BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Jan 16, 2014

PEMUJA RAHSIA

Diam-diam.. Kita memujanya..

Diam-diam.. Kita mengintainya..
Diam-diam.. Kita mengintipnya..
Diam-diam .. Kita utuskan surat kepadanya..dan beri macam2..

Kamu.. Secret admirer atau pemuja rahsia, Takkan semuanya nak secret..
Atau lebih baik ia secret untuk selama-lamanya..

Sebenarnya, apa pemuja rahsia ni nak dari kita? Sampai bila dia nak rahsia?
Adakah kehadiran pemuja rahsia ni lebih banyak beri kesan negatif berbanding positif?

Pada siapa aku harus bertanyakan soalan ni???


Jan 10, 2014

Manusia dan Tekanan



Manusia dan Tekanan memang sukar untuk dipisahkan. Semua orang pernah berasa tertekan bukan. Tidak perlu aku terangkan lagi bagaimana rasanya. Kita tertekan dengan macam2 masalah. Tertekan dengan masalah kerja, pelajaran, rumahtangga, sahabat, pasangan. Haiwan ada masalah tak? hehe..

Bila perhatikan orang-orang sekeliling, bermacam cara mereka cope masalah stress diorang. Kadang2 buat aku tergelak juga.

Bagaimana orang coping stres?

Adik aku bila dia stress dia menari dan memekik  sorang2 katanya. Dia menngadu masalah stress tu pada aku. Kerjanya yang buatkan dia jadi stress. Aku menasihatinya dan last2 aku kata itulah kerja. Mana2 sama ja. Then, dia diam.

Ada sorang kawan aku ni bila dia stress, jelas nampak diwajahnya, muka ketat ya amat, mata merah. Aku nak tegur pon takut.

Ada juga bila stress, pergi meraung atas bukit, tempat yg kurang orang lalu lalang, luahkan segala apa yang buat dia stress (macam dalam filem tu). Aku tidak pernah cuba cope dengan cara ini.

Ada yang tido sepanjang hari. Bila dia tido dia dah tak pikir masalah dia tu katanya. Habis bila dah bangun stress balik ka? Ya.. datang balik. Jadi, cope cara ni kurang berkesan.

Ada yang pergi shopping2, cuci mata ke sana sini. Katanya boleh hilangkan stress. Bila aku banyak duit kot aku guna cara ni.

Lecturer yg stress dengan pelajar yg mengadu banyak masalah padanya. Apa cara terbaik? Start kereta, pi balik umah, tinggalkan tempat yang buat kita stress tu. Tapi bagi yang terikat dengan masa bekerja tak boleh buat dengan cara ni.

Kat tempat kerja aku dulu, pekerja tu stress, kelam kabut betul buat kerja, sampai apa yang dia buat tu banyak silap. Bila bos check, hasil kerjanya kurang berkualiti. Kena berhadapan dengan bos balik. Tapi bagus la, sebab kerja banyak dia stres, pada masa yang sama dia cuba selesaikan masalah stress dia tu. Masalah berhadapan dengan bos tu, jangan risau, bos boleh bodek..

Mak aku stress? Dia mengamuk.. habis semua barang musnah.. tak lama lagi kosong la rumah aku. (sory mak, sy jadikan mak contoh). Semakin banyak barang yang dimusnah, semakin kurang stress..

Kanak-kanak ada stress tak? Ada, Cuma kita ja yang tidak mengganggapnya sebagai stress. Kecuali mereka yang betul2 memahaminya. Diorang kanak-kanak lagi, mungkin diorang tak dapat nak berbuat apa2. Cuma bergantung harap pada kita.


Setiap orang ada tahap tekanan yang berbeza sama ada sikit atau banyak. Yang mengawalnya bergantung pada kita sendiri, kawal cara yang betul atau sebaliknya. 

*Sekadar melepaskan bosan.


Jan 9, 2014

Tentang Exam


Kalau la exam tu boleh pakai taip ja jawapan dalam laptop, bukan menulis atas kertas..

Inilah keluhan setiap kali tiba musim exam.. Menaip aku rajin, menulis...fail.. Tangan aku tidak kuat untuk menulis banyak2... ditambah pula dengan gangguan tangan yang cepat berpeluh dan gatal2 apabila berada dalam suhu yang sejuk.. Sampai masa aku tidak mampu lagi meneruskan matlamatku untuk menulis dan terus menulis selagi ada idea.. di saat itu, hanyalah redha yang ku panjatkan.. (mcm serius ja). Dahla tulisan macam kak Ton, dah tolak markah situ..

Sedar tak sedar, musim exam atau pelajar selalu dikatkannya dengan musim berperang bakal meninggalkanku buat selama-lamanya.. saya pasti merinduinya nanti..

Nasib baik sem ni tidak ada paper delay, tapi yang pastinya trauma lewat ke exam yang pernah aku ceritakan sebelum ni masih tetap utuh dalam kepala, aku takut untuk tidur, takut tidak sedar bila nak g exam.. kecuali ada orang yang betul2 aku percaya akan kejutkan aku..

*Selamat menduduki final exam..


Semangat bergambar, Dah tak hiraukan orang ramai yang lalu lalang



(Kredit to NAM edit gambar yang comel ini?


Jan 5, 2014

Masa dan makna


Semakin hari, sama ada secara pantas atau perlahan masa tetap pergi..
Masa tidak menunggu kita kerana dia sudah lelah..
Sudah lelah menunggu kita bersama-sama dengannya..
Bersama-sama dalam sesuatu yang bermakna..
Walaupun sudah dikirimkan masa berkali-kali..
Tetap jua kita abaikannya..

Mengapa kita harus abaikan masa?
Suatu hari pasti kita akan menyesal dengan apa yang telah kita lakukan dengan masa...