BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Apr 30, 2013

SEJENAK CERITA SI CILIK


Tengah mengemas baju untuk balik ke KL. Masuk budak kecik yang bernama Iman Hakim dan terus duduk sambil melihat aku mengemas. Kemudian..

“ Ibu nak g mana? Tanya iman.

“ Ibu nak g belajar dik, nanti ibu balik pulak ye” jawabku.

“ Mana? Tanya iman lagi..

“ Key el dik, tempat ada lampu banyak2 yang adik g ari tu.” Jawabku.

“ Tel el? Jawab iman, agak pelat sedikit untuk menyebut KL.

“ Nak ikut..” kata iman dengan suaranya yang lantang dan agak comel..

“ Mana bole dik.. nanti adik g dengan ma la.. ibu g sekejap ja nanti balik plk” jawabku..

Lepas tu mulut iman mencebit, nak nangis.. iman terus keluar dari bilik, itu tandanya dia merajuk, bila aku keluar, aku tengok dia ambil bantal pastu tido depan Tv.. aku panggil2 nama iman tapi tak menyahut..dia hanya perpaling muka.. Dia jadi dingin dengan aku..Budak iman ni kalau merajuk memang macam tu.. merajuk sampai tertido depan TV.. Lepas tu mesti dia bangun tengok aku dah xda..  Aku selalu ingat dia, dia macam anak aku tapi dia bukan anak aku..

Dari kecik lagi iman dah terbiasa panggil aku ibu..sampai sekarang..
Bila berjalan dengan iman, orang ingat dia anak aku, sebab iman panggil aku ibu dengan suara lantangnya..hehe

ini la  si  Iman Hakim.

Apr 29, 2013

MIGRAINE PILIHANRAYA.


MAKIN HANGAT, MAKIN HANGIT MEDIA MASSA.. 
KALAU MAKANAN ANDA HANGIT, NAK MAKAN TAK?

hehe.. kali ni update ikut musim, tarikh mengundi dh makin menghampiri kita..
apa itu politik? walaupon aku tak berapa minat politik, tapi kita kena tau jugak kan.
sebab ni negara kita.. NEGARA KITA YANG TERCINTA.

---------

Orang kata PAS dan UMNO ni bagai api dengan air.. 
lecturer aku Dr.sulastry kata tidak.. sebenarnya PAS dan UMNO macam saudara kandung tapi lain emak..ideologi berbeza..

  • UMNO-perjuangan Melayu…PAS-ideologi islam..


Agak2nya..bolehkah UMNO dan PAS tu bersatu?

Apa halangan yang membuatkan kedua parti tersebut susah untuk bersatu?

  • Ideology perjuangan, Kepimpinan, Struktur dalam parti , pantang larang dan omong2 orang luar.

------

PRU13 bakal menjelma, aku harap apa yang aku mimpikan tu tak jadi pada aku masa tengah mengundi nanti.. Seram wei aku mimpi.. orang ramai memanipulasikan aku untuk aku undi pihak mana yang diorang nak.. selepas mimpi tu, aku terus migraine tau x..,mimpi tu karut ja..
Tp Saya ok! Saya dah besar! Mcm iklan dlm tv tu..

Dulu mak aku ada cite.. kawan dia ni sorang biru sorang hijau, orang kampong ja, mulanya berkawan baik, rapat pulak tu.. tapi bila tiba PR.. masing2 berdebat, bila berdebat apa lagi.. masing nak kata warna biru lagi baik, warna hijau lagi baik... semuanya nampak warna diorang tu ok ja.. dan keegoaan mula tertanam dalam diri masing2..
Pas tu mula la sebuah pergaduhan.. sampai sekarang tak boleh nak bersatu..

Kalau biru campur hijau jadi warna apa er?? Hehe..
siapa plihan anda? Kupilih Malaysia..hehe..
Nak ka negara kita ni diperintah oleh pemimpin yang salah? 
makanya, pilih la dengan betul..


CERITA PADA SUATU MALAM.


Masa aku pi pasar malam hari tu.. aku jalan sorang-sorang..
Jalan-jalan cari makan..
 dari jauh aku nampak pengemis (lelaki,tua).
Lantas sifat belas kasihan tu mesti datang kan..
Tangan aku secara perlahan hendak menyeluk saku seluar, 
nak keluarkan duit..
Tetiba.. bila aku pi dekat.. asap rokok menghampiri ruang hidungku..

