknik ni selalu dilakukan untuk menjelajahi alam bawah sedar.

Hah..faham tak apa tu hipnotis? Dalam erti kata lainla hipnotis ni boleh buat kita tidur atau berada di alam bawah sedar. Pastu apa sja cakap kita org yg dihipotis ikut.

Bila aku tahu…aku teringatla masa zaman kanak2 aku dulu, aku pernah main hipnotis dengan kawan aku tp masa tu aku tak tau apa kebenda yg aku tengah main tu. Aku jadi penghipnotis yang menghipnotis kawan aku. Masa tu aku tak tahu macam mana aku tahu benda2 macam tu. Mula2 aku pegang tangan kawan aku, pastu suruh dia pejam mata, aku pon bisik2 kat dia dengan suara yang rendah, pastu aku tanya macam2 soalan then dia jawab dgn jujur…haha… tp itu hanya lakonan kami semata2, tak menjadi pon aku nak hipnotis orang…

Tapi kan hipnotis ni kan benda yang melibatkan pertolongan selain drp Allah…Maksud aku pertolongan dr yang halus2 tu… dia juga dianggap magic.. Bolehkah praktikkan hipnotis ni? (Soalan dlm kpla aku). Lepas tu cari la jawapan.

Kata ustaz - Ada hipnotis yg haram diamalkankan dan ada yg boleh.. Hipnotis ada dua iaitu hipnotis klasik dan hipnotis moden. Hipnotis klasik – orang yg mampu mempengaruhi dan menyelami fikiran orang lain. Contohnya macam bomoh yang membakar kemian dan guna ramuan2 tertentu, pastu dia menyelami dan ubati orang dengan ramuan2 yg dihidangkan…hehe.. aku pernah tengok adegan bomoh dengan mata kepala aku sendiri masa aku lalu rumah tok bomoh, aku intai2 la sikit…hehe..

(ha..mungkin korang kenal gambar diatas ni- Bila aku ingat balik kisah  pembunuhan kejam Mona Fendi terhadap Dato Mazlan, fuh gila, kejam gila.. Mona Fendi diberi kuasa untuk selami jiwa orang tp diguna dgn cara yg salah..)

Hipnotis moden- Korang pernah tengok tak citer, ada polis dia buat hipnotis kpd suspeknya.. dia ada macam2 cara. Dalam ni mereka hipnotis untuk tujuan menyeimbangkan bahagian otak kiri dan kanan kita supaya bekerja dengan sempurna.. Bahagian otak kanan dan kiri kita kan berfungsi secara berbeza. Dalam erti kata lain tujuan hipnotis ni untuk suspek bercakap apa perkara yang dia lakukan…dan tidak dilakukan….

Selain itu, fungsi hipnotis ni untuk meningkatkan memori kita. Ia sangat berguna selepas kita mempelajari sesuatu, terutamanya semasa exam..Mungkin korang pernah lihat gambar dibawah ni.. Ni la salah satu cara hipnotis moden....




Ok, sekian sahaja dari saya… Terima kasih kerana membaca.



Nov 15, 2012

Terbaiklah Hafiz Hamidun.


Semasa aku dengar muzik di radio… ada lagu ni diutarakan tp tak bagitau siapa empunya suara.... pastu aku terasa  nak download je lagu ni tapi aku tak tahu siapa penyanyi dia… Kebetulan aku tengok tv, masa tu ada siaran akustik hijrah… Aku tengok hafiz hamidun yang nyanyi… Yes.. saya dapat juga…. Rupanya byk lagi zikir terapi  dr hafiz hamidun... Terima Kasih Hafiz hamidun utk zikir ni...


Aku sangat suka mendengarnya… Alunan zikir yang begitu indah sehingga membuatkan aku terpukau lalu mengalirkan airmata… aku suka dengan alunan melodinya…. Dan ungkapan “ astagfirullahalazim”   "subahanallah" "Lailahaillallah" membuat aku jadi tenang… sekarang aku jadikan zikir ni sebagai penenang hati aku, kalau aku stress aku dengar zikir ni… Memang tak dinafikan ia berkesan…rasanya dah jatuh cinta pulak dengan suara zikir dari hafiz hamidun ni…. tapi bukan jatuh cinta pada hafiz hamidun ya…hehe.. 



