BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Oct 27, 2012

BOLEHKAH PEREMPUAN YANG MULAKAN DULU..??




Assalamualaikum buat pembaca.... Jam dah menunjukkan pukul 2.35 a.m... mata aku masih lagi segar, tak dapat nak lelapkan mata... mungkin sebab ada sesuatu yang menggangu fikiran aku.. Daripada layan fikiran yang kacau, baik aku post something...

Hah.. sekarang aku nak cakap pasal persoalan ni..??

Bolehkah perempuan yang mulakan dulu??  It's mean..Mulakan dulu dalam luahkan perasaan... Dulu aku pernah post pasai luahan perasaan..Kisah kawan aku..

Ada yang kata itu tak elok sebab..macam perigi cari timba...tak elok  kalau orang tahu...haha..
Ada pulak yang kata okay ja apa salahnya ...  macam2 pendapat orang ramai..

Bagi aku...boleh ja..takkan kita nak berdiam diri..rasa tak tenang ja.. Tp  time kita dah luahkan perasaan tu, kita mestilah bersedia terima jawapan dari si dia yang kita suka sama ada terima atau tidak....

hah... jangan la kalau bila dah luah perasaan kat lelaki tu, lelaki tu kata tak terima... kecewa, frust menunggeng.... pastu, nak telan panadol la, nak terjun bangunan la, dan macam2 lagi yang bagi kesan negatif...alamak..itu perlu dielakkan... 

Memang la kalau kita dah terlalu sayangkan seseorang, kita mesti nak dapatkan dia jugak kan...tapi be positif la, mungkin Allah nak kita dengan orang lain, bukan dia..

Dan macam mana kita nak hadapinya nanti bila dah luahkan perasaan dan tak terbalas pulak tu...Alamak...susah nak hadapi tu kan, lebih2 lagi bila kita dekat dengan dia... Mesti malu kan... 

haha...tips dari aku - buat tak tahu jela bila jumpa dia, ala..kita ni kan pelakon terhandal...haha... handal la konon bila jumpa depan mata, memang muka sebenar ni tak boleh nak sorok dah... Ataupun satu tips mudah, kalau belum sedia nak berhadapan dengan dia lagi...kita run away... nampak dia kita terus lari... pastu sampai bila nak run away?? ayoyo....


Tapi tips yang paling handal ialah berdoa kat Allah...InsyaAllah doa kita termakbul..


Oct 12, 2012

ROMANTIK ITU SUNNAH RASULULLAH.





Ok hari ni aku nak share satu penulisan dari lecturer aku, yang pernah publish kat newpaper kosmo… Sebenarnya banyak penulisannya yg bagi aku sangat perlu untuk kita baca dan ketahuinya, penulisannya banyak berkaitan dengan psikologi...


Dulu pernah jugak aku terpikir kenapa lelaki Melayu ni tak romantik??  aku selagi soalan aku blm jawab, aku cari jugak jawapannya smpai dapat... ha...So, sekarang baru aku tahu kenapa depa bertingkahlaku sedemikian selepas baca penulisan ni..
Ada yang kata tak payah lah nak romantik2 ni macam orang barat ja…
Tapi betulkah??

Ok..untuk menjawab persoalan ini…Teruskan membaca..