Aku ingat asap rokok sape.. 
rupanya pakcik peminta sedekah tu..
Apa lagi.. aku memang tak boleh tahan dengan asap rokok..
Aku berjalan di lorong lain.. tak jadi nak bagi sedikit wang pada pakcik tu..
Dalam fikiran aku “ peminta sedekah pon merokok juga ka?
rokok dahla mahal.. mampu pulak dia beli.. 
Malboro pulak tu..haha
ka ada orang yang bagi dia..? (macam2 la kalau bercakap dengan hati ni)

Macam mana aku tahu malboro? Aku merokok jugak ka?? Haish.. tidokla..
Hidung aku ni selalu terhidu  bau asap rokok sedemikian..
Bau asap tu silap hari bulan dapat buat aku pengsang..
Bau asap tu persis bau asap rokok lecturer aku dan abang aku yang ambik rokok Malboro..

bau asap rokok tu sama ka berbeza?  
Tak kan.. bau asap rokok abah aku lain..rokok Dunhil..
Dunhil  lagi la poning baunya..setiap kali abah aku merokok depan aku, aku selalu lari pi jauh sebab aku tak tahan dengan bau asap rokok..
Abang dan abah aku salah seorang perokok tegar..
Mereka dan rokok tak boleh dipisahkan bagai aur dengan tebing..

Dulu rokok tu untuk orang yang berstatus tinggi…
maksudnya orang yang merokok tu orang yag kaya ja..
tapi sekarang dah lain.. orang yang status rendah atau yang miskin pon merokok juga.. dan sanggup buat pelbagai cara semata2 untuk beli rokok.. maka tak hairanla kalau pengemis jugak merokok..

Aku tak tau apa sebenarnya yang unik sangat rokok tu sehingga berjaya membuat ramai orang ketagih dengannya.
walaupon banyak iklan sana sini yang mendedahkan kesan pengambilan rokok ni yg sangat merbahaya.. tapi aku rasa iklan tu belum berjaya.. orang tetap merokok..
sebab aku rasa susah nak ubah sikap atau tanggapan orang tu sendiri.. macam mana er nak cakap.. ok, contohnya, abang aku tu..dia tau rokok tu bahaya tapi dia rasa semua tu takkan berlaku pada dia.. kalau dia ada rasa macam tu, macam mana dia nak ubah..
kalau nak kata kesedaran tu memang dia sedar..  tapi tanggapan dia tu..

Ok, aku berhenti disini..kalau tak berhenti makin panjang berjela post ni.. 
Tajuk tu action ja..hehe
Ok, akhir kata fikir-fikirkanlah..

Apr 28, 2013

MENULIS THESIS?





Kalau lah tesis tu boleh ditulis macam Blog ni.. tesis tu dah siap dijilid dah..

Ini menulis tesis, bukan menulis blog fara oi..

Hehe.. tapi malangnya.. tesis tu tak boleh kita tulis macam  kita tulis blog..
Tulis blog ni kita boleh tulis suka hati kita ja..giler2 kita pon xpa.. dengan ayat kadang2 entah pape..

Tapi tesis tak boleh ditulis macam tu.. takleh suka hati kita ja nak tulis... kita kena  banyak membaca dan memahami kajian kita dulu.. kalau dapat tesis yg macam tulis dalam blog..Tesis tu out terus…

Bab kata pengkaji2 yang handal.  ada beberapa cara dalam penulisan tesis kita.. iaitu 4C. apa itu  4C?
  •            Clear-Jelas- tulis direct ja.
  •       Concise- Ringkas- tulis word yg perlu sahaja.
  •        Consistents- konsisten- tulis word scr konsisten. Kalau mak bedah..tulis mak         bedah..jangan tulis kak bedah pulak..
  •       Coherent


Ayat jangan berbelit-belit.. kena straight to the point… tp masalah aku ni pompuan, kadang2 aku terperangkap dengan sifat pompuan yang suka buat ayat panjang2.. maksud aku perempuan tu kalau menulis mesti panjang dan, kalau tak pon berkias.. hehe.. betul tak?

