BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Jul 25, 2017

Bila Jemu Melanda Rumah Tanggamu

Assalamualaikum pembaca.
Harini mak jemah nk tunaikan janji mak jemah trlepas taip dlm post sebelumnya. Mak jemah nak kongsikan tips mcm mna nk buat kalau rumahtangga yg kita bina tetiba @ sudah sampai masa menjadi hambar/tawar/jemu/bosan.

Selepas sekian lama berkahwinan & melayari bahtera cinta bersama pasangan kamu,tetiba kamu berasa jemu/bosan bersama pasangan. Mengapa jadi begini? sebab ada hal2 tertentu yg kamu rasa sdh bosan diulang2 @ tiada perubahan. Satu lg,kamu rasa pasangan kamu tidak seperti awal2 bercintan cintun dulu, dlm erti kata lain, Apa yg kamu inginkan xdpt dipenuhi oleh pasangan, pasangan kamu yg kamu kenal sebelum nikah,jauh berbeza selepas nikah. Penyakit jemu sebegini selalu berlaku dlm rmh tgga. Bila jemu sebegini melanda kamu perlu ikhtiar sedaya mungkin untuk selamatkan rumah tangga. Mcm mna nk buat tu? Meh mak jemah kongsikan tips yg mak jemah pernah terbaca dlm buku (lupa tajuk buku) suatu ketika dahulu. Maaf la mmg mak jemah xdak pengalaman dlm hal ini sbb blm ada pasangan tp apa slhnya skdr berkongsi.

1. Kenalpasti punca/sebab.

Masa ni ego kena simpan dan kunci elok2. Kamu perlu bertanya kpd pasangan apa yang membuatkan dia jadi macam acuh xacuh bila bercakap/bersama dgn kamu, jgn malu bertanya, kalau xboleh nk tanya berdepan, tulislah surat kasi kt pasangan. Tanyalah apa yg pasangan xsuka & suka ttg diri pasangan. Yg penting bila kamu perasan tentang perubahan sikap/tgkahlaku pasangan, kamu perlu bertanya, jgn biarkan terlalu lama. Kalau boleh tanya sehingga dia bagi jawapannya, jgn biarkan pasangan pendam je dlm hati. Kalau xtau sbb mcm mana kita pulihkan kembali melainkan kamu dpt meneka sendiri dgn tepat puncanya.

2. Tukar keadaan.

Bila kita dh tahu puncanya, kita boleh teruskan agenda kita iaitu dengan cara menukar keadaan,bukan menukar pasangan ok!.

Jika kamu bosan sebab xbanyak masa terluang utk pasangan. Mohon cuti pergi melancong sekali sekala, kamu pergi berdua ja dgn pasangan kalau anak2 ad org nk jaga. Time melancong ni la kamu boleh rileks2 , romantik2, bermanja2 dgn pasangan. Mana taknya depan anak malu nk romantik2.

Jika si suami bosan dgn fizikal isteri, maklumla sjk beranak trs jd lain. Bagi isteri pakaila baju lawa2, muka taruhlah bedak skt, jgn bedak sejuk sdh la, berlawa2 skt dpn suami,kasi suami xjemu xbrkelip memandang kamu. Ni penting jgk tau walaupon si isteri dk rmh ja, xpela isteri comok2 sbb jaga anak,yg penting dh melawa. Kalau badan si isteri xmenyenangkan suami (maklumlah lelaki ni suka yg yg langsing2, yg indah2 dimata) kasi duit lebih skt utk bg menyenangkan di mata. Kedua2 ok, bkn isteri saja yg kena. Si suami jgn sayang duit nk bg kt isteri utk melawa, hang jgk yg senang, ni x kadang tu hang dk tgk pompuan cantik luar sana, lepas tu hang bandingkan dgn isteri hang, hang merungut. Itu bermakna hang dh pertikaikan suri hati yg dh diciptakan untuk hang. Hang igt x hang yg membuat pilihan utk jadikankan dia isteri?. Kalau hang dpt terima dia seadanya xtimbullah rasa jemu, xyah hang keluarkan duit untuk buat isteri hang jd macam yg hang suka. Aduhh.. sory tetiba plk Mak jemah jd garang. haha..

