BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Dec 17, 2017

PART 2: Pengalaman IV TUBE MEGA 2017

Pada 3 ogos aku dapat email yg mengatakan aku melepasi saringan permohonan online TUBE. Perasaan aku dah happy masa tu, lepas tu mesej abang yg dok kat tok bali minta tolong hantarkan waktu iv tu. Aku dok gua musang, so kena menginap rumah abang malam sebelum iv tu.

Tarikh IV pada 14 Ogos 2017 (Isnin), Sesi Pagi bertempat di Kompleks Belia Dan Sukan Panji.

Penemuduga aku En. Nik (SME Corp.), sorang lagi En. Aku lupa tp wakil dr TUBE. 4 orang sekali masuk bilik interview. Ada la dalam 6 bilik. Yg masuk sekali dgn aku semua lelaki, aku xtau knp aku selalu dikelompokkan dlm kalangan kumbang, aku sorang ja bonga, sebelum ni pon time IV pen.penguatkuasa JPJ, dan Iv swastika kerani mana2 mesti dlm kump lalaki. Aku sorang tersesat. Ok. sambung yg td, keempat2 yg msk iv tu 2 orang ja lulus, aku & sorang lg laki. Prnh la skjp satu grup dgn dia pula dlm kem tu. Apa? jodoh? Suami & pak org dah.

Mula2 penemuduga suruh perkenalkan diri masing2. Lps tu antara soalan yang ditanya kt aku.

"Awak nak niaga apa?"

"Tukang jahit kt tempat awk mesti ramai, Apa yg lain awk dengan tukang jahit lain?"

"Berapa sale dlm sebulan"

"Awak rasa awk akan berjaya dlm bdg awk ni?"

"Awak kan ada degree, xrasa rugi ke xguna degree?"

"Kenapa nak niaga brbanding keje lain"

"Nak buat apa kalau dpt 15k ni?"

Alhamdulillah, aku jawab dgn yakin xda gagap2, sbb mmg aku nk sgt joint.

Tips dari saya.

Jawablah soalan dengan yakin & bijak.

Sentiasa senyum jangan ketatkan muka.

Jangan terlalu merendah diri & jangan terlalu berlagak.

Buat TUBE tu macam cinta hati kita, apa kita buat nk dptkn cinta hati tu?. eceh..

Sebelum IV research company berkaitan. Misal, SME Corp, TUBE. Kadang penemuduga akan tanya.

Kalau boleh, buat kertas kerja perniagaan siap2, bila dia tgk kita ad kertas kerja, baru nampak kita bersungguh.

Sekian dari saya.

Bersambung part 3. Bermula fasa 1-2.

Dec 16, 2017

PART 1: Pengalaman permohonan online TUBE MEGA 2017.

Malam ni aku pinjam sedikit waktu untuk berkongsi @ bercerita sedikit pengalaman aku sebagai bekas peserta TUBE MEGA 2017. Alhamdulillah pada 21 Oktober tamat dengan jayanya kem di cancun park.

Apa tu TUBE MEGA? Boleh tak awak2 baca kt wed dia. Sebab nak terangkan pjg. hehe.. ok, Aku mulakan dengan pengalaman mengisi online terlebih dahulu.

Ok, nak jadikan cerita aku kenal TUBE ni melalui abang aku. Dia suruh apply, mana tahu ada rezeki. Sebelum ni pon aku xtau kewujudan TUBE ni. Kalau tau dh lama apply. Dalam kesibukan menjahit, waktu tu dalam bulan puasa, jam 3 pagi, setelah penat menjahit, aku rehat sebentar bersama kitkat..ehh.. tetiba teringat & tergerak hati nak apply sbb time abg aku suruh tu 2 mggu sblm tp aku xsempat & amnesia skjp ttg pesanan abg, terus capai laptop dan buka web TUBE. Mula mengisi dengan tenang, ada beberapa maklumat kena isi iaitu maklumat latar belakang, ni rilek ja isi, then ada bbrp soalan yang kena betul2 fokus, soalan seperti " kenapa nak ceburkan diri dlm bdg keusahawanan?".
"Apa perancangan anda di masa akan dtg (jangka Pendek, jangka pjg)". Itu antara soalan yang aku ingat, soalan lain ada lagi kot cuma aku dh terkena amnesia haha. belum tua dh lupa.

