BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Nov 22, 2014

Kehadapan pembaca

Kehadapan pembacaku sekalian,

Aku tidak tahu siapa anda, aku tidak kisah jika ada atau tidak orang yg membaca blog ini. Aku cuma mahu menulis dan selamanya aku ingin menulis. Aku bukan menulis atas dasar nama, juga bukan atas dasar populariti. Aku menulis  kerana menulis membuatkan aku bahagia. Memang aku sudah lama tidak menulis di blog sebab ketiadaan internet di rumah. Ia telah merampas kebahagiaanku. Sekarang aku di office. Buat apa kat office bukan ka cuti? haha, aku kat office bukan gilakan kerja cuma aku tidak betah di rumah sewa kerana ia membuatkan aku jadi gila. Gila apa? gilakan tidur. Sebenarnya, aku tidak berapa suka tidur di siang hari, aku cuma tidur di malam hari. Jika aku di office sukurang2nya aku berbuat sesuatu bukannya tidur. Aku berhajat ingin belajar menjahit pada hujung minggu, tapi tidak ada kelas yang dekat, dahlah aku tidak berkenderaan. Hajatku belum kesampaian tapi aku usaha belajar online dahulu. Aku tidak ingin menulis panjang tentang kehidupanku kerana kehidupan orang lain lebih penting. Sekian sahaja.

Pembacaku, sesiapapun anda, aku ingin berterima kasih kerana menjejaki atau sesat di blog ini.

Nov 8, 2014

Siapa Nabila???



Dulu, Kecoh 1 Malaysia dgn kisah misteri villa yg dikatakan berhantu. Ada kawan budak lelaki yg hilang nampak kawannya masuk dlm villa tersebut. Villa yg sudah lama tdk berpenghuni dan villa yg pnh dgn kisah misteri individu yg bernama Nabila. Siapakah Nabila?. Dah byk article yg menjelaskn kejadian ni berlaku sebab "FALSE MEMORY " iaitu ingatan, persepsi & kepercayaan yg palsu trhdp prsekitaran yg dilihat. Dlm kes kawan yg nampak kawannya yg hlg tu msk Villa, sbnrnya bukan kawannya cuma bayangan. Dia xslh cuma dia trperangkap dgn memori palsu.


Kebetulan waktu tu tajuk kuliah pasal "FALSE MEMORY ",& Kebetulan plk tajuk tutor yg aku kena bentang, apa lagi khatam punya khatam,baca teori yg memeningkan, baru aku tau dlm khdpn kita byk yg dikaitkan dgn FALSE MEMORY. Dalam bidang kehakiman misalnya, kadang saksi memberitahu apa yg mrk nampak sdgkn yg mrk nmpk tu bkn cerita sbnr. Ada juga saksi yg bagitau cerita yg xwujud tp yakin ingatan itu bnr2 wujud. Jadi, xhairanlah hakim pon terslh buat kptsn, slh mnjthkn hkmn kpd org yg xbersalah. Sekarang kalau xsilap dh ada pengarah buat cerita pasal VILLA NABILA ni. SIAPA NABILA.. HEH HEH HEH

Oct 19, 2014

Jejak Cinta Monyet


Waktu di ting1,minat dengan seorang pengawas ting 2, namanya shahril, orangnya segak, bersongkok, hitam manis, ada tahi lalat bawah dagu, lembut bicara tapi tegas. Sampaikan dua kawan sy selalu menyindir dan kenakan sy dgn dia. Masa tu sekolah sesi petang, setiap kali nak gi surau, pengawas2 akan lalu tepi tingkap sebelah kiri kelas, memandangkan kami dok sebelah kiri, mereka berdua suka menyindir sy " Wei, tahi lalat datang, peewit.." (entah,mereka pggil tahi lalat spy org lain xtau). Walaupun tika tu cikgu mengajar kt depan.

Suatu hari pengawas masuk kelas nak umumkan tarikh sport check, kawan cabar aku berlakon langgar bahu mcm dalam filem tu. Agak2 aku buat x? aku buat tp dalam versi aku sendiri. Bila dia melangkah kaki depan pintu kelas, aku dah ada kat depan, aku senyum lebar dari telinga kanan ke kiri & naikkan sedikit kening. Dia nampak aku pelik dan mengerut dahi. Tetiba cikgu datang, aku jadi kelam kabut, tak jadi nak keluar kelas sebaliknya masuk kelas seiring dengan dia. Masa dia nak umumkan sport check kelas pada hari sekian2, dia ada pandang uaku, senyum kambing & menundukkan kepala sekali. Semua kawan dia pandang dia. Oh malunya aku. Tak tau mana nk sorok muka. Sampaikan ponteng kelas sebab malu nak berdepan dengan dia.

Kawan aku cadangkan tulis surat minta maaf sebab byk bikin huru hara dgn dia. Masa tu mana ada hp,fb & sbgainya. Tapi aku jawab "buat aper? eii,malasla surat bagai. Bila dah tamat ting 1,dia pula tamat ting 2, akan masuk sek sesi pagi ting 3, dah tak bole dah nk tengok tahi lalat dia lebih2 lg dia pindah sekolah lain. Sampai sekarang hilang jejak dia. Ada sesipa yang kenal dia x? Nak minta maaf sebabo selalu buat hal dgn dia- Jejak sahabat.Kalau ada yang kenal bagitau saya.

Jul 23, 2014

Melintas Depan Orang Solat.

Bila singgah solat dimana-mana,aku selalu resah bila dapat saf belakang,. Aku tidak berapa suka orang melintas depan ketika aku sedang solat. Walaupun dia sudah menunduk dan meraendahkan sebelah tangan macam orang minta lalu. Entah,aku rasakan ia tidak beradap, sudah banyak kali berlaku pada aku. Ia buat solat aku tidak khusyuk,ia juga buat aku bersangka yang bukan bukan tentang orang yang melintas dihadapanku. Aku fikir mereka tidak hormat aku dan tak pandang aku.

Aku juga pernah melintas depan orang solat sebab masa tu darurat nak cepat tapi rasa bersalah pula dengan orang itu. Ia macam tidak sopan dan tidak ada etika. Jadi jangan melintas sesuka hati di hadapan orang solat. Tunggu sehingga orang tu siap solat, bukannya lama, beberapa saat sahaja.

Jul 6, 2014

Pada Suatu Sahur


Alarm handset berbuyi tepat jam 4.00 pagi. Aku bangun dari tidur, lihat sekitar sunyi dan gelap, termenung seketika. Dalam hati “ Apa aku nak masak ni? Owh, panaskan laut semalam ja + telur masin + masak nasi + masak air + hidang = siap” . Terus bangun buka lampu dapur, mata terus pandang luar cermin dapur yang sedikit terbuka, nampak air sungai mengalir, pokok berangin, ada bunyi suara-suara haiwan entah tak tau apa yang mereka buat belum tido lagi. Suasana sunyi membuatkan mood aku juga sunyi. Memandangkan kerja tidaklah banyak sangat aku tak kejutkan pembantu aku. hehe. Mak pon tiada kat rumah, kalau ada boleh la juga dengar mak membebel, takdala rasa sunyi. Tetiba tak tau datang dari mana dua ekor kucing bermain polis entry, dah macam Tom & Jerry aku tengok. Lantak hang la kucing, asalkan hang bahagia. Terima kasih buat mood sunyi aku hilang.