SIAPA suami pilihan anda? Percaya atau tidak, antara kriteria suami pilihan para gadis ialah lelaki yang romantik. Bagi kebanyakan lelaki pula, romantik biasanya hanya ketika usaha memikat, tetapi bila si dia sudah menjadi miliknya, romantik terus hilang.
Apabila isteri bersuara, kerap lelaki ini memberi alasan: "Romantik apanya, tak perlu nak jadi orang Baratlah!".
Ini antara tanggapan kebanyakan lelaki Malaysia khususnya lelaki Melayu. Hakikatnya, romantik bukan sikap orang Barat, bukan juga budaya hero Hindi sebaliknya romantik, bersikap baik dan melayan isteri dengan lembut adalah sunnah Rasulullah SAW.
ISTERI RASA DIHARGAI
Malu memegang tangan isteri? Kenapa perlu malu? Saya akui, budaya ini memang agak asing bagi masyarakat kita. Kenapa jadi asing? Sebab kita tidak membiasakan diri kita melakukannya.
Setiap isteri mendambakan suami yang romantik. Tidak perlu berikan bunga setiap hari, bukan harapkan hadiah yang menghabiskan gaji. Memadailah cara anda membelai, tingkah anda merayu. Sikap anda memberi perhatian juga diinginkan selain pelukan dan ciuman kasih sayang malah luahan rasa cinta.
Pakar psikologi pernah mengatakan, pengucapan cinta satu kali sehari akan memanjangkan usia. Kenapa? Apakah kaitan pengucapan cinta dengan panjangnya usia?
Sebenarnya, maksud pendapat tersebut adalah ucapan cinta akan membuatkan diri orang yang menerimanya rasa disayangi dan dihargai lantas akan membuahkan seribu rasa kegembiraan dan kebahagiaan. Rasa gembira dan bahagia pula membuatkan seseorang ingin terus hidup bagi terus menikmati kebahagiaan tersebut.
Contoh Rasulullah

Menurut riwayat, Rasulullah SAW sering mengucup isteri baginda dengan penuh rasa kasih sayang. Rasulullah SAW pernah mencium isterinya sebelum pergi menunaikan solat di masjid. Aisyah RA berkata yang bermaksud: "Rasulullah pernah mencium salah seorang isteri baginda, lalu berangkat menunaikan solat tanpa memperbaharui wuduk" - Hadis riwayat Abu Daud.
Walaupun hadis itu menjadi hujah atau perbincangan dalam hukum wuduk, namun tujuan saya mengemukakan hadis ini ialah untuk mengetengahkan kepada umum tentang sikap romantik Rasulullah SAW. Saya tahu, memang ramai yang mencium isteri tapi berapa kalikah anda mencium isteri anda dengan penuh kasih sayang, bukan sekadar ciuman selamba atau ciuman penuh ghairah?
Aisyah RA berkata: "Aku biasa mandi berdua-duaan bersama Rasulullah SAW menggunakan satu bekas air." - Hadis riwayat al-Bukhari.
Pernahkah anda berbuat demikian? Berapa kerap? Baginda juga sering memanggil isterinya dengan panggilan yang indah dan disukai oleh isterinya. Baginda memanggil Aisyah RA dengan gelaran Humaira' yang bermaksud putih kemerah-merahan, bertujuan memuji kecantikannya. Rasulullah SAW juga memanggil Aisyah dengan nama yang digemarinya iaitu Aisyah.
Lantas, ciumlah isterimu wahai para suami! Lafazkanlah kata-kata cinta. Panggillah isteri anda dengan panggilan disukainya. Berkongsilah makanan dan minuman anda.
Sentiasalah luangkan masa bersamanya malah banyak perkara lain yang boleh anda lakukan bagi membuktikan anda benar mencintai dan menghargai isteri anda. Apabila isteri rasa dihargai, dia bukan sahaja sanggup berikan layanan istimewa malah sanggup menggadaikan hidupnya demi suaminya.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang paling baik antara kamu semua adalah orang yang paling baik terhadap isterinya dan aku adalah orang yang terbaik antara kamu semua (dalam membuat kebaikan) terhadap isteriku." - Hadis Riwayat al-Tirmizi.
Sebenarnya, cinta dan kasih sayang bukan sesuatu yang tegar dan keras seperti batu. Malah, batu juga boleh pecah dan hancur dek titisan air yang berulang kali. Sama juga dengan cinta dan kasih sayang. Seorang lelaki dan seorang perempuan perlukan cinta untuk bersama sebagai suami isteri. Untuk terus kekal sebagai suami isteri juga perlukan cinta.
Cinta bukan sekadar perasaan yang disimpan lama tetapi cinta perlu dihangatkan setiap masa dan ketika. Menjadi seorang suami malah isteri juga, rasa cinta perlu ditunjukkan setiap masa dan ketika.
Bersikap romantik merupakan antara cara meluahkan rasa cinta anda. Sebelum terfikir mahu melaksanakan sunnah Rasulullah SAW dengan poligami, apa kata usahakan untuk laksanakan sunnah baginda dengan bersikap romantik terlebih dahulu dengan isteri yang ada! Pasti boleh!