Macam aku dalam bidang jahitan, memang dah ada perancangan dan cita-cita aku sendiri. Eceh.. So, dengan semangat yang berkobar2 aku jawab soalan dengan senyum semanis honey. Mana tau wed TUBE tu boleh nampak orang yang apply dia. Hehe. Bagi sedekah senyum kt dia.

Jangan lupa bismillah sebelum apply tau. Jangan jawab soalan tu macam main2 je. Jawab dengan ringkas, padat & mutakhir. Xperlu panjang berjela2 pon, terus kpd point yg dia minta. Yang penting jawapan jelas. Ok. nampaknya masa jealouskan aku. Cukup stkt ini. Selamat memohon. Tahun 2018 awal la pulak. Permohonan dibuka pada 18hb dec 2017 - 12 January 2018. Kakok2, adik2, Abe2 hat berumur 18-30 yg berminat bdg perniagaan boleh la apply. In shaa Allah. Dapat xdpt blkg kira.

Assalamualaikum.

Bersambung part 2. Pengalaman interview.

Dec 13, 2017

TUKANG JAHIT GUA MUSANG (OFFLINE/ONLINE)

TAILOR NEAR YOU.


🤷‍♀Ada kain pasang tapi tak tahu nak tempah kat tukang jahit mana?

🤷‍♀Ada masalah saiz besar (xxl ke atas) tapi takut tukang jahit taknak ambil?

🤷‍♀Teringin nak pakai baju berfesyen/yang diinginkan?

🤷‍♀Cari harga upah jahit baju yang standard/berpatutan?

🤷‍♀ Harga upah di tempat anda mahal, nak cari harga upah berpatutan tanpa pergi jauh2?

Saya ada untuk menyelesaikan masalah pelanggan.🙋🏻 Bersedia mengambil tempahan pakaian wanita/lelaki👗👚👕 (dewasa/kanak2)
OFFLINE/ONLINE

✂BAJU KURUNG
-BK Biasa, pesak gantung, pesak pahang, kedah,moden, barbie doll, boleh request design lain)

✂BLOUSE
-boleh request design.

✂PEPLUM
-Boleh request design.

✂BAJU MELAYU
-Dewasa (baju Sahaja)
Kanak2- Baju dan Seluar (7 tahun kebawah)

✂KURTA
-Dewasa/ kanak2.

✂PALAZO
✂SLACK
✂SKIRT
✂DAN MACAM-MACAM DESIGN LAGI MENGIKUT PERMINTAAN PELANGGAN. (Tunjuk design, tailor jahit)

🚶🏻‍♀LOKASI= Gua Musang.
📞HUBUNGI/WS untuk sebarang pertanyaan www.wasap.my/601125515001
Boleh lihat fb page untuk rujukan https://m.facebook.com/FafaAzuraCollection/?ref=bookmarks

(alang2 dah lihat page, like la sekali ya)

Cara memempah online:

1. Wasap www.wasap.my/601125515001

2. Bagi ukuran & design. (bagi saiz (s-xxxl) anda @ bagi baju contoh yang selesa dipakai)

3. Pos kain kemudian bayar 50% deposit.

4. Tunggu dlm masa 14 hari (bergantung kepada tempahan bulan tersebut).

FAFA AZURA COLLECTION
(DCOOO4408-W)

Nov 22, 2017

Muliakah bangsaku?

Aku malu..
Aku malu dengan bangsaku..
Bangsaku yang saling kecam melulu..

Aku malu..
Malu dengan bangsaku yang berhasad dengki sesama sendiri.