Nov 14, 2012

Tips-tips mengetahui orang sedang berbohong.


TIPS TENGOK ORANG BOHONG- pSIKOLOGI ORANG.

Assalamualaikum pembaca tersayang…

Memandangkan malam masih muda..(muda la konon). Hari ni aku nak kongsikan beberapa tips untuk kita lihat sama ada orang tu bercakap benar ataupon bercakap bohong. Tips ni aku baca dalam buku. Kalau aku la, time aku bercakap dengan orang tu, mata aku lebih tertumpu pada matanya. Jarang sekali untuk aku tengok bibirnya ka, hidungnya ka, bulu keningnya ka. Hehee..  Ada kawan aku tu dia lebih suka lihat bibir seseorang apabila bercakap. Lecturer aku kata, kalau nak tengok orang tu bohong ke tak, tengok pada anak matanya. Kalau dia berbohong semasa bercakap, anak matanya akan mengecil. Ok, sekarang kita lihat tips2 lain melalui gesture seseorang tu.

1. Tubuh tidak bergerak @ bergerak berlebihan.

Hah…kalau orang yg berbohong, badan dia jadi berat ja nak bergerak sebab mereka tidak berani nak berhadapan dengan lawan bicara mereka dan berusaha meminimakan gerak tubuh dia. Ada juga yang bergerak berlebihan pulak sebab nak menghindari munculnya tanda2 bahawa dia sedang bercakap bohong. Aku teringat dekat adik aku yang bongsu tu, aku tanya dia “ kau curi duit akak ke RM10”… “ Mana ada kak” jawab dia. Nak tau, masa tu badan dia tak bergerak lepas dia cakap tu. Macam anak patung. Masa tu aku tau la dia bohong, pastu aku sengih2 kat dia, dia pon mengaku..haha… Yang kisah kawan aku ni pulak.. aku tanya dia “ wei, kau dah ada pakwe belum?”  “ Takde lagi la…aku masih belajar la, pakwe2 ni tak main la, study dulu okay, pastu cari la pakwe…” jawab kawan aku. Masa tu aku tengok masa dia tengah bercakap, tangan dia tak henti2 bergerak, mula2 dia ambil pen dalam kotak pensil aku, pastu dia ambil buku yang aku tengah baca, lepas tu dia belek buku tu sehelai2…bukannya baca… Tak ada fungsi pon dia ambil pen & buku aku.. Pastu..aku dapat rasakan dia berbohong…aku sengih2…dia pon sengih pastu lari..haha..tandanya bohong la tu.

2. Tiada eye contact.

Kadang-kadang orang yang berbohong ni cuba nak elakkan daripada menatap mata orang yang berbicara dengannya. Kontak mata semasa bercakap merupakan pendukung dan juga menyimpan maklumat tambahan semasa bercakap. Sebab tu la kadang2 kita dapat tangkap maklumat yang tidak selaras dengan apa yang orang tu cakap. Susah nak terangkan.

3. Bahagian tubuh lain menunjukkan rasa tertekan.

Contohnya, memainkan kuku jari, mengedipkan mata secara berlebihan, menelan ludah berkali-kali, dan gerakan lain yang dilakukan berulang-ulang. Perasaan takut, gugup, tidak tenang, serta bayangan tentang apa yang akan terjadi jika dia diketahui berbohong akan membuat orang mengalami tekanan yang tinggi dan melakukan hal-hal yang sebenarnya menunjukkan kegelisahan.

4. Melihat ke bahagian kanan dan kiri.

Kalau orang tu melihat sebelah kanan semasa bercakap, tu taktik otak kanan untuk memunculkan imajinasi iaitu usaha untuk mmbuat jalinan cerita berdasarkan apa yang telah diceritakannya. Kalau melihat sebelah kiri pula, itu usaha otak  untuk mamanggil memori atau ingatan kita untuk menyatakan kebenaran. Aku pon perasan jugak time aku aku nak ingat kembali cerita2 aku, aku tengok sebelah kiri.