Jangan berbunga-bunga atau jiwang karat.. kalau dalam blog boleh la nak putar belit n jiwang tahap gabang… yang ni aku tak jiwang ya.. memang sesetengah orang kata aku ni kalau mengayat tu jiwang.. tp bagi aku itu bukan jiwang.. itu bahasa yang mendalam..hehe..

Susah juga er sebenarnya.. tp walaubgimanapon.. apa yg penting..usaha dulu..buat yg the best..

Guck luck semua..


Apr 25, 2013

KITA DAN BOHONG.( Kenapa kita selalu bohong ???)





Sewaktuku termenung..dan asyik termenung tetiba ada sesuatu symbol bermain di kotak fikiran aku ni.. nak tau symbol apa? Simbol “?????” beserta dengan cahaya lampu yang tidak berapa nak menyala..

Apa yang aku fikirkan?
Aku tak tahu sama ada korang pernah terfikir tak apa yang aku fikir. Begini.. aku dapati setiap kali kita bercakap dengan orang sekeliling, ada ja perkataan yang bohong muncul sewaktu kita bercakap. Dalam erti kata lain, sebenarnya kita tak nak berbohong tapi tak tau tetiba ja boleh cakap bohong.. sebab? Kita nak senangkan hati orang sekeliling tu..walaupon kita berbohong..

Contohnya, mak aku bermusuh dengan makcik bedah dan dia tak suka kalau nama bedah disebut2, apatah lagi berhubung dengannya.. suatu hari aku jumpa makcik Bedah di pasaraya, makcik Bedah tegur dan bertanya khabar berita dariku. Dari belakang aku nampak mak aku, kemudian terus meminta diri pergi dari tempat tu. Mak aku nampak la, aku tengah cakap dengan seseorang dan dia bertanya.

“Kau cakap dengan siapa tu? Tanya mak.
“ Dengan makcik Ni (kawan baik mak aku yg selalu p rumah) Mak.. kawan mak tu” jawab aku sambil bohong.
Jelas tak disini tujuan aku bukan saja2 nak bohong tp aku tak nak mak aku marah kat aku dan nak jaga hati mak aku..

Contoh lainnya, bila tengah berbual dengan kawan.
“ Wei, kenapa kau selalu lambat datang ke kelas” tanya kawan.
“ Bus lambat datang la, aku tunggu lama giler” jawab aku.
Sebenarnya, bukan bus yang lambat, kita sendiri yg lambat turun.
Jelas tak kat sini yang kita bohong sebab nak tutup kesalahan/ kelemahan diri kita.
dan macam2 lg contoh yg mnyebabkan kita brbhg sbb prkara2 yg kecik kuman ja.
Konsep macam ni sama la macam abang aku, man besar, kalau bercakap janji tu janji ni.. padahal cakap saja ja nak senangkan hati orang, tp janji dia xbuat pom..

Ok, yg jadi persoalan aku la.. kenapa mesti kita bohong? Padahal kita tak berniat pon nak bohong.. kalau macam ni makin tambah la dosa..hehe..

Dalam kepala aku ni penuh dgn symbol ???????.
Adakah ada istilah yg dpt mnggambarkan situasi tersebut? Yg dpt memberi penerangan kpd situasi tersebut.. aku dh cuba cari kat pakcik google tapi.. apa yg harus aku taip? Bohong ..memang tak dapat jawapan..apa yg aku dapat ialah rancangan Betul ke Bohong yg kena karen tu.. 
Jadi kepada sesiapa yg tahu atau pernah belajar ka apa ka.. tolong bg info pada sy.. setiap persoalan kan ada jawapan.. selagi tak jumpa jawapan selagi tu aku dok pikir..
HA.. Siapa yg pakar psikologi.. sila jelaskan..hehe.. 


Apr 19, 2013

KEPULANGANKU DINANTIKAN.



Di pagi hari, tetapi tidaklah pagi sangat..
Aku tersedar dari tidur.. Ku mencapai handphone lalu membuka kotak mesej..
Ada mesej dari adik tersayang  yang tertulis ..

“ Kak..bila nak balik..? kak buat apa tu?”
“ Esok kak balik dengan abang J ” balasku ringkas..