Aku malu..
Malu dengan bangsaku yang bermegah itu ini.. realitinya, hutang yang menyinggah.

Aku malu..
Malu dengan bangsaku yang tidak sayang lidah, umpat sana sini, keji sana sini mengundang padah.


Wahai bangsaku..
marilah berubah..
jadilah contoh yang bagus di mata bangsa lain..

Peliharalah akhlak dan budayamu kerana manfaatnya bukan sahaja untuk dirimu, malah untuk sejagat..

Assalamualaikum.

Nov 17, 2017

Penulis Singgah.

Assalamualaikum.

Banyak yang aku ingin ceritakan dan kongsikan. Tapi belum ada masa yang sesuai. Nak kata busy takdala busy sangat, tapi "masa" yang mana kita tahu cepat sangat berlalu pergi tu aku peruntukkan dengan hal-hal yang lebih penting. Masa itu kan wang..Wang sekadar membantu kita didunia, tetapi tidak boleh dibawa mati.. Sekian sahaja coretan dari penulis singgah..y..

Sep 20, 2017

Aku tukang jahit

Aku ada degree tapi kerja guna SKM. Aku terpesong jauh dgn bidang aku. Kisahnya bermula apabila terdetik di hati "kalau la aku pandai menjahit". Aku seorang yg xminat pakai baju ikut trend, mcm baju petak2, bulat2, mata2 dan sebagainya. Aku xgemar memakai baju yg ramai org beli di pasaran. Aku nak baju yg aku pakai xda satu pon yg sama dgn org lain.( Amboii.. kemain cerewet kau ya.. ). So, aku mula ambik keputusan untuk belajar menjahit scra online pd wktu tu aku dlm kerja kontrak. Mula2 kata dlm hati "boleh ke org keras & kurang sabar mcm aku ni menjahit?". Then, aku set dlm kepala "Belum cuba belum tahu, yg penting yakin & usaha". Belajar online slma sebulan aku cuba potong baju jubah A cut. Sebab masa tu xda mesin jahit lg, aku hantar kedai. Sungguh mengcekik darah tukang jahit tu ambik upah. Nak tahu brp harga sepasang jubah A cut yg dihantar siap potong, sediakan pelapik leher lg? Rm55.. Brp sen la yg ditolak potong sendiri tu. Aku xtau knp tkg jahit tu letakkan hrga yg tggi, Xda yg pelik2 yg aku minta mcm bahu kedut ke, tangan kedut ke, aku minta A cut biasa je, dr segi kekemasan dia biasa jela sbb jubah A cut simple, xda hat pelik2, jahit sejam boleh siap. Lainla kalau aku nk bju tu siapkan cpt blh la ltk hrga mcm tu. Mgkin dia dk kt bandar sbb tu mengcekik. Haha. Nak ambik upah kenalah bersesuaian dgn kualitinya juga. Maafkan mak jemah byk ngomen. ok tinggalkan bebelan itu.

lps habis kontrak keje slama 2 thn aku pi keja dgn kak ipar kt kedah. Dlm 2 bln lps tu tetiba ada akak ni tawarkan aku ambik SKM, kelas ahad-khamis kol 9am-5pm, cuma byr utk sijil + insurans rm130. Kebetulan buat kt kmpg lps tu aku decide utk ambik SKM menjahit selama 8 bulan utk thp 1-2. Disitula bermulanya aku sebagai seorang tailor. Entah kenapa, aku ni jenis yang berani & yakin kot, sbln dua bln bljr terus ambik tempahan. Bermula dgn tempahan dr family, sahabat handal, orang kampung sampailah dgn org xkenal, Alhamdulillah org sampaikan dr mulut ke mulut. Yakin & usaha tu perlu untuk kita belajar & cari pengalaman, kalau kita takut2 nak jahit baju org sdgkn kita boleh, habis sampai bila kita xnk melangkah ke dpn, kalau kita tak mula langkah, dok situ jela kita tak berganjak kemana2.