Ketika memasak, tiba-tiba pula terdengar suara budak menangis. Iman la tu, tiada budak lain dalam rumah. Mesti dia tak selesa tido kalau sedar tiada orang di sebelahnya. Dia menangis sambil sebut “ ibu.. ibu..”. Aku dah tau mesti dia menyinggah kat dapur dahulu. Nampak aku ja dia senyap. Nampaknya moodnya dalam keadaan baik, selalunya dia memberontak suruh aku naik tido. Dengan wajah selamba dia ambil kerusi, naik atas kerusi nak tengok apa yang aku tengah masak.

Iman: Ibu buat gapo tengoh male ni? G la tido ibu.

Aku: Masak untuk sahur la dik, esok ke poso.

Iman: Iman nak buat bole? Bole ko?

Dia pandang aku serius dengan harapan aku akan bagi dia buat. (macam-macam si iman ni, semua benda yang aku buat, dia nak buat). Aku tak bagi sebab takut nanti kena minyak yang sedang memercik-mercik tu. Aku sendiri pon takutkan minyak. Memandangkan ada sedikit pinggan yang belum dibasuh. Iman suka membasuh pinggan jadi aku bagi dia buat kerja tu daripada dia dok mengamuk kat aku. Lepas membasuh pinggan, dia tanya ada lagi tak nak buat. Aku mengeleng kepala kata takda. Dia pergi naik atas ambil gitar mainannya. Dia minta aku tuju lagu.

Iman: Ibu nok lagu gapo? Biar iman main gitar.

Aku: Lagu mimi dik, aku yang dulu bukanlah yang sekarang.. (cuba nyanyi walaupun tika tu suara baru bangun tido)

Dia terus petik gitar sambil maimim dan nyanyi part lirik yang dia tau. Boleh tahan la jugak petikan gitarnya daripada aku ni yang petik. Malam tu dia berselera kemain itupun sebab ada lauk favouritenya “telur masin”. Aku juga yang tidak ada selera, maklumla jarang sekali makan pagi tapi makanlah juga sedikit takut perut gastrik nanti. Habis makan iman mengajak aku main bunga api. Mimpi ke apa. 

Iman: Jom ibu g main bede nga bungo api.

Aku: Tak payah la dik, main male nanti.

Iman: Ni male dah ni. Jom la ibu, tejap jo, limo kali jo (tp jari tunjuk empat ja).

Aku: Hishh.. lepas maye subuh la dik.

Iman: Jom g maye.. jom la..

Dia tarik tangan aku g ambil air semayang. Dia pon ikut ambil air semayang dan ikut gerak geri tika aku semayang. Lepas berdoa, dia tolong lipatkan sejadah dan tarik tangan nak g main bunga api. Pagi subuh yang masih gelap, dengan aku sekali main bunga api. Aku berhati-hati supaya tak kelurkan suara volume tinggi.

Iman: Ibu, tengok ni iman panda tulis “A” doh. Tengok la ni (Aku sibuk dok taip mesej dari kawan, tertypo plk bila iman panggil). Celamat ali gayo..(tangan pusing-pusing, pinggul digoyangnnya).

Dia tulis huruf “A” pakai bunga api. Mungkin nampak huruf “A”di sebalik asap2 bunga api tu. Budak-budak sedang berimaginasi.

Katanya nak main lima tapi dah lebih sepuluh. Aku terus ajak dia naik rumah. Then dia suruh teman dia tengok cite cartoon. Sambil baring tu.

Iman: Ibu, tadi ke iman make nasi banyok.. Iman becar doh. (sebenarnya, dah banyak kali dia ulang). Dia nak orang bangun dengan dia, lompat2 sambil kata “yey!!! Iman dah becar”.

Kanak-kanak kan, dia nak cepat besar, cepat tinggi dan nak orang puji dia pandai. Nak jadi orang dewasa. Lepas tu suasana senyap, fokus tengok cerita, kejap-kejap iman perhatikan aku, takut aku pergi tempat lain. Aku g toilet pon nak ikut. Lama-lama, terlenalah kami tak tau siapa yang lena dulu. Hehe.. Tiap kali Iman bangun sahur, suasana sunyi pasti bertukar jadi riuh. 

-Tamat-



Jul 1, 2014

MerinduiMu


Duhai hujan yang menangis sayu.

Sampaikan salam rinduku padaNya.

HambaNya yang tidak layak untuk syurgaNya.

Namun bukan pula seksa neraka yang aku inginkan.

Sungguhpun aku tidak layak, aku rela berjuang untuk melayakkan diriku.

Duhai aingin yang menghembus sepi.

Sampaikan salam cintaku padaNya.

Katakanlah bahawa aku berterima kasih atas segala kurnianNya.

Sesungguhnya Ujian dan cubaanNya tidak pernah sia-sia.

Dialah yang membuatkanku hidup dan kepadaNya jugalah aku kembali.

Duhai hujan, duhai angin.

Usah dikau bersedih.

Senyumlah seperti selalu.

Di saat engkau diketepikan

Ingatlah Allah tetap ada bersamamu.


*Aku merinduiMu ya Allah.



Jun 29, 2014

Sedekahkan Al-Fatihah



Assalamualaikum.. cikgu kami dah meninggal. Semalam jam 9 malam. Siapa yang tak sedih mendengar berita ni. Teringat pulak masa arwah cikgu belajar dulu. Cikgu suka buat anak muridnya gelak dan dalam kelas cikgu sentiasa nampak ceria. Cikgu mengajar subjek metematik, memang susah untuk kami tumpukan perhatian lebih-lebih lagi subjek yang kami kurang minat . Tapi bila cikgu mengajar kami suka dengan cara cikgu. Kami selalu ditegur cik " ok (bertahan) senafas deh semua". Cikgu tahu kalau lama-lama boring juga anak muridnya. Banyak kenangan bersama cikgu. Saya tidak sempat bertemu dengan cikgu selepas dari tingkatan 6 hari tu lagi. 

Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-fatihah kepada beliau. Semoga beliau ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Jasa beliau tetap dikenang. 

Jun 28, 2014

TOLONG DOAKAN CIKGU KAMI.


Saya dikejutkan dengan berita cikgu sekolah menengah saya itu mengidap kanser usus. Ya Allah, tak sanggup aku melihat cikgu dalam keadaan begini. Cikgu kami yang telah banyak berjasa mendidik kami yang nakal ini. Mohon kepada kawan-kawan semua yang mengenali mahupun tidak mengenali mendoakan kesembuhan cikgu kami. Semoga Allah memberi kesabaran dan ketabahan kepada cikgu Nordin sebagaimana sabarnya beliau mendidik kami. Amin..

Selamat menyambut ramadhan..