Tak sampai seminit, mesej dibalas lagi..
“ kak.. cepatlah balik ya”
“Okay2” balasku ringkas kerana masih lagi dalam mamai..fikiran tidak dapat nak  fokus.

Jam 3, siang, baru sahaja ingin melabuhkan punggung untuk mengemas pakaian, kedengaran bunyi petikan gitar iaitu ringtone mesejku.. lagi sekali mencapai handphone, membuka kotak mesej dan membaca text yang tertulis..

“ Wei.. ko nak balik bila?, ko nak tahu iman sekarang dah makin pandai, aku yang ajar dia”
“  Berapa kali mau bilang ma..besok ma.. Yeke? Xsabar aku nak jumpa iman..” Balasku ringkas..

END..

*Nampaknya orang dirumah tak sabar menanti kepulanganku ke kampung halaman..kenapakah aku tak tahu.. Mungkin rindu dengan aku.. Aku juga rindu dengan family terutamanya iman. Esok aku akan pulang ke kampung.. tertanya-tanya ada ∆ atau tidak kpd keluargaku..



SUASANA PILIHAN RAYA 13 DI BAWAH SEDAR.


Semalam aku bermimpi..

Mimpikan suasana pilihan raya 13..

Suasana tersebut betul-betul membuatkan aku bergelut di dalam mimpi..

Semasa aku ingin memangkah undi  parti yang aku yakini..

Orang disekelilingku berbisik-bisik..

melontar-lontar suaranya kearah aku..

Aku kelihatan seperti orang yang mempunyai masalah kesihatan..

Mindaku sedang bergelut dalam mimpi..

Bermacam-macam seni suara yang ku dengar..

Bermacam-macam seni ayat yang aku dengar dari orang sekelilingku..

Lalu tanganku terhenti seketika..

Kemudian, aku merasakan masalah kesihatan berlalu pergi..

kehangatan suasana PRU bawah sedar mula menjadi sejuk..

Mindaku yang penuh dengan kekeliruan..

Menjadi minda yang penuh keyakinan..

Berasa lega kerana sudahpun menunaikan tanggungjawab..

Kelihatan suara yang kudengar, perlahan-lahan mengjauhiku..

Lalu…

Sedarku apabila suara azan berkumandang..

Ternyata suasana yang kuanggap realiti rupanya mimpi..

Suara hati tertanya apakah ada  maksud di sebalik mimpi itu..?

Atau tidak ada maksud apa-apa..

*atau..adakah aku kelihatan tidak sabar untuk balik mengundi kerana ini merupakan pertama kali..haha..

 *note-bawah sedar= mimpi.

AKU BERJALAN.. BERJALAN TANPA HENTI.

(gambar curi dari google)


Ku berjalan..
Berjalan dan terjalan tanpa henti..
Sambil menghitung detik sampainya aku ke destinasi yang ingin dituju..
Kenapakahku berjalan?
Pemandu bus secara tiba-tibanya tidak menyinggah ke destinasi yang kutujui..
Bila masakah dia bertukar jadual destinasinya..
Lalu diberhentikan aku di suatu tempat yang tidak dikenali...
Tetapi aku mengetahui bahawa tempat tersebut tidak jauh daripada destinasiku..
Cuma yang tidakku ketahui arah tuju untuk ke destinasi tersebut..

Ku berjalan dan berjalan tanpa henti..
Sepanjang perjalananku..
Kelihatan ragam-ragam manusia yang sedang mencuci mataku..
Dan mencuci telingaku..
Ada sekumpulan motosikal yang lalu lalang di didepanku..
Bersama bunyi ekzosnya yang boleh menggegarkan gegendang telingaku..

Ada sekumpulan remaja yang melepak tanpa objektif..
Lalu menegurku dengan tidak beradab.. dengan suara bunyian sejenis haiwan..

Ada juga yang sedang bergembira, ketawa riang…
Ada juga yang bergaduh dengan suara maki-makian…
ada yang sedang makan, ada yang sedang menonton..
itu semua seni manusia.. 