5. Mata yang terbuka lebar dan buat2  innocent (tidak bersalah)

Kebiasaan sewaktu kecil yang masih kita bawa sekarang adalah membuka mata selebar-lebarnya dan buat2 rasa tak bersalah, seolah-olah nak berkata, "Siapa? ....Aku yang bersalah?!" Hal ini sering kita lakukan pada waktu kecil dulu. Aku ingat masa aku kecil dulu, aku wat  kusut masaikan balik  rambut anak patung kawan aku sebab dia dandan cantik, rambut anak patung aku tak cantik. Masa dia tengok anak patung dia jadi macam tu, dia pandang aku, pastu aku buka mata aku luas2 dan buat2 tak bersalah pulak…& dia salahkan orang lain…haha.. aku jahat betul… tu masa kecik ja.. sekarang aku baik tau…hahaha..

6. Bercakap tersekat2.

Tidak semua orang memiliki bakat yang besar dalam membuat cerita serta berbicara dengan lancar padawaktu berbohong. Sehingga, seringkali ditemui pembicaraan yang dihentikan sejenak dan dalam tempo yang tidak wajar. Biasanya terjadi ketika suatu bahagian cerita bohong nak dicakapkan, iaitu ketika dia sedang berusaha mengarang suatu cerita. Di sinilah biasanya cerita yang disampaikan mulai tidak konsisten dan berubah-ubah.

7. Menyentuh hidung dan menutup wajah atau mulut.
Ini juga merupakan bawaan sejak kecil, yang merupakan respon reflektif ketika seseorang ingin menutup-nutupi sesuatu. Tapi kalau aku, aku akan sentuh hidung time aku malu…haha.. kalau orang lain tak tau la..


Nov 11, 2012

TIPS UNTUK MENANGANI GEJALA INSOMNIA.




Assalamualaikum pembaca tersayang…

Ok..malam ni, kita bercakap pasal tajuk di atas ni iaitu, cara-cara untuk menangani Insomnia.
Ok, terlebih dahulu siapa yang tahu insomnia tu apa?? Angkat tangan…(dah macam cikgu dah aku ni) tak payah la, tak nampak tangan korang…

Insomnia tu merupakan gejala kelainan dalam tidur seperti sukar untuk tidur ataupun mempertahankan tidur,tidur tidak teratur atau tidak cukup. Ia merupakan gangguan tidur, ia berbahaya tau.. Macam aku la, susah sangat nak tidur, tengok la masa ni bukannya nak tido malah gatal2 tangan menaip dan buat2 segar mata. Tapi aku dah lama mengidapnya, Tuhan saja yang tahu.


Nak tahu puncanya? Mesti korang pon tahu apakah yang menyebakan kita sukar untuk tido. Salah satunya, tengok TV, mengadap laptop atau komputer la, macam tak boleh berenggang dengan komputer.  Menurut pakar benda alah tu boleh merangsang otak kita dan buat kita sukar untuk tidur. Sebelum lihat tips2nya kita kena tahu puncanya dulu dtg dari mana... Lepas tahu, hapuskan punca tu.. contohnya berpunca daripada lappy yg asyik dionline ja, hapuskannya..hehe.. Tidok la berbuat sedemikian..Hapuskannya dengan cara yg bijak.. Caranya terletak pada anda.. Kalau aku, mmg susah sgt nak hentikan drp tdk berhadapan dgn laptop selagi mata tidak menunjukkan tanda bhw dia sudah penat....Sebab aku byk alasan la, itu la ini la..mcm2.. Korang jangan jadi mcm aku ya... Katakan taknak kpd alasan..

Sekarang kita lihat tips-tips yg boleh kita amalkan dalam menangangani masalah insomnia. 

1. Ada jadual tidur yang tetap.
Siapa yang ada jadual tido? Jadual tido tak sepertinya dicatat atas kertas, dicatat dalam kepala pon bole. Asalkan ada… kalau yang dah ada tahniah la.. tetapkan masa yang cukup untuk tidur, agar esok hari mata kita tidak layu dan tidak malas untuk aktiviti harian kita.

2. Elakkan makan makanan yang berat sebelum tidur.
Siapa yang suka makan?? Aku la… hehe..aku suka makan nasi tak kira waktu…makan banyak pulak tu, tapi takpe, badan tetap slim…hehe..poyo… kalau kita makan makanan yang berat sure la susah nak tido lepas tu, tapi kan ada jugak yang makan makanan berat pastu terus tido..