Jun 25, 2014

Catatan Pengembara


Salah satu yang membuatkan aku bahagia ialah mengembara. Saya pasti tentu dalam kalangan anda semua juga suka mengembara bukan?. Dengan mengembara, kita dapat banyak pengalaman, pemandangan dan pengetahuan. Mengembara tidak beerti kita pergi ke tempat yang jauh, tempat yang dekat dengan kita juga boleh dikatakan mengembara. Mencari dan menerokai apa yang tersirat atau mungkin apa yang kita tidak ketahui bakal kita ketahui dalam mengembara. Kita akan mengetahui apa erti hidup yang sebenar. Semakin kita kenal pemberian Tuhan, semakin kita bersyukur atas pemberianNya.

Oh ya, jangan lupa untuk merakam memori dan kenangan sewaktu mengembara, merakam dengan mata hati kita sendiri sudah cukup tanpa camera yang cantik dan mahal. Catatlah perkara2 atau hal2 yang tidak boleh kita ingat. Tulislah semula sebagai tatapan sendiri, tidak mengapa penulisan kita tidak berbunga-bunga, penulisan yang santai sudah cukup. Suatu hari pasti kita akan tersenyum saat kita membacanya semula. 

Jun 17, 2014

Aura Seni Komunikasi


Suka join ceramah-ceramah ilmu. Selain niat mengutip ilmu, aku suka perhatikan penceramah. Stop! jangan fikir yang bukan-bukan dulu..hehe. Maksud aku, aku suka memerhatikan bagaimana penceramah comunicate dengan audiens. Semua orang tahu tidak semua orang boleh berinteraksi dengan orang ramai dengan baik bukan?

Bukan penceramah ja, cikgu, lecturer, pemimpin dan semua yang melibatkan bercakap termasuk kita semua.

Apa yang aku lihat?
Body language, ton suaranya, matanya, energynya, spiritnya dan respon audiens hasil daripada pengucapan penceramah.

Apabila bercakap dengan menunjukkan body language yang tepat lebih memahamkan audiens.

Apabila bercakap dengan menggunakan ton suara tepat dengan perkataannya lebih menarik perhatian audiens.

Apabila bercakap dengan memandang mata audiens dengan tepat lebih memukau audiens.

Apabila bercakap dengan bersemangat dan bertenaga lebih memikat audiens.

Dengan cara yang tepat ini, kita boleh menpengaruhi audiens. Bila bercakap secara automatiknya audien akan nampak aura-aura kita yang tersendiri. 

Aku tahu ilmu sebegini (sedikit, mau ilmu lebih lagi). Tapi tidak begitu tahu untuk menggunakannya, untuk berucap di depan ramai pon masih ada lagi nervous. Ada ubat nervous dak?. Bila bercakap dengan orang sekeliling pon, kadang aku tidaklah betul sangat. Bila sedar silap kat mana, aku rasa macam nak kuasa menguasai masa yang boleh undur masa. Sukar juga untuk kita mengurus komunikasi kita kan?

Okay, berikut adalah contoh situasi yang berkaitan:

Apa yang memotivasikan aku untuk selalu hadir ke sekolah tanpa ponteng?
Pertama, ilmu.
Kedua, aura cikgu.

Ya, setiap cikgu ada aura tersendiri. Time STPM dulu, boleh dikatakan semua cikgu ada pengaruh yang berkesan, semua pelajar mudah fokus dan gembira sewaktu cikgu sedang mengajar kat depan. Cikgu PA2 dengan auranya suka bagi contoh yang pelik-pelik tapi benar, cikgu Pengajian Perniagaan 1 dengan sifat kelakarnya, cikgu sejarah yang suka bagi motivasi, cikgu geografi yang mudah hafal nama pelajar. Semua aura cikgu atau orang panggil pendekatan berinteraksi dengan pelajar buat pelajar ingat dengan cikgu, bila ingat cikgu, minat dengan subjek yang cikgu ajar. Ya, inilah seni komunikasi.


Tapi apa yang aku ingat time tingkatan 5, ada sesetengah cikgu yang amat boring bila mengajar, aku lihat semua nak ke london, paris, uk la bagai. Yang buat peta malaysia dan dunia pon ada termasukalah aku sekali. Aku ingat lagi budak lelaki tu, dia selalu tido dalam kelas. Cikgu start mengajar ja, dia tido, cikgu dan kitorang pulak dah terbiasa kan dengan sikap tido dia, jadi kitorang semua buat macam budak tu tak wujud jela, bila dia bangun, dia carila orang tanya apa yang cikgu ajar. Dalam hati aku sedih juga sebab kasihankan cikgu penat-penat dia ajar kitorang tapi kitorang tak bagi pon tumpuan kat cikgu. Aku pon serba salah jugak dengan cikgu. Mungkin kami semua berjangkit emosi. Bila sorang mengantuk, tak fokus, kita pon turut sama. Tapi walau bagaimanapun, cikgu tetap bagus di hati kami, cikgu banyak bersabar dengan kami.


Contoh lagi, penceramah masa aku pergi kursus kawen kat universiti hari tu, terus terang aku cakap aku banyak tido daripada fokus apa yang ustaz/penceramah bercakap kat depan. Entah aku tidak jumpa aura yang boleh membuatkan mata aku terbuka dan tidak tertutup sedemikian. Aku lihat kawan sebelah aku pon follow aku juga tapi aku tidak tahu kemana dia dah pergi, ke Korea ka, Madinah ka atau ke syurga, sebab aku tidak boleh masuk ke alam mimpinya. Mungkin pada awal pagi jam 8, manusia masih lagi mengantuk, kalau disuruh buat exercise sebelum dengar ceramah mungkin mata manusia lebih terbuka dan hilang mengantuk, ya kita perlu ada pergerakan untuk memberi laluan kepada sell sell otak kita berhubung, barulah otak mula memberi fokus. Tapi aku ingin mengambil kursus kawen semula lepas ni. Pergi kursus bukan semata-mata nak sijil nikah jer, ilmu itu lebih penting.


Contoh lagi, penceramah/jurucakap tempat aku kursus latihan dan kemahiran, macam biasa aku suka memerhati. Penceramah tu berjaya buat orang bagi tumpuan padanya, aku lihat mak cik2, pakcik2, kakak2, abang2 tertarik dengan En. Hafiz Muridan. Maksud tertarik aku disini tertarik untuk mendengar pengucapan/suara en hafiz lagi dan lagi. Sampai bila dah habis kursus, ada makcik dan kakak dalam group aku kata rindu nak jumpa dan dengar suara en.hafiz. Kesimpulannya, dia berjaya buat orang suka padanya. Aku dengar dia ada ilmu NLP, ilmu bagaimana kita berinteraksi dengan sebetulnya, wah, pasti dia menggunakan ilmunya dan melakukan pendekatan-pendekatan yang berkesan dalam mempengaruhi orang. 

Sebenarnya, ilmu komunikasi ni penting bagi semua orang, kalau tak salah faham tidak akan berlaku, kalau kita tidak menyampaikan mesej kita dengan betul, orang tidak faham dan mula salah faham. Kita bercakap bukan hanya perlu menjaga kata-kata tetapi body language, ton suara dan sense juga perlu untuk dijaga. Kalau tidak dijaga, masalah la yang datang pada kita sama ada masalah tu dapat dilihat mahupun tidak.

Sekian.

