BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Sep 20, 2017

Pertemuanku dengan bidang jahitan.

Aku ada degree tapi kerja guna SKM. Aku terpesong jauh dgn bidang aku. Kisahnya bermula apabila terdetik di hati "kalau la aku pandai menjahit". Aku seorang yg xminat pakai baju ikut trend, mcm baju petak2, bulat2, mata2 dan sebagainya. Aku xgemar memakai baju yg ramai org beli di pasaran. Aku nak baju yg aku pakai xda satu pon yg sama dgn org lain.( Amboii.. kemain cerewet kau ya.. ). So, aku mula ambik keputusan untuk belajar menjahit scra online pd wktu tu aku dlm kerja kontrak. Mula2 kata dlm hati "boleh ke org keras & kurang sabar mcm aku ni menjahit?". Then, aku set dlm kepala "Belum cuba belum tahu, yg penting yakin & usaha". Belajar online slma sebulan aku cuba potong baju jubah A cut. Sebab masa tu xda mesin jahit lg, aku hantar kedai. Sungguh mengcekik darah tukang jahit tu ambik upah. Nak tahu brp harga sepasang jubah A cut yg dihantar siap potong, sediakan pelapik leher lg? Rm55.. Brp sen la yg ditolak potong sendiri tu. Aku xtau knp tkg jahit tu letakkan hrga yg tggi, Xda yg pelik2 yg aku minta mcm bahu kedut ke, tangan kedut ke, aku minta A cut biasa je, dr segi kekemasan dia biasa jela sbb jubah A cut simple, xda hat pelik2, jahit sejam boleh siap. Lainla kalau aku nk bju tu siapkan cpt blh la ltk hrga mcm tu. Mgkin dia dk kt bandar sbb tu mengcekik. Haha. Nak ambik upah kenalah bersesuaian dgn kualitinya juga. Maafkan mak jemah byk ngomen. ok tinggalkan bebelan itu.

lps habis kontrak keje slama 2 thn aku pi keja dgn kak ipar kt kedah. Dlm 2 bln lps tu tetiba ada akak ni tawarkan aku ambik SKM, kelas ahad-khamis kol 9am-5pm, cuma byr utk sijil + insurans rm130. Kebetulan buat kt kmpg lps tu aku decide utk ambik SKM menjahit selama 8 bulan utk thp 1-2. Disitula bermulanya aku sebagai seorang tailor. Entah kenapa, aku ni jenis yang berani & yakin kot, sbln dua bln bljr terus ambik tempahan. Bermula dgn tempahan dr family, sahabat handal, orang kampung sampailah dgn org xkenal, Alhamdulillah org sampaikan dr mulut ke mulut. Yakin & usaha tu perlu untuk kita belajar & cari pengalaman, kalau kita takut2 nak jahit baju org sdgkn kita boleh, habis sampai bila kita xnk melangkah ke dpn, jgn simpan kemahiran yg kita ada.

Kenapa aku xminta kerja lain yg layak dgn status pemegang degree? Aku ingat lagi ada lecturer kata kat aku yg aku xboleh itulah, xleh kerja inilah, sebabnya lecturer kata aku pemalu, aku pon xtau mcm mana dia boleh kata aku ni seorang yg pemalu, aku rasa aku muka xtau malu adalah.. haha.. sampai sekarang aku makan hati, tapi satu kerja dia xsebut iaitu berniaga. Yes, I can do it. Semua org boleh buat jika berkeinginan. Semua org boleh berubah dr pemalu kpd xtau malu.haha.. lagipon semua yg berlaku ada hikmahnya. Selepas kemalangan menimpa aku setahun yg lepas. Kaki aku belum pulih sepenuhnya.(aku xnk cerita pjg nanti nangis,boleh lihat entry aku sblm ni). Nasib baik aku terlintas nk belajar menjahit. Allah temukan aku dengan bidang menjahit. Dan kerja aku sekarang adalah tailor. Tailor yg tidak mengcekik org. Haha.. Harga upah yg aku ambil adalah harga standard + cas2 lain (bergantung pd customer request), harga mampu milik bab kata Dato najib. Kalau offline lokasi aku di gua musang. Online pon bole xda masalah boleh pos laju. Aku boleh jahit macam2 pattern/design baju, just tunjuk nk mcm mana In shaa Allah boleh. Tp taraf2 gaun pengantin mak jemah x berani lg. Setakat ni ambik baju tunang design yg aku boleh buat saja. Byk lagi ilmu yg aku kena aku belajar sbnrnya. In shaa Allah kalau xda halangan nk belajar jahit baju pengantin pula.

Awak2 yg tersesat di blog ini @pon cari tukang jahit kalau sudi jenguklah album jahitan sy di fb farah azura. saya xdpt nk upload gmbr di blog sbb guna hp je. Boleh inbox kt fb sebarang pertanyaan. Nanti saya update baju + harga sekali. Entry ni cuma mukadimah je. hehe

Sekian, Assalamualaikum.