3. Elakkan daripada minuman yang mengandungi kafein macam teh, kopi dan Nescafe.

Best kan air Nescafe….wah..kalau dapat minum masa ni best sangat tapi sekarang aku dah takut nak minum malam, takut tak tertido, pernah dulu berkali2 setiap kali minum Nescafe waktu malam aku tak tido wei..cuba korang bayangkan, tak tido sehari, waktu siang aku memang tak reti nak tido sebab aku memang tak suka tido waktu siang kecuali time sangat penat. Kita sebenarnya tak boleh ajar minum Nescafe malam2, nanti ketagih tau, sekali sekala takpe, jangan jadi macam aku tau, tapi sekarang aku dah tak ajar, kan aku tengah amalkan tips2 ni..hehe

4. Memeriksa tempat tidur.
Ikut pakar psikologi la kan, cara terbaik untuk tidur ialah pastikan persekitaran kita sejuk, tenang dan gelap. Hah… memang betul pon, aku ni kalau dok dengan aircond, suasana senyap dan gelap, terus tido tau…haha

5. Pastikan tepat tidur selesa.
Sebelum tido, kita perlu memastikan yang kita dalam keadaan selesa. Bantal cukup, selimut, suhu bilik yang sesuai.

Ok, thats all.. dan ada satu tips tambahan dari aku, siapa yg sukar sangat nak lelapkan mata tu, cuba dengar bunyi jam dinding tau mengira detik jam(aku dah lupa istilah), pastu korang kira 1 sampai la korang tertido. Bagi yang ada jam la..Korang perasan tak time kita tido, senyap je hanya bunyi jam tik tok tik tok..fikiran kita pon kearah jam tu.. sebiji2 bunyi jam.. bagaikan kita dihipnotis… aku selalu amalkan tips ni time susah sangat nak tido.

Dulu ada kawan aku ni, dia selalu suruh aku tido awal. Dah berkali2 dia suruh. Aku dah janji dengan dia nak tido awal tapi sampai sekarang aku tak boleh. Aku belum tepati janji aku pada dia… tapi aku sedang berusaha…. hehe…banyakla kau punya usaha fara… tiba2 jer ingatkan dia. Semoga dia dalam keadaan sihat sejahtera di samping keluarga tersayang dan orang yang dia sayang(ayat skema..haha)…

Ok, selamat mencuba.


Nov 8, 2012

KENAPA MEMILIH UNTUK BERBLOG?


Blog comel jer...


Assalamualaikum pembaca tersayang…

Aku nak tanya korang la kan.. kenapakah kamu wujudkan blog? Apa sebab kamu wujudkan blog..? sebab nak popularkah? Nak kumpul incomekah..? suka sukikah? Nak cari kenalankah?? Dan sebagainya…

Aku ni bukan la lama sangat dalam dunia blog ni, aku start berblog pada tahun 2011. Mula2 aku kenal dengan blog ni masa tu aku tengok romate aku tengah dok sibuk jer online laptop, bunyi ketah ketih keybord laptop, aku ni dok tertanya2 lah..apa bendala dia dok menaip tu. Nak kata dia buat asaimen aku tak cayer sebab awal lagi takkan romate aku dah start buat asaimen…haha.. jahat betul aku… masa tu aku tak tanya pon romate aku, apakah yang dibuatnya tu… lepas tu, dia keluar g tandas, aku pon intai2 laptop dia, aku tengok situ ada benda2 sama kat Microsoft word tu, aku tengok takkanla bentuk dia sedemikian rupa… haha… pastu aku ni nak tahu sangat, aku tanya la dia, apa yang kau buat tu wei?? Dia kata” aku tengah berblog… kau nak wat blog tak?? Nanti aku ajar…” aku mengangguk2 jela…

Pastu dia tak ajar2 aku, tak sempat kot… lepas exam, aku pon tak tau nak buat apa bila mengadap laptop, boring asyik tgk citer… pastu teringat yg romate aku nak ajar blog tp dia dah balik kampong dia…haha..  Kebetulan ada member aku sorang ni, dia ada blog, bila aku tanya macam mana er nak buat blog?? Dia pon terus ajar aku malam tu… sekali dia ajar.. lepas tu aku bermain2 sendiri dengan blog, belajar sendiri.. terima kasih la kawanku sebab ajar kalau tak, blog ni tak wujud..