Awak2 yg tersesat di blog ini @pon cari tukang jahit kalau sudi jenguklah album jahitan sy di fb farah azura. Saya belum buat page lagi, ingat nak buat juga tapi tunggu masa sesuai. Saya xdpt nk upload gmbr di blog sbb guna hp je. Boleh inbox kt fb sebarang pertanyaan. Nanti saya update baju + harga sekali. Entry ni cuma mukadimah je. Harga upah yg aku ambil adalah harga standard + cas2 lain (bergantung pd customer request), harga mampu milik bab kata Dato najib. Kalau offline lokasi aku di gua musang. Online pon bole xda masalah, boleh pos. Aku boleh jahit macam2 pattern/design baju, just tunjuk nk mcm mana In shaa Allah boleh. Tp taraf2 gaun pengantin mak jemah x berani lg. Setakat ni ambik baju tunang design yg aku boleh buat saja. Byk lagi ilmu yg aku kena aku belajar sbnrnya. In shaa Allah kalau xda halangan nk belajar jahit baju pengantin pula.

Sekian, Assalamualaikum.

p/c: maaf sekejap guna "saya", sekejap"aku". Memang sejak dari dulu tak boleh lari.

Jul 25, 2017

Bila Jemu Melanda Rumah Tanggamu

Assalamualaikum pembaca.
Harini mak jemah nk tunaikan janji mak jemah trlepas taip dlm post sebelumnya. Mak jemah nak kongsikan tips mcm mna nk buat kalau rumahtangga yg kita bina tetiba @ sudah sampai masa menjadi hambar/tawar/jemu/bosan.

Selepas sekian lama berkahwinan & melayari bahtera cinta bersama pasangan kamu,tetiba kamu berasa jemu/bosan bersama pasangan. Mengapa jadi begini? sebab ada hal2 tertentu yg kamu rasa sdh bosan diulang2 @ tiada perubahan. Satu lg,kamu rasa pasangan kamu tidak seperti awal2 bercintan cintun dulu, dlm erti kata lain, Apa yg kamu inginkan xdpt dipenuhi oleh pasangan, pasangan kamu yg kamu kenal sebelum nikah,jauh berbeza selepas nikah. Penyakit jemu sebegini selalu berlaku dlm rmh tgga. Bila jemu sebegini melanda kamu perlu ikhtiar sedaya mungkin untuk selamatkan rumah tangga. Mcm mna nk buat tu? Meh mak jemah kongsikan tips yg mak jemah pernah terbaca dlm buku (lupa tajuk buku) suatu ketika dahulu. Maaf la mmg mak jemah xdak pengalaman dlm hal ini sbb blm ada pasangan tp apa slhnya skdr berkongsi.

1. Kenalpasti punca/sebab.

Masa ni ego kena simpan dan kunci elok2. Kamu perlu bertanya kpd pasangan apa yang membuatkan dia jadi macam acuh xacuh bila bercakap/bersama dgn kamu, jgn malu bertanya, kalau xboleh nk tanya berdepan, tulislah surat kasi kt pasangan. Tanyalah apa yg pasangan xsuka & suka ttg diri pasangan. Yg penting bila kamu perasan tentang perubahan sikap/tgkahlaku pasangan, kamu perlu bertanya, jgn biarkan terlalu lama. Kalau boleh tanya sehingga dia bagi jawapannya, jgn biarkan pasangan pendam je dlm hati. Kalau xtau sbb mcm mana kita pulihkan kembali melainkan kamu dpt meneka sendiri dgn tepat puncanya.

2. Tukar keadaan.

Bila kita dh tahu puncanya, kita boleh teruskan agenda kita iaitu dengan cara menukar keadaan,bukan menukar pasangan ok!.

Jika kamu bosan sebab xbanyak masa terluang utk pasangan. Mohon cuti pergi melancong sekali sekala, kamu pergi berdua ja dgn pasangan kalau anak2 ad org nk jaga. Time melancong ni la kamu boleh rileks2 , romantik2, bermanja2 dgn pasangan. Mana taknya depan anak malu nk romantik2.