*Mata yang tidak mahu tutup.
* Banyak contoh tapi ambil secara rawak ja


Jun 15, 2014

Pendedahan - Lelaki Merajuk.

Assalamualaikum...

Hati riang bila dapat menulis blog malam ini, okay malam ni aku nak jawab soalan dari salah seorang pembaca. Soalannya berbunyi " Macam mana nak handle lelaki yang kuat merajuk?"

Pertama sekali, kita perlu tahu yang kadang lelaki tak pedulikan kita bukan kerana mereka merajuk. Kita bermaksud disini adalah awak yang bernama wanita ya. Habis kalau lelaki bukan merajuk, kenapa pulak dia pergi tinggalkan kita? Merajuk lelaki adalah lebih kepada istilah bebaskan diri, Merajuk perempuan pula lebih kepada perhatian, cemburu dan sebagainya. 

Sebenarnya, lelaki tidak dapat lari daripada sikap sebegitu, kadang mereka juga tidak tahu yang mereka bersikap sebegitu. Faham tak ? hehe.. Macam ni aku bagi contoh ya. Ini berkenaan pasangan suami isteri.

Tiada ribut, tiada taufan, tetiba saja en. suami tidak ingin bersama cik isteri, en. suami pergi entah kemana tanpa memberitahu cik isteri, sedangkan sebelum kejadian en. suami baik-baik saja. Jadi, cik isteri mulalah bersangka buruk kata en. suami merajuklah, dah tak sayangkan dia la, pasang kayu tiga la. Kemudian, en.suami muncul dengan selamba, muka nampak macam takda pape yang berlaku. Cik isteri pulak dok fikir-fikir kenapa suami aku dah tak berapa dengan aku sejak beberapa hari yang lalu, tapi dah okay la pulak. Cik isteri bertanya " kenapa awak macam nak lari dari saya? En suami jawab " Bila masa pulak? "

Kita boleh lihat disini yang suami pon tak perasan yang dia telah membuatkan isterinya fikir yang bukan-bukan melalui tindakannya. Wanita ni inginkan orang yang dia sayang selalu dekat dengan dia, bila lelaki berjauhan mestilah dia fikir macam-macam. Kalau kamu perasan yang suami kamu tidak berapa nak rapat dengan kamu, jangan fikir dia dah tak sayangkan kamu, sebenarnya suami kamu hanya pergi sekejap ja, dia pergi bebaskan diri, bukan pergi bebaskan bom yer.. Dia pergi mungkin sebab nak fikirkan jalan penyelesaian masalah yang dia hadapi dan hal-hal yang berkaitan dengan hidup dia.. bila dah okay, dia balik juga jumpa kamu.. hehe..

Okay, berbalik kepada soalan. Anda pasti yang si dia merajuk? atau anda sendiri yang rasa dia merajuk? Anda dah tanya kenapa dia bersikap sedemikian? 

Kadang lelaki bila dalam kes merajuk, dia tak mahu dipujuk, dia nak tenangkan diri, pastu dengan selamba buat muka takda pape muncul depan kita. Bila ditanya pon, kadang tak dijawab, lelaki sukar nak kongsikan masalah mereka, lainlah kita perempuan, baru jumpa mak jemah kat stesen bus, dah macam-macam kita cerita. Tetapi, jalan yang terbaik ialah kita perlu tanya sendiri dengan pasangan kita apa yang dia suka dan tidak suka tentang tindakan kita kepadanya. Bila bertanya tu kena ada caranya, jangan tanya dalam keadaan emosi atau mood xokay, tanyalah dengan bijak..hehe

Tetapi ada juga lelaki yang merajuk inginkan perhatian. Aku ada kisah benar ni ya, begini ceritanya.. 
Tunang merajuk sebab cemburukan anak buah tunangya. Kenapa? Tunangnya dok melayan anak buah jer, dia pula rasa kurang perhatian. Pastu merajuk nak putus tunang. Anak buah pulak yang jadi mangsa, yang suka sebelumnya sekarang kurang suka. Wajarkah hanya kerana layanan tunang lebih kepada anak buahnya ambil keputusan nak putus? Ini hanyalah tindakan seorang yang tidak matang. Bukan begitu tunjukkan kasih sayang. Rasa macam panas lah pulak badan ni..

Okay dah, assalamualaikum..semoga menjawab..

*sory ayat tidak konsisten.





Jun 13, 2014

Kemelut SV dan Supervise


"SV akak tu cerewet dik, akak pon tak tau apa yang dia nak, dah banyak kali proposal akak kena tolak"

Petikan SMS dari akak yang aku kenal melalui dunia maya. Beliau merupakan seorang guru, ditawarkan oleh KPM untuk melanjutkan master, sehingga sekarang proposalnya masih tidak diterima oleh supervisor. Jadi, dia minta bantuanku. Bukan sebab aku boleh buat proposal tu diterima, tapi aku cubala sedaya upaya untuk tolong beliau.

Mungkin tidak ada instinct antara beliau dengan SV. Itu jawapan umum yang boleh aku jangkakan. Hehe. (Macam-macam la kau fara).

Disebabkan kena fokus kerja lagi, biasala kan tugas guru sekarang semakin banyak. Jd ia telah membuatkan beliau tidak ada masa untuk berjumpa face to face dengan SV. Beliau tidak dapat nak memahami SV, SV pon tidak dapat memahami beliau. Jadi, tidak tahu apa yang sebenarnya.SV inginkan.

Setelah aku meneliti proposal yang direject oleh SV tersebut, melihat pada komennya aku sudah tahu SV tersebut seorang yang cerewet, maaf tiada niat untuk menilai seseorang. Maksud cerewet aku disini ialah setiap orang ada cerewetnya tersendiri, mereka mahu apa yang mereka mahu. Mungkin SV nak Supervise dia ikut apa yang dia nak. Tapi sayangnya, tidak semua supervise memahami apa yang SV nak. Kadang SV pula tidak memahami supervise. (Sila jangan pening)

Kadang ada orang kurang faham kalau hanya mendengar apa yang diterangkan tetapi mudah faham kalau diterangkan dengan cara visual (lukisan, gambar), Ya, mereka ialah orang visual. Ada orang juga dengan hanya mendengar sahaja sudah faham apa yang diterangkan oleh SV. Ya, mereka adalah orang listening. Itulah manusia, kita semua berbeza.

Antara komen terkenal SV beliau ialah proposal tidak cukup panjang.

Hah? 28 page pon masih kurang panjang?- Kata hatiku (maaf, jahat pulak hati ini)
Ada SV yang nak proposal panjang berjela, ada yang taknak panjang-panjang, bergantung kepada SV kita. Biasalah manusia kan berbeza.

Apa yang aku belajar dr sv aku dulu, berapa page itu tak penting yang penting isinya. Kalau dah menjawab gap of research dan dah buat orang faham bila baca kita punya proposal okay la. Orang kata, kualiti lagi penting berbanding kuantiti. Kadang kita ingat apa yang kita tulis tu dah betul, tapi dimata SV tak betul. Kita jangan terus kutuk dia kata "apa la SV aku ni cerewet nak mampos, aku buat tu tak kena , buat ini tak kena"..hehe Jangan begitu. Sesekali kita kena ikut dia sebab dia yang banyak ilmu dari kita, jadi dia lebih tahu apa yang betul dan tak betul. Kita masih merangkak rangkak lagi. Kalau boleh kita kutiplah ilmu daripadanya sebanyak mungkin sebab beliau dah banyak pengalaman kan, tapi dengan niat menuntut ilmu bukan niat sekadar ingin lepas master.