Oct 6, 2012

Bila Jadi Insan Yang Penyayang.


“ Kau ni penyayang sungguh la orangnya”

Kata kawan aku Aini, dia tengok aku begitu sayangkan anak buah aku Si iman comel Memangla, mesti kita sayang kan anak buah kita.

Teringat gelagak si iman semasa aku berada di kampung.

“ Ibu….Ibu…Ibu…uuu.. bangunla, nak susu”

Kedengaran suara Iman mamanggil2 ibu…dengan suara nyaringnya… pagi2 lagi dia kejutkan aku..aku yang mengantuk kenalah bangun, dalam banyak2 orang yang ada dalam rumah aku jugak yang dikejutnya, dah la aku jenis yang susah nak bangun… Tapi takpe aku rela demi iman..

Lepas bagi susu botol kat iman, aku ingat aku boleh sambung tido balik lepas tu tapi diajak pulak temannya tengok tv, tengok citer kartun Mr, Bean, Pororo, Thomas and Friends dan sebagainya. Apa lagi layan la iman sorang ni..


Oh ya, jangan salah faham dia bukan anak saya, saya belum berkahwin lagi. Haha…Dia anggap aku macam mak dia, dan aku pon anggap dia macam anak aku. dari kecil lagi dia dah terbiasa panggil Ibu, dan kalau dia lupa dia panggil aku Mama.. Aku jaga dia masa dia berumur 2 minggu lagi, korang bayangkan macam mana jaga baby berumur 2 minggu. Ibu baby ada sedikit masalah yang perlu diselesaikan kat kampong dan tinggalkan anaknya dengan my family. Setiap hari aku dok pikirkannya, rindu sangat kat iman…. Si iman ni dia budak yang hyperaktif…nakal betul..kadang2 kitorang bimbang dengan dia takut dia cederakan diri sendiri.

Ramai yang salah faham, bila aku g mana2 dengan iman dia kata aku mak kepada iman… Mana taknya iman dok panggil Ibu..sah2 la orang ingat aku ibunya…haha… lawak2.. Aku ingat lagi masa aku pergi shopping tetiba ada lelaki senyum2 kat aku sambil angkat keningnya, pastu iman pegang tangan aku dan kata “ Ibu..Ibu..nak kete tu”. Iman sangat obses dengan kenderaan mainan. Pastu lelaki tu berhenti senyum pastu cuba tanya aku “ ermm…anak ke?” . Aku pon jawabla “ya”.. terlepas dari mulut.. pastu dia mengangguk2.. haha… lawak2..

Now, Iman dah berumur 3 tahun..nak tengok gambarnya, so sweet…




 Comel macam mak saudara dia...hahaha..



Oct 5, 2012

7 tips untuk menangani konflik dengan pasangan.

Hari tu aku ada post pasal tip redakan konflik , sekarang sekaligus menangani konflik tu.. Hehe... time belajar subjek marriage, family, kinship ari tu aku ingat lagi apa yang lecturer ajar dan aku nak kongsikan...hehe..


1.  Be specific- jangan guna “ tak pernah” dan “ selalu”.
Contohnya, abang ni ” tak pernah” nak bagitau saya abang pergi dengan siapa.
Abang ni “selalu” buat saya marah tau.
Ha..itu kata2 yang akan buat pasangan anda mudah naik angin. So, jangan guna yang ini, cuba try macam ni..
Contohnya, saya lebih tenang  kalau awak begitahu awak pegi dengan siapa.