Kenapa aku memilih berblog? Sebab utama masa tu… aku nak menaip, aku suka menaip, aku nak belajar menaip dengan pantas… aku boleh lepaskan stress aku dengan menaip…

Eleh…itu ja sebabnya… koman betul.. kenapa kau tak menaip asaimen ja fara oi…. Tu sebab utama, sebab lain.. aku suka benda2 macam ni…kalau dulu aku selalu buat diary dalam buku, so, aku nak cuba buat diary online..haha… tapi post takdela berkaitan dengan hidup aku semua.. Blog ni blog multi-buletin…macam cerita aku post..hehe.. Aku buat blog juga sebab nak kongsi2 idea la... maklum la  manusia ni berbeza, pendapat juga berbeza... Jangan segan2 kita bagi kongsi idea, kita kan bebas bersuara kan...hehe

Langsung aku tak pikir pasal nak jadi populariti blog, bukan juga sebab income, bukan juga nak kumpul follower macam I follow u, u follow back.…tapi kalau yg sudi follow la aku…haha.. tapi apa yang penting, aku happy la dengan berblog…kita boleh kenal orang, boleh kenal ilmu pengetahuan… dapat idea...dan sebagainya.... but I’m still newbie dalam dunia blog ni…


Nov 6, 2012

TERIMA KASIH ALLAH.



ENTAH MENGAPA PADA SAAT INI, DETIK INI, WAKTU INI AKU RASA SANGAT RINDUKAN ALLAH. PERNAH TAK KAMU SEMUA RASA NAK JUMPA ALLAH? PERNAH TAK KAMU RASA INGIN MELIHAT ALLAH? YA..AKU MERASAKANNYA. AKU RASA AKU MAHU MENATAP WAJAH ALLAH.

TAPI BILA AKU PIKIR, LAYAKKAH AKU UNTUK SYURGANYA?

TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA KAU TELAH KEMBALIKAN SEMANGAT AKU YANG TELAH HILANG SEBELUM NI HANYA KERANA SESEORANG YANG KAU MUNCULKAN DALAM HIDUP AKU. AKU TAHU INI SEMUA UJIAN DARI ENGKAU YA ALLAH. AKU AKAN CUBA SEDAYA UPAYA AKU UNTUK LAWAN SEMUA NI.



Nov 4, 2012

Soalan Ramalan Psikologi: Memilih Pasangan.



Psikologi minda


Macam biasa, bila aku boring, tak tau nak buat apa(kononnya,padahal kena siapkan tesis)...haha

Aku ni minat dengan blog2 psikologi so, aku taip la kat google blog psikologi, aku jumpa blog ni. blog psikologi

Ada post pasal soalan ramalan psikologi: memilih pasangan... 
Apa lagi aku try la.. jawapan aku ikut urutan 3,1,2,5,4. 

Korang cubala kalau nak tahu. Aku just nak share... Walaupon ia hanya ramalan psikologi, namun ada jugak kebenarannya.

Ia berkenaan sebab mengapa seseorang tu memilih pasangan.
Soalannya berbunyi begini: 

Ada 5 perkara berlaku serentak.
1. Air mendidih kat dapur.
2. Air paip melimpah kat bilik air.
3. Bayi menangis.
4. Telefon berbunyi.
5. Ada orang ketuk pintu.

Sekiranya anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan lakukan terlebih dahulu mengikut urutan KEUTAMAAN dan KEPENTINGAN diri anda sendiri.
Yang pastinya semua perkara tersebut mestilah juga diselesaikan. Susunlah mengikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu.
Pejamkan mata..
Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang. Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda.
Bagaikan situasi sebenar, anda perlu membuat keputusan dengan segera..

Setelah membuat keputusan, inilah fakta terselindung disebalik jawapan yang anda berikan?
Susunan jawapan anda akan menunjukkan apakah ciri/sifat/perkara yang anda utama dan pentingkan dalam memilih pasangan.

Kalau anda memilih untuk menutup air medidih:
Menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan ‘si dia’ untuk membimbing anda.

Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air:
Menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.

Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis:
Menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.

Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi:
Menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.

Kalau anda memilih untuk membuka pintu :
Menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda..