Sekali sekala pergilah tgk wayang berdua, tgk cerita yg pasangan suka. Mak jemah cadangkan tgklah horror movie. Kenapa horror? hang try dulu pi tgk, lepas tu hang tgk perubahannya mcm mana. Kasitau kt mak jemah.

Jika puncanya si isteri asyik masak menu yg sama, apa kata si isteri cuba menu yg special skt, bagi suami rasa yg lain dr yg terbiasa.

Jika puncanya si suami lama dh dk berkenan dengan seorang perempuan, dlm kata lain suami berkeinginan nak tambah isteri. Masa ni si isteri kena kawal emosi, jangan terus serang, kungfu, silat, karate semua keluar, pinggan yg xda sayap pon boleh terbang. Masa ni si isteri mula rasa rendah diri, rasa kekurangan. Isteri kena tanya dulu kenapa dia nak tambah lg. Kalau suami kata nk bantu si janda, check dulu mampu x dr sg kewangan. Kalau mampu isteri boleh kata kt suami " awk blh tanggung dia, asal jgn kawen dgn dia". Betul apa? Asal suami nk kawen sebab simpati? Kalau suami nk kurangkan beban wanita tu trskanlah bantu dia, kalau isteri xrela, xkan suami sanggup nk leraikan segalanya?. Kalau sbb nafsu semata2 baik xpyh la wahai kaum suami, sampai ke sudah xcukup2. Hang kena sedar kadang Allah menguji hadirkan org lain dlm keluarga hang, Allah nk tgk sejauhmana kesetiaan hang pdNya & juga isteri. Hang jgn ingat nk seronok kt donia ja. Ok, Apa yg penting sekali kena jaga pergaulan dgn berlainan jantina, sbb kadang syaiton menghasut sat ja hang dh jatuh ditimpa tangga. Jika hang terjatuh bangkitlah & kembalilah pd yg maha Esa.

Sekali sekala tulisla surat cinta pd suami/isteri. Xsemestinya atas kertas sebab cintaku bukan diatas kertas dato siti kata. Byk medium lbh cpt,tepat, & padat. Zmn bercintan cintun dulu bagai nak rak pi search ayat berbunga2,skrg bila dh sah pasaipa malu pulok? Romantik dgn suami/isteri hang jugok.

Akhir kata, buatla apa sahaja cara untuk kembalikan sinar dlm rmh tangga kalian, selagi mampu.. selamatkanlah rumah tangga kalian. Yg penting Doa jgn tinggal.

Assalamualaikum..

Jul 8, 2017

Kerelevanan poligami.

Bila disentuh pasal poligami tentu kaum lelaki suka. kaum wanita pula duka. haha. Tiada isteri yg sanggup dimadu. Yang ada tu mungkin satu pengorbanan seorang isteri demi menjaga rumah tangga yang dibina daripada berkecai begitu sahaja. Iye, mungkin ada isteri yang menunjukkan dia tiada masalah sekiranya bermadu,tapi sejauhmana dia ikhlas/redha jika dimadu?.

Orang selalu kata nak payung emas kasilah encik suami berkahwin lagi, bawa madu untuk si isteri. Adakah payung emas itu benar2 wujud? Tidak, payung emas tidak wujud, tidak ada dalil yg mengatakan ia wujud, yg ada hanya cerita reka2an @ hadis palsu berkenaan payung emas. Jadi, para isteri yg kasi suami kawen lain jgn terlalu mengharapkan payung emas. Nanti merajuk pula, bila tiba masa kita disana bertanya "mana payung emas untuk saya?". Tapi, tak mengapa xda payung emas, anda ada pahala yg Allah bagi berkat dari pengorbanan & kesabaran anda bagi orang lain kongsi suami. Tak semua isteri dikurniakan kesabaran setahap itu. Dulu, aku prnh terbaca status pensyarah aku kt fb, beliau ada buat kajian berkaitan poligami. Soalan dituju kpd kaum lelaki/suami dlm list friendsnya. Soalan berbunyi "Adakah anda berkeinginan untuk memiliki isteri lebih satu?" Kalau ya,nyatakan sebab. Lebih ramai yang jwb Ya, antara sebab diringkaskan:

-Nak bantu kaum hawa yg memerlukan bantuan.
- Mampu dari sg kewangan, yakin boleh adil.
-Naluri Lelaki ingin punya lebih dari satu isteri.
-Sunnah Nabi S.A.W
- Jika dikasi lampu hijau oleh isteri, just follow.
-Inginkan keluarga besar.
-Ingin kelainan dlm rumah tgga.