Assalamualaikum..


Jun 5, 2014

Aku Ibu.


Saya tidak pernah melahirkan anak tetapi sudah digelar ibu kpd anak buah yg seorang itu. Ya,kerana gelaran ibula yang telah membuatkan aku berasa seperti seorang ibu.Seorang ibu yang sentiasa mencari -cari dan menyebut nama anaknya jika tiada di depan mata. Seorang ibu yang sentiasa ingat anaknya setiap saat. Seorang ibu yang dahulukan keperluan dan kehendak anaknya.Seorang ibu yang cukup geram sekali kalau anaknya tidak mahu makan. Aku tau semua ibu berasakan sedemikian.

Biarpun dia bukan anak yang aku lahirkan tetapi perasaan keibuaan tu wujud sejak dari awal menjaganya lagi. Dari situ, aku belajar banyak perkara. Bukan mudah untuk membesarkan seorang anak.Anak ibarat kain yang putih, kitalah yang mencorakkannya. Sebenarnya, kita memerlukan ilmu untuk mendidik anak. Jangan pukul anak secara membabi buta, sebaiknya jelaskanlah dan terangkan sebab mengapa kita melarang anak bertindak spt apa kita tidak mahu, nakal dan sebagainya. Kita perlu jelaskan misalnya ketika melarang anak bermain pasir yang kotor, jelaskan padanya mengapatidak boleh main. Kalau kita melarang tanpa memberitahu alasan, kemungkinan anak akan mengulanginya lagi kerana mereka tidak faham mengapa mereka tidak bole melakukan sedemikian.

Jelaskan dengan bahasa kanak-kanak. Ramai yang mengadu di fb bahawa anaknya sangat nakal sehingga dia penat menjaganya.Tetapi terlebih dahulu kita mesti tahu kenapa anak kita nakal. Sebenarnya, kanak-kanak yang nakal sbabm emerlukan perhatian kita. Adakah kita cukup memberi perhatian pada anak kita? Kanak2 berbuat sesuatu kerana ingin menarik perhatian kita. Bila mereka merosakkan mainan misalnya kita pasti akan marah, mereka menganggap marah itu satu perhatian kita. Sebab tu ada kanak2 mengulangi perkara yang sama. Tetapi kalau kita terangkan. Kenapa tidak boleh main itu,main ini, anak akan berfikir dan ingat pesan kita setp kali ingin bermain sesuatu yang kita larang. Bukan mudah untuk lawan syaitan tidur yang taknak bangun ketika anak menangis malam, berjaga malam tangan selalu sangkut kat buai .. Time mandikan.si anak, nampak anak dalam bahaya cepat2.si ibu relakan diri ganti tempat si anak. Mungkin suatu hari bila aku sudah bergelar ibu yang sebenar aku akan lebih bersedia, buangkan segala keluhan.. Isyalah,aku akan pastikan diriku ada ilmu menjaga dan mendidik anak sebelum aku mempunyai anak,begitu juga dengan berumahtangga, aku harus ada ilmu rumahtangga dahulu sebelum berumahtangga. Sekian.

* Entry ini taipan dalam handphone, mungkin tidak kemas.

May 4, 2014

Segenap khabar


Assalamualaikum.. Sudah lama rasanya aku tak menulis, aku sibuk menulis untuk orang lain. Aku tidak sempat nak membalas pertanyaan daripada pembaca blog. InsyaAllah kalau ada masa nanti aku jawab. Kebanyakannya pembaca bertanya pasal cinta, Alamak.. Aku tidaklah pandai sangat tapi aku cubalah menjawab. 

Nampaknya, lebih kurang 3 bulan sudah tamat pengajian di UM tercinta, tidak ada lagi riuh rendah suara rakan-rakan sekelas , tidak ada lagi kata-kata yang memerliku lambat ke kelas, tidak ada ada suara pujian dan kutukan dari lecturer. Semua itu sudah dirakam menjadi memori. Hanya memori indah yang dirakam. Entah aku tidak tahu mana perginya memori tidak indah, mungkin sudah dipadam. Sesekali fikiran ini mengajakku untuk mengenang kembali memori indah itu. Aku masih lagi disini, tetapi berasa janggal kerana tidak ada rakan-rakanku yang riuh itu. Hanya bayangan mereka saja yang aku nampak. 

Semua sudah membawa haluan masing-masing, tiba masanya untuk menjejaki dunia buruh untuk mengejar hobi, mengejar mimpi, mengejar cita-cita, mengejar cinta dan  mengejar apa saja yang hendak dikejar. Anda mengejar apa? hehe..

Mar 22, 2014

Warkah Perantau- Berkorban apa sahaja


“Berkorban apa saja, harta ataupun nyawa,
itulah kasih mesra sejati dan mulia”

Adakalanya kita harus berkorban untuk orang yang kita sayang bukan?

Emakku, dari kecil aku sudah nampak, dia selalu berkorban untuk anak-anaknya.

Dia sanggup tidak makan asalkan anaknya makan.

Dia sanggup cedera asalkan bukan anaknya yang cedera.

Apa yang kita selalu buat? Kita selalu memberontak jika keinginan kita tidak ditunaikan. Kita selalu pentingkan diri sendiri.

Bila emak tidak ada dirumah, hidup bagaikan kosong macam lagu najwa latiff.

Bila emak pulang ke rumah, perasaan amat gembira kami tonjolkan di belakang emak, kosong tidak ada lagi, malah bermacam-macam nombor yang muncul. 

Masing-masing berusaha untuk mencari perhatian mak dan bermanja-manja dengan mak.

Terlalu comel wajah bahagia kami bila emak berada di samping kami. Bila dirumah kami selalu ikut emak sehingga tidak sedar mak ingin masuk toilet pon kami ikut. Kami comel bukan?

Abahku, Dia sanggup bekerja keras bukan untuk dirinya Tetapi untuk anak-anaknya.

Ingin memastikan anaknya ke sekolah. Abah sangat suka melihat anaknya rajin dan semangat ke sekolah. Biarpun abah tidak banyak cakap, kami tau abah inginkan yang terbaik untuk anaknya.

Sebaik sahaja mendengar bunyi motor Suzuki kepunyaan abah, kami menyorak dan melompat gembira.

“Yey yey abah dah balik”, suara kanak-kanak riang itulah membuatkan rumah tidak pernah bisu.

Kepulangan abah dari kerja kami nantikan kerana “Abah nak duit, nak beli chocolate”, dulu seposen dua posen pon sudah memadai untuk mengisi perut yang mengada, ingin makan makanan lain selain nasi. Kami selalu berhati-hati apabila berbual dengan abah, skrip ditulis terlebih dahulu di kotak fikiran sebelum memulakan perbualan dengan abah. Keinginan kami abah cuba tunaikan walaupun wang sekadar cukup makan.

