BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Jun 11, 2017

Kita & Ikhtilat

Apa itu ikhtilat? Tak..ia bkn sejenis coklat, bukan juga sejenis kuih. Ikhtilat ni pergaulan (bercampur gaul) antara laki2 dan perempuan. Sama ada beramai2 (meeting, jual beli, study group, kerja) atau bersendirian (chatting dgn bkn mahram sama ada kenal @ kenal). Ibu nak ajak gigirl n boboy sama2 menjaga ikhtilat. Jaga percakapan, tingkahlaku,pandangan kita bila berhadapan dgn lawan jenis. Ya, selama ini kita pandang sebelah mata je pasal ikhtilat ni. Nak buat macam mana zaman moden la katakan. Ikhtilat mmg susah nk jaga kan. Tp kita perlu sedar/faham soal ikhtilat ni. Ibu pon boleh dikatakan baru je kenal istilah ikhtilat masa dekat U dulu. 5 thn yg lalu. Ibu terdengar perbualan org bermesyuarah di surau,tika tu ibu baru lepas solat maghrib tunggu isyak. Tp ibu bersyukur sebab didikan family yg melarang dr bergaul secara brlebihan dgn berlainan jantina. Buatlah perangai kalau nak kena ikat dgn besi sehari dua. Abg ibu sgt bertegas dlm hal ini. Alhamdulillah,xpernah kena. haha

Ibu nak tanya boboy la kan. Kenapa boboy xkirala yg bujang,tunangan org atau suami org suka chat/text/call gigirl walaupon sdh ada kekasih pojaan hati/tunang/isteri?. Xkirala kt app or donia maya mana sekalipon. Why? Sebab dh bosan asyik layan kekasih pojaan/tunang/isteri? atau jumpa gigirl yg lebih cantik?, "Ehh..xpe dia bkn nmpk pon?". Mula2 just try tegur,ada respon ke x, klu gigirl respon sonok boboy melompat2 walaupon gigirl just bls dgn emoji. Lps tu apa? mengayat gigirl sampai gigirl tersimpul malu,kasi harapan then mulalah kisah bonga2 cinta mereka walhal sdh beristeri/kepunyaan org. Gigirl pon ada jgk hat mula chat2. Nak menggoda boboy ka? Inilah salah satu sebab yg boleh porak perandakan rumah tgga. "Bukan ada buat apa2 pon, chat je kot". Takdak buat pa konon. Hang dah rosakkan hati hang. Sebab pa hang suka mcm tu? Sebab dambakan kemanjaan/kelembutan perempuan lain?. Sedarilah semuanya sebab nafsu semata2,sebenarnya hang dh tewas dgn syaiton laknatullah, dia dh gelak jelir2 kat hang. Satu je ibu nk pesan sehebat mana kita sembunyikan, igtlah yg Allah akan dedahkan kebenaran.

Yg gigirl plk kenapa suka melayan? Ok, ibu tahu, pertama gigirl yg sopan skt dia balas sebab takut boboy kata sombong. Kedua, mgkin boboy hencem mcm bintang pilem dk chat. Kenapa? rasa rugi xbls? Nak cuba nasib kot2 jodoh?. Dambakan kasih syg?. Sedarilah nafsu je semua tu. Gigirl tahu x skrg ni ramai boboy yg guna ayat mengurat utk gigirl cpt terperangkap. Depa guna ayat "nak pi masuk minang & sekian2" pdhl ayt tu trick diaorang supaya gigirl mudah melayan dia. Faham x? Tapi xsemua la, kalau betul niat tu xpala. Boboy or gigirl yg masih dok buat perangai mcm "dak sekolah" ni, maksud ibu boboy/gigirl yg masih dk melayan/kacau org situ,sana, sini bila bosan melanda, jgn gatal2 nk mendirikan rmh tgga. Belum layak. Perlu tinggalkan zmn dak sekolah ni dulu. Sentap? silakan.