Ada juga yg tidak berkeinginan mempunyai isteri lebih dari satu atas sebab:

-Isteri sy sdh ckp sempurna di mata sy.
-Tak boleh, nnti kecoh dunia..haha
-Hanya ada satu nama dlm hati sy iaitu isteri sy.
-Xsanggup hancurkan hati isteri.
-Rasanya satu isteri sdh ckp utk buat keluarga sy bahagia.
-Isteri amanah Allah,mmg dia xsempurna,sy pon xsempurna, sampai bilapun sy brhrp hanya dia seorang menyempurnakan sy.

Nak berbahas pjg2, aku bknla arif sgt, mmg poligami tu xslh tp yg slh bila niat tu tersasar. Kalau ada yg nk berpoligami sebab bosan asyik dk ngadap isteri sorang tu ja kt rmh, kalau begitu..sampai bila2 pon xckp. Teringat kata2 ustaz Pahrol kalau bosan/jemu melanda rumah tangga, tukarlah keadaan bukan tukar pasangan. Take Note yer.Tukar keadaan tu mcm mana? Nanti mak jemah ada masa, mak jemah kongsikan tips. X pon boleh search blog ustaz pahrol.

Kaum suami kena sedar xsemua isteri boleh terima poligami. Yg ada mgkin satu dlm sejuta, dan hanya satu dlm sejuta kaum suami yg xterfikir nak berpoligami.. eh..gitu plk kan. Kalau aku jadi lelaki, aku nak tergolong dlm satu dlm sejuta tu. Dan kalau aku jd wanita aku xnak tergolong dlm satu dlm sejuta tu. Bg aku,isteri tu bknnya nasi, nk ditambah2.

"elerr..ckp blh la, kalau kau jd lelaki, kau blm tentu mampu menepis godaan/keindahan donia ni.."

Ya..Walaupon aku bukan lelaki, aku tahu x mudah nk menepis godaan syaiton bila berdepan dgn wanita. Aku sendiri pon bila nampak wanita cantik, xberkedip jgk. Hang janganla kata aku ni lesbian plk. Penglihatan lelaki & wanita tu berbeza. Apa yg perlu buat?. Tepuk dada tanya iman.

Kaum suami jika teringin berpoligami ada baiknya berfikir dahulu dampaknya pd semua org terdekat.Mak jemah xnak leter pjg2, nanti ada plk yg kecam mak jemah.

Assalamualaikum.

*Aku belum berkahwin,hanya memberi pendpt.

Jun 21, 2017

Kisah pedih zulfarhan- Kenapa org xtolong? (Bystander effect)

Disebabkan aku ni seorang tailor, tiap hari aku dk iron baju, fikiran aku msh dk igt2 kisah pedih arwah zulfarhan. Dlm kepala otak ak asyik dk tanya "kenapalah dlm ramai2 xdak org nk tolong?". Tetiba dh dpt key. Dah teringat apa yg aku bljr dulu dlm subjek psikologi sosial. Tajuk presentation aku plk tu. Kemungkinan org xtolong tu sebab dipengaruhi oleh bystander effect. Bystander effect tu mksdnya org yg xbertindak utk menolong individu yg dlm kesusahan tapi hanya melihat.BE ni byk berlaku dlm kes jenayah/dlm situasi yg memerlukan pertolongan. Masa presentation tu aku bg cntoh budak yg kena gilis berlaku di China tu. Ingat dak? Ramai yg berhenti tgk saja bdk tu/xmahu tlg. Mgkin sama jgk dgn kes zulfarhan, Ok, Mcm mana BE ni berlaku? Pertama, sebab org tu letak tggungjwb dkt org lain. Org tu tgk org lain/ramai pon xtlg,why dia kena tolong? So, dia rasa akan ada org lain yg akan tlg, dia xtlg pon xpa. Kedua,sebab makna kita sendiri bila brdepan dgn situasi. Misal kata, kita xtlg sbb rasa ad sbb tertentu org xtlg, @ kita tkt akan menyusahkan diri kita,satu lg aggp benda tu xteruk sgt. Dlm erti kata lain kita gagal faham situasi & keliru. Dlm presentation aku tu byk tekankan kpd
Altruism. Gapo plk Altruism? Lawan kepada bystander effect, iaitu org yg suka menolong tanpa mengharapkan blsn. Nampak org dlm kesusahan terus dia pi tlg.