Ku teruskan berjalan tanpa henti..
Dalam perjalananku, 
terdapat banyak liku-liku yang menghalang perjalananku..
Dalam suasana malam… malam yang suram..
Kakiku tersandung dengan sebatang kayu yang terbiar..
Lalu rebahku seketika kemudian bangunku sendiri..

Aku berjalan lagi tanpa berhenti..
Dalam perjalananku, aku terkhilaf…
 aku terkeluh dengan apa yang terjadi padaku..
aku mempersoalkan kenapa bus yang kunaiki tidak pergi ke destinasi yang aku inginkan..
kerana aku terpaksa berjalan bersama segala liku-liku..

Namun, fikiran ini menarik peristiwa yang mengajarku 
bahawa keluhan itu tidak membawa apa-apa makna..walaupun sekadarsekecil kuman..
Peristiwa seorang nenek yang tidak mampu lagi berjalan.. 
tetapi tetap ingin berjalan ingin pergi ke rumah Allah.. 
kemudian didatangi seorang pemudi menawarkan diri untuk membantu nenek tersebut..
namun dihalang oleh nenek tersebut kerana ingin berjalan sendiri..

Terdetik persoalan kenapa kita yang sihat sejahtera ini perlu mengeluh
 sedangkan orang yang kurang sihat tidak mengeluh apa-apa..??
Peristiwa itu mengajarku supaya jangan pernah megeluh dengan apa yang Tuhan takdirkan kepada kita..

Berjalanku.. dan terus berjalan tanpa henti..
Kutemui dua cabang yang bakal menentukan 
sama ada aku sampai ke destinasi ataupun aku terus tersesat..

Berhentiku seketika, memberi laluan untuk otak menentukan arah tuju yang betul..
Kekeliruan pasti wujud, namun aku perlu memutuskan sama ada kiri atau kanan pilihanku..
Gerak hatiku mengatakan bahawa lorong kanan adalah lorong destinasiku..

Aku berjalan..berjalan tanpa henti lagi..
Kelihatan bayangan bangunan rumah yang aku ingin tujui..
Ternyata gerak hatiku mengatakan yang betul…
Aku sampai ke destinasiku dengan rasa yang teramat bersyukur..
Perjalanan selama 15 minit memberi seribu makna ..



Apr 17, 2013

MEREKA DAN AKU.




Memang mereka tidak didepanku..
Tetapi mereka iya dihatiku…
Memang mereka tidak bersamaku..
Tetapi mereka bersama fikiranku..

Suara kegembiraan mereka sentiasa bermain dimataku…
Suara tangisan mereka sentiasa bermain ditelingaku…

Adakah kita sama…
Sama-sama berasakan melodiNya…
Melodi indah nan syahdu…
Yang kita sangkakan tidak shahdu…
cintailah melodiNya..
Seada-adanya…
Kerana kita tau, dunia ni bukan tujuan yang shahdu sahaja..

Aku... sekali lagi, lagi dan lagi…
Mengharapkan doa yang dikirimkan dimakbulkan Ilahi..
Daripadaku kepada mereka..
Daripada mereka kepadaku….
Amin Ya Rabbal alamin..



*siapakah mereka?




Apr 16, 2013

MENCARI SEMANGAT.




DISINI...PADA WAKTU INI, DETIK INI, SAAT INI...

AKU SEDANG MENCARI SEMANGAT YANG HILANG..

KEMANAKAH PERGINYA SEMANGAT ITU??

MERAJUKKAH DENGANKU KERANA TIDAK MENYEMAI SEMANGAT DALAM DIRI INI SEJAK DUA TIGA HARI INI??

JIKALAU BEGITU.
BERHENTILAH MERAJUK KERANA AKU SANGAT MEMERLUKAN SEMANGAT UNTUK MENERUSKAN PERJUANGANKU INI.

KEMBALIKANLAH KEPADAKU SEMANGAT...

PULANGLAH KEPADAKU SEGERA...

TIDAKKAH KAU KASIHAN PADAKU.. MENCARI-CARI SEHINGGA KEPENATAN MINDA MENDATANGIKU...

SESUNGGUHNYA "SEMANGAT" AMATLAH PENTING UNTUK AKU SIAPKAN TESISKU NI...