Habis, mcm mana nk kawen kalau chat/call xblh?. Boleh, islam benarkan kita berhubung bila ada hajat/tujuan penting @ keadaan terpaksa/darurat. Kalau yg nk berjumpa dua mata tu kenalah ada mahram. Ibu rasa byk blog yg kupas pasal iktilat ni. Gigirl & boboy sila search & baca faham dgn molek. Lagi satu, adab kita bila kita berkenan kt seseorang,pergilah jmpa mak ayah gigirl merisik. Dengan cara itu, boboy lbh nmpk mulia. Cara boboy menawarkan cinta boboy tu yg pntg. Tak yakin cinta selepas nikah? Cukuplah berbekalkan keyakinan kita pd Allah. Ibu ada kawan yg baru saja kawen March lalu, dijodohkan melalui org tgh. Ya.. siapa kata cinta selepas nikah tu dh xrelevan?

Ibu bkn nk kata ibu ni baik sgt, sesuci lebaran.. tak..kdg2 kecundang jua dek syaiton. Kita selalu jatuh & kalah dengan nafsu. Tapi kita yg memilih sama ada nk terus terjerumus @ nak baiki ikhtilat kita. Nabi pon byk pesan, yg mana boleh & xboleh buat semua ada dlm al-Quran. Cuma kita je yg nk ikut xnk ikut. Ibu nk mengajak boboy/gigirl sama2 kita jaga ikhtilat. Jaga hati. Bila jatuh dgn nafsu, bangun berjuang semula. Iya, memang susah tp kita kena sedar jgn buat don't know. Ni ibu bg tips.

Tips jaga ikhtilat.
1)Kalau org xkenal chat/call jgn layan, kalau dia just tanya khabar or yg penting2 dibolehkan, jawab bila rasa soalan perlu dijawab. Bila org tu degil sgt, terus dk mesej just block dia, block contact kt laman sosial mana2 pon trtamanya wechat. Uninstall wechat, xdak pekdah buka baca caption or gmbr yg pelik2 dr "budak wechat" kecuali caption yg baik2. Jika ada kata2 ke arah berbunga2 tahap sakura tu sila sampaikan penutup kata. Gigirl kena jaga suara, jangan merdu/lembut/manja sgt bila bercakap dgn lelaki. Bab suara ibu plg lemah, sebab tu ibu xsuka jwb call dr lelaki kecuali hat penting/perlu. Bukan lembut yg sengaja dibuat2 tp bergantung kpd siapa org yg kita bercakap tu.

2)Bila terpaksa bertugas dgn lelaki/perempuan. Jaga arah, jangan dok dekat2, biar renggang2, bila rasa lelaki nk dkt dgn hang, hang jauhkan diri. Kena ada rasa malu jgn xtahu malu.hehe.. Bagi lelaki pula, kalau ada perempuan sengaja nk dk rapat2 dgn hang, jgn hang buat serah diri, hang carila idea utk jauhkan diri, ada 9 akal kan?. Bila perempuan dk jalan lenggang lenggok,hang jgn la pndg hat bukan2. Hang tau x,ad perempuan dia sengaja buat2 jatuh ambik sesuatu,buat muka acah2 comel ala perempuan korea, "Oppa!", tu cara dia nk goda hang la. Hang kena pandaila jaga mata, kalau terpandang sekali xpa lg, ni hang dk berkali2 pandang. Astaghfirullahalazim. Bukan niat nk jatuhkan martabat wanita. Wanita jom kita sama2 jaga kehormatan. Kita kena sedar yg kita sedang diuji. Ya, ibu tahu susah nk jaga pandangan kan? xmahu terlepas pndg dgn keindahan yg ada depan mata? Ya, Allah, hang istighfar banyak2.

3)Kes sedar tapi xsengaja. Minta maaf kt Allah. Bila xsengaja lg, hang terslh pilih jln, minta maaf pula. Allah maha pengampun. Jgn mengalah.

Mari kita sama2 minta kt Allah semoga Allah pelihara ikhtilat kita, hati kita. Jaga kita dr terjerumus dlm perkara yg dibenci/fitnah dunia akhir zaman. Semoga Allah ampunkan dosa2 kita yg prnh jatuh tergelincir dlm hal yg berkaitan ikhtilat. Semoga ank,cucu, cicit kita dpt mencontohi kita. Di masa akan dtg, byk lg cabaran, ditambah lg dgn kenyataan yg pelik2 dr menteri (tetiba je).Kalau kita xbermula sekarang, mcm mna mereka nk contohi kita?

Semoga ank ibu baca tulisan ibu ini suatu hari nanti. Jgn kata ibu strict sgt. haha

Maaf jika post ini sedikit sentap.

0 COMMENT. ( ^_^ ):