BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Feb 13, 2016

Ujian fizikal, pancaindera & kecerdasan pen. peg. penguatkuasa 2016- pengalaman

Aku dapat pggilan ujian fizikal, pancaindera & kecerdasan bg jawatan pen. Peg. Penguatkuasa N27 pada 30/1/2016 (KPDNKK) dan 5/2/2016 (JPJ). Yg bawah kpdnkk punya aku xlulus ujian melompat, 3 kali cuba xlepas garisan (162cm). Drp 50 lebih org yg dtg, hanya tggl 9 org pd step ujian kecerdasan. Yg menjadi xlepas tu sbb aku blm btl2 mahir tknik melompat dan terlupa search teknik melompat ala2 katak gitu. Pulanglah aku dgn rasa sdkt kecewa sbb aku tahu mesti lepas punya lompat tu. Mgkin time lompat tu aku krg confidence.

Jadi, aku serch la yt cara lompat setempat, jumpa video loncat katak gitu. Aku aply teknik dia, & aku pelik dgn diri aku, begitu mudah lompat spt tu knp di hari ujian xlepas. Yg pentingnya confidence, kita bygkan kita nk lompat bg lps kolam, kalau xlps, jatuh dlm kolam la jwbnya.

Tibalah ujian utk jpj pula, dalam kepala aku JPJ punya lglah keras skt. Mampukah aku?. Mula2 dtg nmpk dlm 50 lbh org jg. Ternampak seorang wanita atlet boleh tahan juga. Awal2 lg dia dh warm up. Rasa nk ikut dia jg. Dlm kepala aku, kenapalah aku x amalkan jogging sblm ni? Sekolah dulu stamina okay la. Bila dh lama x jogging tua2 bangka ni stamina akan down. Aku xsempat nk prepare lgsg. Pggln tu 2 mggu sblm, tp aku kena jaga abah sakit kt hospital.

Ok. Bila dh ada sdkt pengalaman yg ujian utk kpdnkk tu, setiap step aku hadapi dgn confidence. Hehe. Kami dibahagi kpd group A & B, dipggil 10 Org dahulu setiap grup msk ke dewan ikut no yg dh diberi time dftr. Aku no. 1, step pertama check bmi, rabun aku lepas, then dia suruh ke satu blk utk check badan, tgk siku, tgn, lutut, bahu, tumit semua ok blh pi step strsnya iaitu cara jalan & kawad. Sbnrnya sblm ni aku xprnh kawad tp aku prnh tgk Org kawad jd aku ikut ja mcm mana. Masa ni kita cuba ja kawad dgn btl kalau xbetul jgn ketawa or senyum sbb yg conduct kawad tu blh tahan garang jg. Dia nk tgk cara kita jalan btl ke senget, tumit kaki, lutut & paha tu xblh rapat sgt sbb kawad ni mmg makanan dia, hari2 buat kawad tkt melecet. Aku buat kawad sorg2 sbb yg no 1 group B xlepas bmi, org dk pndg ja aku, malu sbnrnya takut trsilap kawad. Tp alhamdullillah lepas. Peg tu dh tgk tgn kaki semua ok time kawad. Jd, aku diberi 1 brg kebenaran ujian kecerdasan utk step strsnya. Yg xbestnya dia srh tggu kt luar dewan & dipggil bila semua siap. Lama jg aku tggu, sorg2 keluar kata xlulus & trs blk. Mcm2 sbb diorang kata bahu jatuh, siku bgkok, paha rapat la. Aku tggu2 & tggu, sorg keluar kata lepas. Tggu2 smpila dlm 10 lbh gitu, msk dewan, tggllah 6 org trmasuk aku utk ujian kecerdasan. Lps bgn tubi 28 kali, tibalah step melompat, dlm hati " haish. Sini la aku gagal aritu". Tp aku confidence blh lps sbb dh cuba kt rmh byk kali, alhamdullillah lepas dgn 1 kali lompatan. Then, lps lari 4x ulg alik tibalah ujian yg plg digeruni iaitu lari 2.4km. Aku jogging slow2 ja tkt penat. Mmg penat pon. Sampai aku brharap ada org dtg bg air kt aku time tgh lari tu, aku bernafas kt hidung tgen hembus keluar melalui mulut..nk smpi penamat tu lari pegang2 perut dh.. Alhamdullillah. Keenam2 peserta lulus. Kena tggu paggilan temuduga pula. Semoga temuduga nanti dipermudahkan. Doa2kanlah saya. In shaa Allah.

1 COMMENT. ( ^_^ ):

Puan Nurul said...

Salam,awk lepas Ke iv?