Jika si suami bosan dgn fizikal isteri, maklumla sjk beranak trs jd lain. Bagi isteri pakaila baju lawa2, muka taruhlah bedak skt, jgn bedak sejuk sdh la, berlawa2 skt dpn suami,kasi suami xjemu xbrkelip memandang kamu. Ni penting jgk tau walaupon si isteri dk rmh ja, xpela isteri comok2 sbb jaga anak,yg penting dh melawa. Kalau badan si isteri xmenyenangkan suami (maklumlah lelaki ni suka yg yg langsing2, yg indah2 dimata) kasi duit lebih skt utk bg menyenangkan di mata. Kedua2 ok, bkn isteri saja yg kena. Si suami jgn sayang duit nk bg kt isteri utk melawa, hang jgk yg senang, ni x kadang tu hang dk tgk pompuan cantik luar sana, lepas tu hang bandingkan dgn isteri hang, hang merungut. Itu bermakna hang dh pertikaikan suri hati yg dh diciptakan untuk hang. Hang igt x hang yg membuat pilihan utk jadikankan dia isteri?. Kalau hang dpt terima dia seadanya xtimbullah rasa jemu, xyah hang keluarkan duit untuk buat isteri hang jd macam yg hang suka. Aduhh.. sory tetiba plk Mak jemah jd garang. haha..

Sekali sekala pergilah tgk wayang berdua, tgk cerita yg pasangan suka. Mak jemah cadangkan tgklah horror movie. Kenapa horror? hang try dulu pi tgk, lepas tu hang tgk perubahannya mcm mana. Kasitau kt mak jemah.

Jika puncanya si isteri asyik masak menu yg sama, apa kata si isteri cuba menu yg special skt, bagi suami rasa yg lain dr yg terbiasa.

Jika puncanya si suami lama dh dk berkenan dengan seorang perempuan, dlm kata lain suami berkeinginan nak tambah isteri. Masa ni si isteri kena kawal emosi, jangan terus serang, kungfu, silat, karate semua keluar, pinggan yg xda sayap pon boleh terbang. Masa ni si isteri mula rasa rendah diri, rasa kekurangan. Isteri kena tanya dulu kenapa dia nak tambah lg. Kalau suami kata nk bantu si janda, check dulu mampu x dr sg kewangan. Kalau mampu isteri boleh kata kt suami " awk blh tanggung dia, asal jgn kawen dgn dia". Betul apa? Asal suami nk kawen sebab simpati? Kalau suami nk kurangkan beban wanita tu trskanlah bantu dia, kalau isteri xrela, xkan suami sanggup nk leraikan segalanya?. Kalau sbb nafsu semata2 baik xpyh la wahai kaum suami, sampai ke sudah xcukup2. Hang kena sedar kadang Allah menguji hadirkan org lain dlm keluarga hang, Allah nk tgk sejauhmana kesetiaan hang pdNya & juga isteri. Hang jgn ingat nk seronok kt donia ja. Ok, Apa yg penting sekali kena jaga pergaulan dgn berlainan jantina, sbb kadang syaiton menghasut sat ja hang dh jatuh ditimpa tangga. Jika hang terjatuh bangkitlah & kembalilah pd yg maha Esa.

Sekali sekala tulisla surat cinta pd suami/isteri. Xsemestinya atas kertas sebab cintaku bukan diatas kertas dato siti kata. Byk medium lbh cpt,tepat, & padat. Zmn bercintan cintun dulu bagai nak rak pi search ayat berbunga2,skrg bila dh sah pasaipa malu pulok? Romantik dgn suami/isteri hang jugok.

Akhir kata, buatla apa sahaja cara untuk kembalikan sinar dlm rmh tangga kalian, selagi mampu.. selamatkanlah rumah tangga kalian. Yg penting Doa jgn tinggal.

Assalamualaikum..