Itu just pandangan aku la,apa yg aku igt. Awk2 blh search bystander effect ni utk faham lbh details. Mgkin bhg psikologi jenayah/psikologi sosial byk create article psl ni. Ok, Apa yg aku nk ckp kita semua mmg xterlepas dlm mengalami situasi begini. Apa yg kita kena buat? bila tgk org minta tlg/perlukan pertolongan, kita pergi je tlg jgn tgk2 org ramai di sekeliling, tp kalau ada awk dgn si peminta tlg je, kena hati2 sbb skrg kan ramai yg berpura2 minta tlg walhal ad udang di sebalik mee. Satu lg, sikap "empati" perlu ada dlm diri kita, bukan kosong tau. "empati" tu sikap belas kasihan kita pd org lain. Yg mana kita dpt rasa apa yg org lain rasa. Barulah kita terdetik nk tlg. Marilah kita bersama2 amalkan sikap Altruism.

Assalamualaikum

Jun 20, 2017

Kisahmu yang pedih.

Setiap kali aku iron baju, mesti aku teringatkan kes buli/dera penuntut UPNM Zulfarhan yg kesnya masih disebut2 di dada akhbar @ laman sosial sehingga sekarang. Masa mula2 baca kes ni, Banyak mengucap.. Ya Allah.. beginikah generasi skrg. Aku cerita dkt mak.

"Ya, Allah, xda sape nk tolong ke, xkan ramai2 xdak sorang pon nk tlg, kalau ma blh ghaib, ma g dh tolong" Kata Mak yg ingin jadi "bu peri" yg blh selamatkan org teraniaya. Tapi ia hanya "kalau".

Semoga ibu mangsa tabah, kalau jd kt ank aku sendiri pon mesti aku nk suspek dpt hkmn yg setimpal. Xpe, Allah di pihak yg benar, kalau depa xdpt hkmn (jk trlibat) di dunia,kt pdg masyar menanti.. #KauTunggu

Aku terkena iron xsampai sesaat pon sudah rasa sktnya. Inikan pula seluruh bdn third degree burn. Xdapat nk bygkn sktnya. Knp depa2 yg terlibat ni xdak sorang pon yg terdetik di hati nk tolong? Mungkin depa buat ramai2, kurang rasa bersalah sbb kalau sorang kena,semua kena. Mungkin ada hat bersubahat tutup mulut tu just mampu tengok je, mungkin tgk xdak org hat tolong, buat pa dia nk tolong. Haishh.. byk pula kemungkinan aku. Kalau pembuli tu sorang je, blh la jgk mangsa tu melawan pertahankan diri. Hanya kerana laptop je sanggup buat kwn sendiri. Ni mesti laptop tu penting sgt bg si suspek tu, doh.. sampai sedemikian rupa dibuatnya. Aku pernah jg jd mangsa buli, waktu tu drjah 6, minah sekelas dgnku ni dia mcm "koya ganah" skt, dia suka ketuk kepala aku dgn pen, byk kali aku bersabar tp suatu hari tu aku tgh mkn keropok lekor dlm kelas, dia di dpnku, dia ketuk dgn pen kali pertama aku diam, just marah2 comel, kali kedua dia ketuk kebetulan aku ternampak botol mineral yg aku bwa ke sekolah,terus aku ambil ketuk kepala dia. Lepas tu, mulalah tarik menarik tudung, rambut.. Ada sorak belah dia, ada sorak belah aku. Bila cikgu dtg, blh pula tiba2 jd mcm xda pape berlaku, cpt2 pakai tdg & bersiap sedia utk belajar. haha... lawak plk bila teringat. Lepas kejadian tu, kitorang jd kwn baik tp skjp je, lps habis upsr, dia pindah ke mana entah,sampaila sehingga sekarang aku xjumpa2 dgn dia, aku msh ingat nama, muka plk igt2 lupa. Itulah aku, xkan senang2 org nk pijak kepala aku. Walaupon aku dlm kategori pelajar yg pendiam, nampak berjurus, kecik plk tu.. tp aku bukan lurus bentul,terlajak baik macam bawang putih dlm sinetron tu.. Kita xblh diam kalau dianiaya. Kalau skt2 tu blh la sabar, bila rasa over sgt, kena jd bijak. hehe.. Ehh.. dh terlajak cerita ni. Stop.