Macammana dengan keputusan anda? Apakah yang anda utama dan pentingkan dalam memilih pasangan anda?
Anda boleh bertanya soalan ini kepada rakan-rakan anda untuk mengetahui apakah perkara-perkara yang mereka utamakan dalam memilih pasangan hidup.

Selamat Mencuba. 

Nov 3, 2012

ALAHAI!! ROBOT JOGET GANGNAM STYLE.



SEMAKIN HARI, DUNIA SEMAKIN MAJU, TEKNOLOGI SEMAKIN CANGGIH. COMEL BETUL TENGOK ROBOT PON BOLEH JOGET GANGNAM STYLE.

OPPA GANGNAM STYLE MEMANG BAWAK PENGARUH BESAR DALAM DUNIA NI. DI MANA2 AKU PERGI ADA GANGNAM STYLE... WUJUDNYA FENOMENA GANGNAM STYLE PULAK.. AYOYO, MANYAK TERKENAL ITU PSY... TP KENAPA ADA KONTROVERSI YG MENGATAKAN LAGU NI TAK BOLEH NYANYI ER?? BILA DITELITI LIRIK LAGU DIA DLM BM TAKDE PAPEPON...  TAPI YANG NEGATIFNYA PD TARIANNYA , TARIAN KUDA TU...AYOYO... AKU RASA TARIAN TU DAH MEMBAWA WABAK LA PULAK... WABAK APA? WABAK MENARI...HEHE

TAPI TAKPE, AKU RASA INI HANYA SEMENTARA JER, LAMA2 TAKDE LA..


OK LA, TAKNAK LA BAHAS PASAL GANGNAM STYLE. MACAM2..



Nov 2, 2012

SIAPAKAH KITA??

Aku budak yang baik..hehe



Assamualaikum buat pembaca tersayang...

Ok.. untuk menghilangkan kebosanan aku pada saat ini, aku nak tanya la sikit pada sesiapa yang tengah baca post ni. Kalau taknak respon pon takpe, lepas baca cuba kita fikir sendiri, kalau respon lagi baik...hehe.. Persoalannnya berbunyi.

SIAPAKAH KITA?

Adakah kamu semua sudah kenal dengan kamu sendiri?? atau ada jugak yang masih lagi tercari-cari jawapan siapa diri  mereka yang sebenarnya.... point yang lebih tepat ialah identiti diri.

kamu tahukah sikap,sifat,  tabiat ataupun tingkahlaku kamu bagaimana? apakah personaliti yang ada pada kamu? kamu tu bersifat negatifkah, positifkah? adakah kamu terima seadanya sifat kamu itu? tak kiralah yang negatif or positif....

Hah..berjayakah kamu mengenali sifat kamu yang sebenarnya? bolehkah kamu mengutarakan konsep siapa diri kamu sekiranya kamu tanya diri kamu sendiri?  kepada yang sudah berjaya tahniah saya ucapkan... Kerana untuk mengenali kita sendiri amatlah sukar.. dan ini bermakna anda sudahpun mencapai  identiti diri. Tak kiralah identiti yang negatif ataupon yang positif, itu adalah diri  anda sendiri. Kalau ia negatif, cuba positifkan ia... tapi perlu diingatkan bahawa tidak semua personaliti kita boleh diubah.. Mengubahnya tanpa paksaan ye tuan2 dan puan2..

Kepada yang belum berjaya atau yang masih lagi ragu2 tentang siapakah diri mereka. Teruskan mencari siapakah diri kamu, belajar mengenal diri sendiri, kerana ia amatlah penting untuk self-estem kita.

Ok, kalau soalan tu ditujukan kepada aku. Yes. aku dah kenal siapa diri aku. Aku dah berjaya mengenali aku. Cehhh..dengan yakinnya... Apa yang aku nampak pada diri aku? soalan lagi...balik2 soalan...cuba kira dah berapa banyak tanda soal...haha.

Ok, jawapannya.. aku rasa aku ni pelik, aku rasa takde orang yang bersikap, bersifat dan berperangai  macam aku, dan hanya aku sorang ja yang berperangai macam ni. Apa yang aku tahu, yang negatif tu xda la banyak sangat dalam diri aku..ceh..kau fara..
Perangai macam mana tu? itu rahsia la, kalau nak tahu moh la berkenalan dengan aku...hehe...tiada paksaan..

Ok la, that's all untuk ari ni... Guk luck with your lives..