Lihatlah ! Ibu bapa sanggup buat apa saja untuk kita lebih daripada kepentingan dirinya, adakah kita juga sanggup berbuat apa saja sepertimana ibu bapa kita buat? Begitu hebatnya kasih sayang mereka terhadap kita.

Emak dan Abah.. ketahuilah bahawa kami sangat memerlukan mak dan abah di samping kami walaupun kami semakin hari semakin sudah menginjak usia tua, berkedut sana sini tidak lagi seperti kanak-kanak yang comel dahulu. Kami sangat rindukan saat sekeluarga berkumpul bersama seperti dahulu. Pasti mak rindukan wajah comel bahagia kami bukan? Namun, apakan daya masing-masing punya tujuan yang memaksa kita berpisah raga tetapi ketahuilah hati dan doa kami selalu ada emak dan abah. Semoga emak dan abah dipanjangkan umur. Amin..


Mar 15, 2014

Pak cik bus memberontak


Pakcik bus yang memberontak..

Memekik-mekik suara yang kurang indah kepada penumpang..

Melolong-lolong hon ke arah kereta di hadapan..

Memandu seperti kuda liar berlari..

Tidak sedarkah penumpangnya ramai bukan seorang dua..

Agak kasihan dengan penumpang yang tidak dapat duduk..

Pak cik bus yang memberontak..

Wajah yang tenang tidak pernah dapat ku lihat atau bayangkan..

Melainkan wajah yang ketat yang amat..

Seakan-akan punya masalah negara..

Pak cik bus yang memberontak..

Ucapan terima kasih daripada penumpang tidak disahut..

Malah jelingan tajam yang dilemparkan..

Kami tidak minta dilayan seperti penumpang keretapi ataupun kapal terbang..

Cuma minta tidak dilayan sebegini..

Walaupun demikian, terima kasih banyak-banyak
kerana menghantar kami pulang ke destinasi dengan selamat..

Semoga pakcik bus tidak lagi memberontak..




Mar 9, 2014

Khabar Sebuah Pesawat


Kita dikejutkan dengan berita pesawat MAS yg hilang, sehingga sekarang belum dikesan. Ya Allah apa yang berlaku kepada pesawat itu?

Amat sedih mendengar khabar tersebut, adikku mesej mengadu perasaan sedihnya, dia tidak dapat tido lena katanya, dan mimpi kelibat-kelibat orang meminta pertolongan.

Mak aku juga sedih katanya, mak aku cuba menggunakan apa yang telah dikurniakannya sebelum ini tetapi sudah lama tidak menggunakannya iaitu kuasa firasat, entahlah aku pon tidak tahu istilah yang tepat untuk menggambarkan apa yang dimiliki mak aku. Dulu mak aku terkenal sbgi orang yg boleh menyembuhkan penyakit misteri, menolong orang yang ada masalah dalam keluarga atau suami isteri, boleh membuatkan seseorang kelihatan berseri (mandi bunga),juga boleh mengesan lokasi barang atau sesuatu yang hilang. Namun, ia datangnya daripada Allah. Ia menjadi pekerjaan mak aku untuk mencari sesuap nasi. Cuma satu ja, ia tidak begitu berkesan jika orang tersebut ialah anaknya sendiri. Sekarang mak aku sudah jarang bekerja begitu, sudah penat katanya, memang fizikalnya tidak penat tetapi emosi yang penat. Banyak kisahnya, nanti aku ceritakan kemudian kalau aku tak lupa.

Menurut firasat mak aku, kapal terbang tersebut tenggelam jauh di dasar laut, kapal terbang tersebut tidak hancur. Sekarang masih ada penumpang yang hidup. Tetapi tidak dapat berbuat apa-apa. Wajah2 sedih, panik, cemas dan suara2 penumpang meminta tolong bergema dalam minda mak aku, ia membuatkan mak aku menitiskan air mata. 

Mak..boleh tak mak lakukan sesuatu?- Tanya adik
Itu pekerjaan Allah-Kata mak.


Ia cuma firasat mak aku, kata orang firasat kadang betul, kadang tidak. Apa-apapun yang penting marilah sama2 kita berdoa untuk keselamatan penumpang dan berharap semoga ada keajaiban berlaku. 


Mar 4, 2014

Waris dari pengalaman.


Sebenarnya, rugi bagi orang yang tidak tahu bawak motor. Susah untuk bergerak, motor senang untuk dapatkan tapi buat apa kalau tidak tahu memandunya. Dulu, aku tahu bawa motor tapi sejak kemalangan itu aku jadi takut untuk memacu motosikal. Sebenarnya, waktu aku memcuba naik motor tu, tanpa belajar terlebih dahulu, aku cuma memerhatikan adik. Aku memcubanya kerana dicabar oleh adik-adikku. Mentang2lah mereka pandai naik motor, ditanya aku dengan soalan “ kak sorang ja yang tak pandai naik motor kan, kenapa kak tak pandai , takut ke?

Terasa tercabar disitu. Malam tu jugak aku cuba naik, nak membuktikan la kononnya. Aku memacu dengan adikku yang bongsu dan adik yg ke-10. Pada mulanya yes..berjaya.. Tp lama kelamaan, bila nak turun bukit tu aku tak dapat kawal motor, terjatuh dalam longkang, nasib baik adik2ku tidak cedera Cuma aku saja yang cedera di lutut, sakit la jugak, tp aku sembunyikan kesakitan tu, aku taknak orang lain nampak aku sakit. Lagi satu tahap kebimbangan aku yang tinggi bila nak berhadapan dengan abah, membuatkan aku tidak sakit sama sekali. Memang orangnya tidak cedera parah, tp motornya parah di bahagian depan dan belakang, plat hilang, lampu depan belakang hancur. Kalau abah aku tahu mesti teruk aku kena marah. Adik2ku tak henti2 menakutkan aku sehingga membayangkan muka abah berubah seperti singa mengamuk. Namun, realitinya tidaklah seperti apa yang aku bayangkan. Realitinya abah langsung tidak marah walaupon motor parah dan harga membaikinya mesti tinggi. Dia hanya berwajah selamba seolah2 tidak ada apa2 yang berlaku pada motor. Adik aku yang lebih2, mereka sangat suka mengejekku “Abah, kak rosakkan motor abah”. Aku menghembus nafas panjang, aku tertanya2 kenapa abah tidak marah. Mungkin mood abah baik kot. Aku hanya tersengih2 jela bila berdepan dengan abah.

Beberapa tahun kemudian, abah ada beli motor berwarna biru, katanya nak bagi kat aku untuk ke sekolah. Tapi malangnya aku masih lagi tidak yakin untuk bawak motor. M?otor tu jadi motor kegunaan untuk semua orang, Aku guna juga tp hanya jadi penumpang.