Semoga arwah tenang disana. Al-fatihah

Assalamualaikum.

Jun 19, 2017

Kehilanganmu yg dulu

Assalamualaikum.. pejam celik pejam celik tggal bbrp hari lagi nak Raya. Ramadhan pula bakal pergi meninggalkan kita.. Ramadhanku yg sekarang x seperti Ramadhanku yg dulu. Dulu, tarawih jarang sekali missed. Bila dh bergelar tailor, tarawih terpaksa missed. Kadang baca Quran mcm nk kejar2. Asyik dok pikir nk siapkan bju org je, itupon aku belum ada mesin high speed, so aku xambik tempahan byk, ambik ikut kemampuan aku & tahap kemampuan mesin aku untuk merempit selaju mana. Alhamdulillah, pandai juga aku bajet nk ambik kain byk mana..hehe.. tu pon ad lagi makcik & akk yg rayu2 minta nk selit2 lg. Mmg xambik la,sape suruh hantar kain lmbt..hehe.. bkn tolak rezeki, cuma kita sndiri yg tahu thp kemampuan kita tara mana, & kita sendiri yg pilih nk ambik byk mana, takkan nak jahit bju lg mlm raya? Ehh. Rugi xambik sbb duit tu.. Tak.. Aku lg rasa rugi bila ramadhanku berlalu dgn begitu sahaja. Terus terang aku ckp, aku terasa kehilangan, kehilangan Ramadhan ku yg dulu. Beginilah nasib org bergelar tailor di bulan Ramadhan.

Ok, bju org dh setle,tggl bju mak, adik2 n bju sndiri je lg, aku hrp aku dpt siapkan dgn cpt, aku hrp msh berkesempatan utk mengutip pahala, org kata bln Ramadhan ni bulan Allah lelong pahala, bersepah2 pahala, cuma kita sendiri antara nak rebut @ tak, nk ambil ke x. Saya ucapkan semoga sukses kepada tailor2 di luar sana yg sdg setlekan tempahan. Semoga mencapai target. Mungkin thn akan dtg, kita boleh urus masa dgn cara berhemah lagi.

Jun 18, 2017

Sunyi Sepi

Sunyi.. Sepi.. Kudengar rintik-rintik hujan yang tenang
Mengajakku berhenti seketika dari mengerjakan sesuatu dan termenung sejenak, tanpaku sedar airmata jatuh dipipi, sama ada sesuatu yg sudah membuatku berasa kehilangan atau sesuatu yg membuatkan aku ketemui.. Jadi, apa itu sesuatu? Aku tidak tahu..