2. Attack the problem not person.
Selalunya orang tu kalau ada masalah dengan pasangannya mesti dia mencari kesalahan pasangannya, bukan dia fokus dengan masalah yang mereka hadapi…Itulah yang menyebabkan konflik makin meninggi. So, kalau taknak konflik tu bermaharajalela cuba amalkan yang sebaliknya.

3. Express feeling and use “ I” statement not “ YOU”
Selalunya kita kalau sedang emosi, marah panas baran….. mesti kita gunakan statement You/Kamu/awak yang merujuk pasangan tu yang bersalah… Itulah punca berbalahan akan bertambah meletop lagi… contohnya kita selalu cakap “ Kamu tu selalu buat hal” “ kalau kamu tak pergi sana, benda ni takkan berlaku”
Ha…so, jangan banyak guna statement yang menunjukkan dia yang bersalah.

4. Confront privately- jangan gaduh tempat private.
Ada sesetengah orang, kalau gaduh di tempat2 yang takde orang, sembunyi2 lagi  contoh, dalam bilik, siap kunci lagi takut budak atau anak2 dengar. Sebenarnya ia akan menambah lagi masalah, dua2 lagi senang nak buat sesuka hati, marah sesuka hati.. So, bila dah tahu perang akan meletop cuba lari, dan keluar dari zon2 yang bakal meletop..

5.  Seek to understand the other person’s point of view.
cuba untuk fahami pasangan kita, kita tahu kan yang pompuan dan lelaki ni banyak perbezaan.. Dan sangat susah nak faham antara satu sama lain. Ada penulis dalam buku yang aku baca tu, dia cadangkan baca buku bertajuk “ men are from mars, woman are from venus”. Aku belum baca lagi, belum jumpa lagi bukunya. Kalau korang nak kenali siapa itu pompuan dan siapa itu lelaki boleh baca buku ni. Ya memangla kita dah tahu siapa pompuan sape laki kan but kita tak tahu apa behavior2 yang misteri ada dalam kedua2nya… hehe

6.  Willing to admit when you are wrong.
Mengaku sajalah kalau kita yang salah, ada setengah orang tak berani nak mengaku yang dia yang salah. Nak betul jugak.

  7.  Maintaining relationship is more important than wining the argument.
Klau sayangkan hubungan korang, cuba sekali sekala mengalah…jangan nak asyik menang je…nak jadi juara jugak…




Congratulation to my senior (Konvokesyen 2012 UM)


Assalamualaikum pembaca tersayang…

Hari ni tetiba ja nak post pasal Konvokesyen kat UM. Semalam akak2 senior dari jabatan aku iaitu Jabatan Antaropologi dan Sosiologi selamat menghadiri konvokesyen dengan jayanya. Hooray…Tahniah buat mereka… hehe..aku pulak yang lebih2 happy untuk senior2 aku… Kitorang p sambut diorang but semua akak senior berpecah, tak dok skali..sebab kitorang tak maklumkan dengan diorang nak p sambut…  So kitorang cari la diorang sorang2 untuk sambut mereka…tapi xsemua yang jumpa… hehe.. dan tidak ketinggalan benda yang wajib iaitu bergambar…hehe… harus…

Dengan semangatnya pegang banner pasum...hehe









Orang yang tak konvo pulak yang semangat bergambar..



Bila tengok orang konvo, huuuu… tak sabar2 dalam hati ni nak konvo, dah terbayang dalam kepala macam mana aku konvo nanti er…?? Family aku mesti ramai yang datang..maklumla…adik beradik ramai… Atas pentas mesti aku terketar2 p ambik ijazah.. aku dah terbayang aku senyum depan camera sambil pegang segulung ijazah…haha..kuat benor imagine aku…

Semoga akak2 seniorku yang tersayang dapat kerja yang bagus2 dan yang nak sambung belajar pulak lepas tu harap dapat bertahan dengan namanya  dunia belajar…

Ok, next entry akan menyusul, nantikan ... (bajet ramai pembaca) hehe..
Thanks for reading..