Masa kita kecil dulu, hanya memberontak saja semua permintaan kita ditunaikan oleh mak ayah bukan? Tapi kami tidak diajar begitu, kami tidak suka meminta2, apa yang kami inginkan, perlu usaha sendiri, kami tak ingin menyusahkan mak abah, nak biskut oreo, badminton, makanan atau benda yg mahal sedikit ,itu semua kena simpan duit sekolah terlebih dahulu ataupun menjual buah-buahan yg dipetik dr kebun abah. Kalau keinginan yg memerlukan jangka masa agak lama untuk kami kumpulkan duit, kami pakai cara lain, caranya tak susah, Cuma tunjukkan diri sebagai anak yang rajin pergi sekolah, rajin mengemas rumah, dan dpt keputusan yg cemerlang dalam exam, hooray!! abah belikan 2 basikal yang berwarna merah dan biru, merah untuk aku, biru untuk akak.


Sekarang berkeinginan untuk belajar kereta ja, motor yg beroda dua itu membuatkan aku tidak yakin, lainlah kereta yg beroda empat. Ok, seperti biasa jika ada keinginan, kena usaha sendiri, let’s start!



Feb 26, 2014

Ingin Bahagia? Pergilah Memancing!




Setiap kali mengimbau waktu kecil, senyuman lucu pasti menyelit dan mencelah, diiringi dengan ketawa kecil. Mengimbau kembali kenangan2 lama merupakan caraku yang terbaik untuk membuatkan diri ini sentiasa bertenaga, entah mengapa aku berasakan diriku seolah-olah tidak bertenaga jika tidak ada gelak tawa. Betul kata orang, ketawa itu ubat. Mungkin suatu hari aku harus mencari pendamping yang boleh membuatkan aku selalu ketawa. Zizan rajalawak? Tidk..nanti Emma Maembong mencari aku.. haha.. Ok dah..

Apa yang aku imbaukan, Waktu kecil dulu, aku dan adik-beradik banyak menghabiskan masa di sungai sebab sungai hanya beberapa langkah sahaja dari rumah. Banyak aktiviti yang kami buat, antaranya mencari etak, udang, memancing, main tarzan, pertandingan siapa handal terjun, siapa menyelam lebih lama dan banyak lagi. Tapi sejak banjir, kebanyakan orang tidak ada selera untuk melakukan aktiviti disitu. Kesian pulak aku lihat budak sekarang, mereka tidak dapat rasa apa yg kita rasa dulu. Mereka banyak bermain iphone, ipad, dan segala macam i lagi.

Ingin bahagia? pergilah memancing! Ya, memang dulu kami selalu melakukannya.

Memancing merupakan salah satu aktiviti tegar kami. Sebut sahaja memancing, suasananya kalah dari suasana di pasar malam, ia seakan suasana di hari raya. Meriah gitu. Masing-masing nak batang kail, tali pancing dan umpan yg terbaik. orang kata batang kail tak boleh dilangkah nanti susah untuk dapat ikan. Betul ka? Abang aku mengamuk bila diberitahu tali pancingnya dilangkah oleh adiknya tp tak tau siapa, dia sanggup buat yang lain.

Apa yang bahagianya memancing ni? Ia memberi kita kepuasan yang gila, gembira melompat-lompat bila dapat ikan, berasa puas dengan hasil yang kita usahakan sendiri. Aku pon pernah merasakannya.Walaupun tidak mendapat ikan sekalipun, kita juga berasa puas, puas sehari suntuk dapat memancing. Tapi memancing ni banyak juga larangannya, tak boleh bising, nanti ikan lari. Kami adik-beradik mananya tak bising, sorang bising sikit kena marah, nak bercakap kena pakai bahasa isyarat. Yang penting lg, kita kena bijak mencari point kat mana harus kita campakkan umpan kita tu, kena ada gerak hati sendiri kat mana tempat yang ikan mudah makan umpan. Salah campak, sangkut kayu, berus gigi pon boleh sangkut.

Harus sabar dan terus bersabar menunggu ikan. Mungkin tak semua orang suka memancing, memancing ni perlu sifat sabar yg byk, lebih baik pergi ke pasar beli ikan apa yang kita nak. Aku pernah terbabas, kadangkala aku ni jenis yg tidak sabar, aku tidak suka menunggu tp melihat orang lain boleh bersabar, knp kita tak boleh, jangan give up sudah, give up semasa memancing tandanya kita memperlekehkan diri kita sendiri. Ingat lagi dulu, bila sorang give up dah taknak memancing, orang akan bersorak “HOOOOOOOOOOO” ia kelihatannya seperti kita buat salah.


Kita akan mendapat kepuasan apabila kita minati sesuatu yang kita kerjakan. Sama la dengan apa yang kita kerjakan sekarang, asalkan kita minat, all is well.


Feb 25, 2014

Edisi Cinta: Pertanyaan dari pembaca


“nak tanye klu ade org tu kate die suke kat kite tp cara dia luahkn prasaan tu cam main2 je btul ke die ske kte ye...tp die slalu brsifat mlindungi dri sye ni..
die jgak slalu curi lhat kearah sye...tp kmi xpenah brckap walaupon skali..die penah cakp i luv u kt sye dpan org rmai tp cra die xmeyakinkn sye yg die suke kt sye”

Ni salah satu soalan dari pembaca blog. Sudah lama aku meninggalkan title cikgu cinta sebab cikgu sendiri tidak jumpa2 cintanya.  Bila orang bertanya, aku cuba la menjawabnya walaupun aku ni bukannya pakar sangat. Terima kasih sudi bertanya.

Secara lumrahnya , lelaki ni sukar untuk tonjolkan perasaan yg dia suka kat someone walaupun jauh dari sudut hati dia sukakan someone tu. Ini mungkin sebab sudah diasuh sejak dari kecil lagi jgn ada sifat suka melayan perasaan. Sebab tu lelaki pandai sembunyikan dan melupakan perasaan mereka dgn mudah. Tetapi, lelaki cuba menonjolkan perasaan dgn cara dia sendiri, yg mungkin sukar utk wanita ketahuinya. Mengikut cerita saudari ni, mungkin lelaki tu menunjukkan perasaannya dengan cara melindungi saudari.

Namun demikian, wanita pula yang kita ketahui secara lumrahnya lebih menjurus kepada emosi, jadi mereka lebih suka kalau lelaki menyatakan cintanya sesuai dengan kehendaknya iaitu melalui kata2 atau ucapan. Wanita mau lelaki menyatakan cinta dgn sejujurnya bukan? Mungkin apa yg ditonjolkan oleh lelaki tu kepada saudari tidak tepat dengan apa yang saudari inginkan.

 “dia luahkan perasaan tu macam main2 je”- Mungkin lelaki tu menyatakan cintanya sambil gelak2, muka tak serius.? Ia kelihatannya tidak match bukan? Yang wanita inginkan sebenarnya menyatakan cinta sambil menunjukkan emosi yg betul2 dia sukakannya. Kalau tidak sesuai dengan apa yg wanita nak, wanita kurang yakin, ragu2 dan kurang percaya yg lelaki tu sukakanya.


Ramai yang kata wanita ni kompleks, ia membuatkan lelaki tak tahu bagaimana lagi cara untuk menyatakan perasaannya. Zaman dulu, ramai lelaki mengambil cara dgn mengutuskan surat, mereka letak surat cinta bawah meja kerja atau meja sekolah. Mcm mana aku tau? Ramai pakcik dan makcikku bercerita hal yg sama, surat itulah yg membuatkan hubungan mereka terjalin. Zaman canggih sekarang takkan nak bersurat2. Tapi surat yg ditulis dengan tangan sendiri dengan surat yg ditaip itu berbeza.