Jun 11, 2017

Kita & Ikhtilat

Apa itu ikhtilat? Tak..ia bkn sejenis coklat, bukan juga sejenis kuih. Ikhtilat ni pergaulan (bercampur gaul) antara laki2 dan perempuan. Sama ada beramai2 (meeting, jual beli, study group, kerja) atau bersendirian (chatting dgn bkn mahram sama ada kenal @ kenal). Ibu nak ajak gigirl n boboy sama2 menjaga ikhtilat. Jaga percakapan, tingkahlaku,pandangan kita bila berhadapan dgn lawan jenis. Ya, selama ini kita pandang sebelah mata je pasal ikhtilat ni. Nak buat macam mana zaman moden la katakan. Ikhtilat mmg susah nk jaga kan. Tp kita perlu sedar/faham soal ikhtilat ni. Ibu pon boleh dikatakan baru je kenal istilah ikhtilat masa dekat U dulu. 5 thn yg lalu. Ibu terdengar perbualan org bermesyuarah di surau,tika tu ibu baru lepas solat maghrib tunggu isyak. Tp ibu bersyukur sebab didikan family yg melarang dr bergaul secara brlebihan dgn berlainan jantina. Buatlah perangai kalau nak kena ikat dgn besi sehari dua. Abg ibu sgt bertegas dlm hal ini. Alhamdulillah,xpernah kena. haha

Ibu nak tanya boboy la kan. Kenapa boboy xkirala yg bujang,tunangan org atau suami org suka chat/text/call gigirl walaupon sdh ada kekasih pojaan hati/tunang/isteri?. Xkirala kt app or donia maya mana sekalipon. Why? Sebab dh bosan asyik layan kekasih pojaan/tunang/isteri? atau jumpa gigirl yg lebih cantik?, "Ehh..xpe dia bkn nmpk pon?". Mula2 just try tegur,ada respon ke x, klu gigirl respon sonok boboy melompat2 walaupon gigirl just bls dgn emoji. Lps tu apa? mengayat gigirl sampai gigirl tersimpul malu,kasi harapan then mulalah kisah bonga2 cinta mereka walhal sdh beristeri/kepunyaan org. Gigirl pon ada jgk hat mula chat2. Nak menggoda boboy ka? Inilah salah satu sebab yg boleh porak perandakan rumah tgga. "Bukan ada buat apa2 pon, chat je kot". Takdak buat pa konon. Hang dah rosakkan hati hang. Sebab pa hang suka mcm tu? Sebab dambakan kemanjaan/kelembutan perempuan lain?. Sedarilah semuanya sebab nafsu semata2,sebenarnya hang dh tewas dgn syaiton laknatullah, dia dh gelak jelir2 kat hang. Satu je ibu nk pesan sehebat mana kita sembunyikan, igtlah yg Allah akan dedahkan kebenaran.

Yg gigirl plk kenapa suka melayan? Ok, ibu tahu, pertama gigirl yg sopan skt dia balas sebab takut boboy kata sombong. Kedua, mgkin boboy hencem mcm bintang pilem dk chat. Kenapa? rasa rugi xbls? Nak cuba nasib kot2 jodoh?. Dambakan kasih syg?. Sedarilah nafsu je semua tu. Gigirl tahu x skrg ni ramai boboy yg guna ayat mengurat utk gigirl cpt terperangkap. Depa guna ayat "nak pi masuk minang & sekian2" pdhl ayt tu trick diaorang supaya gigirl mudah melayan dia. Faham x? Tapi xsemua la, kalau betul niat tu xpala. Boboy or gigirl yg masih dok buat perangai mcm "dak sekolah" ni, maksud ibu boboy/gigirl yg masih dk melayan/kacau org situ,sana, sini bila bosan melanda, jgn gatal2 nk mendirikan rmh tgga. Belum layak. Perlu tinggalkan zmn dak sekolah ni dulu. Sentap? silakan.

Habis, mcm mana nk kawen kalau chat/call xblh?. Boleh, islam benarkan kita berhubung bila ada hajat/tujuan penting @ keadaan terpaksa/darurat. Kalau yg nk berjumpa dua mata tu kenalah ada mahram. Ibu rasa byk blog yg kupas pasal iktilat ni. Gigirl & boboy sila search & baca faham dgn molek. Lagi satu, adab kita bila kita berkenan kt seseorang,pergilah jmpa mak ayah gigirl merisik. Dengan cara itu, boboy lbh nmpk mulia. Cara boboy menawarkan cinta boboy tu yg pntg. Tak yakin cinta selepas nikah? Cukuplah berbekalkan keyakinan kita pd Allah. Ibu ada kawan yg baru saja kawen March lalu, dijodohkan melalui org tgh. Ya.. siapa kata cinta selepas nikah tu dh xrelevan?

