BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Jun 21, 2017

Kisah pedih zulfarhan- Kenapa org xtolong? (Bystander effect)

Disebabkan aku ni seorang tailor, tiap hari aku dk iron baju, fikiran aku msh dk igt2 kisah pedih arwah zulfarhan. Dlm kepala otak ak asyik dk tanya "kenapalah dlm ramai2 xdak org nk tolong?". Tetiba dh dpt key. Dah teringat apa yg aku bljr dulu dlm subjek psikologi sosial. Tajuk presentation aku plk tu. Kemungkinan org xtolong tu sebab dipengaruhi oleh bystander effect. Bystander effect tu mksdnya org yg xbertindak utk menolong individu yg dlm kesusahan tapi hanya melihat.BE ni byk berlaku dlm kes jenayah/dlm situasi yg memerlukan pertolongan. Masa presentation tu aku bg cntoh budak yg kena gilis berlaku di China tu. Ingat dak? Ramai yg berhenti tgk saja bdk tu/xmahu tlg. Mgkin sama jgk dgn kes zulfarhan, Ok, Mcm mana BE ni berlaku? Pertama, sebab org tu letak tggungjwb dkt org lain. Org tu tgk org lain/ramai pon xtlg,why dia kena tolong? So, dia rasa akan ada org lain yg akan tlg, dia xtlg pon xpa. Kedua,sebab makna kita sendiri bila brdepan dgn situasi. Misal kata, kita xtlg sbb rasa ad sbb tertentu org xtlg, @ kita tkt akan menyusahkan diri kita,satu lg aggp benda tu xteruk sgt. Dlm erti kata lain kita gagal faham situasi & keliru. Dlm presentation aku tu byk tekankan kpd
Altruism. Gapo plk Altruism? Lawan kepada bystander effect, iaitu org yg suka menolong tanpa mengharapkan blsn. Nampak org dlm kesusahan terus dia pi tlg.

Itu just pandangan aku la,apa yg aku igt. Awk2 blh search bystander effect ni utk faham lbh details. Mgkin bhg psikologi jenayah/psikologi sosial byk create article psl ni. Ok, Apa yg aku nk ckp kita semua mmg xterlepas dlm mengalami situasi begini. Apa yg kita kena buat? bila tgk org minta tlg/perlukan pertolongan, kita pergi je tlg jgn tgk2 org ramai di sekeliling, tp kalau ada awk dgn si peminta tlg je, kena hati2 sbb skrg kan ramai yg berpura2 minta tlg walhal ad udang di sebalik mee. Satu lg, sikap "empati" perlu ada dlm diri kita, bukan kosong tau. "empati" tu sikap belas kasihan kita pd org lain. Yg mana kita dpt rasa apa yg org lain rasa. Barulah kita terdetik nk tlg. Marilah kita bersama2 amalkan sikap Altruism.

Assalamualaikum

0 COMMENT. ( ^_^ ):