*HEHE..AKU TAK TAU APAKAH.. SAJAK KA APA NI..? AYAT OUTOMATIK... AKU MEMANG SEDANG MENCARI SEMANGAT UNTUK SIAPKAN TESIS AKU.... KALAU TAKDE SEMANGAT NAK BUAT... TAK MENJADI APA... TP KALAULAH TESIS TU BOLEH TULIS MACAM BLOG NI, MUNGKIN TESIS AKU DAH SIAP HANTAR DAH.. HAHA..FARA FARA APA KAU MEREPEK NI..
XPE.. ALLAH ITU MAHA MENDENGAR.. AKU PASTI ALLAH AKAN BAGI AKU SEMANGAT ITU.. DAN BUAT KAWAN2 SEPERJUANGANKU.. SEMOGA ANDA BERSEMANGAT SETELAH MEMBACA SAJAK YANG TAK SEBERAPA MENJADI TU...HUAHA..



Apr 12, 2013

LAW OF UNIVERSAL ATTRACTION



Assalamulaiakum pembaca tersayang...

Hambe rasa sudah lama pulak hambe tak menceloteh, memekik-mekik di blog hamba...
Bila tak update blog, Hambe rasa kesian pulak dengan blog aku ni.. Waktu macam ni baru ada masa sikit untuk update my blog..

Ok, hambe baru sahaja lepas menghadiri seminar pra-pekerjaan di Universiti hambe yang tersayang.. tahun depan hamba bakal menamatkan study hamba di universiti ini.. hambe berasa sayang la pulak untuk meninggalkan Universiti hambe, banyak kenangan2 pahit dan manis hambe tak dapat lupakan...

Ok, berbalik kepada seminar pra-kerja tu, Selepas menghadirinya selama 4 hari hamba dapati sangat sukar dan bukan mudah untuk mendapat pekerjaan yang kita impikan..walaupun pendidikan tinggi sekalipon..kerana banyak persaingan di sekeliling kita.. Kita ni ibarat produk.. kalau berkualiti, jenama baik dan tahan lama ramai customer akan cari produk tu..dan sebaliknya... jadi pandai2 la kita mencorakkan produk tersebut supaya ada tarikan daripada para customer...

Dalam seminar tu jugak dia ada sentuh pasal Law of Attraction (LOA) yang pernah aku postkan sebelum ni... Nak tau sape yang datang?? Zuhairi nopiah...hehe.. aku ingat dia pak ustaz..sekali dia kata " Tolong jangan panggil sy ustaz ya.."....haha.. 

aku ingat LOA ni xda dalam serikata BM, dan xda orang melayu yg buat.. rupanya ada jugak.. tajuk bukunya sedikit berlaianan sedikit sahaja iaitu Law of Universal Atraction (LUA)... tapi ia dari perspektif yang lebih luas.. kalau dalam LOA hanya tekankan dari perspektif manusia dan sekelilingnya.. apa yang kita perlu buat untuk capai impian kita.. manakala dalam LUA pula konsep dia sama tapi lebih banyak tekankan hubungan kita dengan Tuhan.. apa lagi, aku belilah bukunya sebab berkenan.. yg srikata BI pon aku  berkenan lgkan pula yg BM.. tapi belum baca habis lagi..
dan dari situ aku tersedar bahawa aku sudah lama tidak mengamalkan LOA dan mengaplikasikan dalam hidup aku berikutan peristiwa yang berlaku ke atas diriku..

Apa yang hambe nak bagitau disini bagus juga kita aplikasikan konsep LUA ni dalam hidup kita tapi ingat kita yang menarik apa yang kita fikirkan, kalau anda fikir negatif maka perkara negatif yang menimpa anda dan juga sebaliknya.. jadi, seeloknya, pilihlah untuk berfikiran positif sahaja.. dan jangan lupa belilah buku Law of Universal Atraction... hehe promote sikit..


Apr 2, 2013

AKU MENANGIS LAGI.



Salah satu sikap paling teruk yang ada pada aku ialah menangis bila mendengar lagu yang sedih...
lagu ni kata jangan menangis untuk dia, tapi aku menangis jugak untuk dia.. maaflah..haha.. tula sapa suruh nyanyi sedih.. cer try nyanyi muzik yang happy baru aku happy..

* Diceloteh oleh Hantu burung yg tak reti nak tido..