Ibu bkn nk kata ibu ni baik sgt, sesuci lebaran.. tak..kdg2 kecundang jua dek syaiton. Kita selalu jatuh & kalah dengan nafsu. Tapi kita yg memilih sama ada nk terus terjerumus @ nak baiki ikhtilat kita. Nabi pon byk pesan, yg mana boleh & xboleh buat semua ada dlm al-Quran. Cuma kita je yg nk ikut xnk ikut. Ibu nk mengajak boboy/gigirl sama2 kita jaga ikhtilat. Jaga hati. Bila jatuh dgn nafsu, bangun berjuang semula. Iya, memang susah tp kita kena sedar jgn buat don't know. Ni ibu bg tips.

Tips jaga ikhtilat.
1)Kalau org xkenal chat/call jgn layan, kalau dia just tanya khabar or yg penting2 dibolehkan, jawab bila rasa soalan perlu dijawab. Bila org tu degil sgt, terus dk mesej just block dia, block contact kt laman sosial mana2 pon trtamanya wechat. Uninstall wechat, xdak pekdah buka baca caption or gmbr yg pelik2 dr "budak wechat" kecuali caption yg baik2. Jika ada kata2 ke arah berbunga2 tahap sakura tu sila sampaikan penutup kata. Gigirl kena jaga suara, jangan merdu/lembut/manja sgt bila bercakap dgn lelaki. Bab suara ibu plg lemah, sebab tu ibu xsuka jwb call dr lelaki kecuali hat penting/perlu. Bukan lembut yg sengaja dibuat2 tp bergantung kpd siapa org yg kita bercakap tu.

2)Bila terpaksa bertugas dgn lelaki/perempuan. Jaga arah, jangan dok dekat2, biar renggang2, bila rasa lelaki nk dkt dgn hang, hang jauhkan diri. Kena ada rasa malu jgn xtahu malu.hehe.. Bagi lelaki pula, kalau ada perempuan sengaja nk dk rapat2 dgn hang, jgn hang buat serah diri, hang carila idea utk jauhkan diri, ada 9 akal kan?. Bila perempuan dk jalan lenggang lenggok,hang jgn la pndg hat bukan2. Hang tau x,ad perempuan dia sengaja buat2 jatuh ambik sesuatu,buat muka acah2 comel ala perempuan korea, "Oppa!", tu cara dia nk goda hang la. Hang kena pandaila jaga mata, kalau terpandang sekali xpa lg, ni hang dk berkali2 pandang. Astaghfirullahalazim. Bukan niat nk jatuhkan martabat wanita. Wanita jom kita sama2 jaga kehormatan. Kita kena sedar yg kita sedang diuji. Ya, ibu tahu susah nk jaga pandangan kan? xmahu terlepas pndg dgn keindahan yg ada depan mata? Ya, Allah, hang istighfar banyak2.

3)Kes sedar tapi xsengaja. Minta maaf kt Allah. Bila xsengaja lg, hang terslh pilih jln, minta maaf pula. Allah maha pengampun. Jgn mengalah.

Mari kita sama2 minta kt Allah semoga Allah pelihara ikhtilat kita, hati kita. Jaga kita dr terjerumus dlm perkara yg dibenci/fitnah dunia akhir zaman. Semoga Allah ampunkan dosa2 kita yg prnh jatuh tergelincir dlm hal yg berkaitan ikhtilat. Semoga ank,cucu, cicit kita dpt mencontohi kita. Di masa akan dtg, byk lg cabaran, ditambah lg dgn kenyataan yg pelik2 dr menteri (tetiba je).Kalau kita xbermula sekarang, mcm mna mereka nk contohi kita?

Semoga ank ibu baca tulisan ibu ini suatu hari nanti. Jgn kata ibu strict sgt. haha

Maaf jika post ini sedikit sentap.