Sekian,


Feb 22, 2014

Bila budak kecil bertanya.

Di suatu pagi, saat matahari mula munculkan diri. Suara budak kecil yg sedang bermain2 melenyapkan kesunyian di pagi hari (mcm lagu raya plk).Tetiba, Terdengar suara Iman memanggilku, dia mengajak aku dan mak pergi ke kedai gunting rambut, mungkin tidak selesa dgn rambutnya yg agak panjang, mungkin juga meniru bapaknya yg baru sahaja gunting rambut. Mak aku drive kereta. Tiba di lampu isyarat, Iman bertanya.

“ Mai mana rambut ni?” Tanya iman sambil tangan bermain2 rambutnya, Mukanya agak mengerut memandang aku dan mak.

“Loading….” Aku dan mak. Bisu sejenak, memikirkan jawapan.

“ Tumbuh dalam kepala dik” Jawab aku.

“ Dalam kepala ada otak, rambut panjang2 mai mana?” Tanya Iman lagi, mungkin tidak mendapat jawapannya.

 Mak aku tergelak tak henti, tiba-tiba enjin kereta mati pula bila lampu isyarat hijau. Kereta kat belakang belum apa-apa tekan hon dua tiga kali, sabar ok. Mak mula kelam kabut, aku dan Iman turut berjangkit kelam kabut dengan mak. Dalam kelam kabut tu sesi soal jawab antara Iman dan aku terhenti. Bagus la, aku tak tau nak jawab apa kat iman, aku try google, ada 3 tahap pertumbuhan rambut, soalan lebih kepada biologi, takyah lah terangkan nanti bukan Iman yg pening, aku yang pening.

Budak2 kecil ni banyak bertanya kan? Kadang2 soalannya, sukar untuk kita terangkan sebab mereka budak2 lagi. Kita perlu terangkan dengan bahasa yg mudah mereka faham, kalau tak, tak sudah2 la dia bertanya. Dan soalan yg ditanya adakalanya juga kita tidak tahu.

Budak2 sebesar Iman pon sudah tahu bergaya, Bila aku suruh botakkan saja kepalanya, dia tidak mahu, nampak hodoh katanya. Dia masih setia dengan gaya rambutnya yg sediakala. Aku perhatikan, Iman agak fokus pada setiap helaian rambutnya yg digunting oleh kakak tu. Iman mmg cerewet orangnya.






Feb 19, 2014

Teknik yang diguna dalam MLM??

MLM? Apa benda tu? MLM yang nak aku ceritakankan ini bukan Maharaja Lawak Mega, bukan juga Multi-Level Modelling dan bukan juga Multi-Level Mouthaking. Aku nak cerita pasal Multi- Level Marketing. Ya, mungkin sudah ada yg mengenalinya dan ada juga yg belum kenal dengan MLM. MLM ni sejenis perniagaan bergantung kpd produk yang dijual dan berapa banyak kos yg perlu dikeluarkan oleh kita untuk menyertainya. Tujuan entry bukannya semata-mata ingin memperkenalkan apa yang dikatakan MLM tu cuma ingin mendedahkan sesuatu yang anda tidak tahu atau tidak menyedari apa yang berlaku dalam MLM.

“Sebenarnya aku taknak join tapi entah kenapa tiba-tiba aku terjoin pulak”
“ Entahla, aku pon tak tau, dah terlajak join”

Inilah salah satu rungutan dari orang yang pernah terlibat dengan MLM. Sorry to say, bukan nak burukkan MLM cuma terdapat segelintir mereka dalam MLM ni pakai cara tipu. Kalau mereka betul2 berniaga dengan cara yg betul its ok la.

Sebenarnya mereka ni sangat bijak bermain psikologi dengan orang sekeliling. Kalau yang bagitau direct to the point tu mungkin okay lagi. Ini tidak, ada yang sanggup menipu. Mungkin itu cara mereka untuk cari makan. Kalau kita seorang pekerja, mereka menawarkan kita ke tempat interview yg menjanjikan pekerjaan yang ada masa depan, kalau kita seorang pelajar, mereka menawarkan kita untuk ke sesuatu tempat seminar kerjaya, workshop, aktiviti kebajikan dan banyak lagi. Padahal, mereka membawa kita ke tempat mereka, sungguh indah khabar dari rupa. Perlu diingatkan, sebaik sahaja kita melangkah kaki ke tempat tersebut, fikiran kita sudah dikawal oleh mereka. Mereka tonjolkan peribadi yang baik, berpakaian kemas, bersopan santun, pandangan manis, kata2 mereka macam orang yang hebat.

Apa yang mereka buat sampai kita tak boleh berfikir dengan jernih?

Pertamanya, selesai sahaja sesi introduction produk yg mereka jual, keputusannya bergantung kepada kita samaada nak atau tidak, ada setengah orang senang untuk diperdaya dan ada juga masih lagi boleh menepisnya. Mereka cuba manipulasikan kita dengan cara memberi kita pilihan. Misalnya mereka berkata “ Nak bayar hari ni ke esok?”. Kita tak kata pon yang kita nak join kan. Mengikut pembacaan aku la, bila kita diberi pilihan spt ni otak kita dikawal oleh minda bawah sedar ataupun dipanggil minda kewarasan kita. Kita dah tak sempat nak fikir apa2, tak beri peluang kepada kita untuk memikirkan alasan lain, kita Cuma jawab soalan yang ditanya iaitu hari ni atau esok. Bagi yang dapat mengawal minda bawah sedar tu ok la. Susah ke nak kawal minda bawah sedar ni?

Cara ni kita boleh buat kat suami, anak, adik, kakak atau orang lain kalau kita nak cepat2 capai target kita. Misalnya kita terus bagi soalan macam ni “ Abang, holiday minggu depan nak g bercuti kat Indonesia ke Thailand? Jangan pula kita tanya “Abang, minggu depan boleh x kita p bercuti?” Kalau tanya macam ni, suami akan bagi alasan “ Abang nak rehat kat rumah jer” (Ini hanya ulasan sampingan)

Then, teknik yg mereka gunakan foot in the door, ia istilah psikolgi. Mereka minta kita wang sedikit dahulu, bukan sepenuhnya. Misalnya, join dengan diorang memerlukan sejumlah wang seribu, diorang akan minta 500 dahulu. Apa akan jadi bila kita bagi duit tu? Mesti la kita sayang nak tinggalkan, alang-alang kita dah bagi duit tu, kita pon join la awalaupon hati tidak mahu. Mereka ni sangat bijak sekali, bila kita menukar fikiran untuk tidak terlibat dan ingin kembali wang kita. Apa yang mereka buat? Mereka terus psiko. Mereka sangat pandai berkata-kata, mereka mengubah fikiran kita dari yang negatif ke positif dengan sekelip mata sahaja. Kita pula terkena lagi.

Selain tu, ada juga yang meminta terus kepada jumlah wang yg besar kemudian baru minta jumlah yang kecil. Dalam psikologi ia dinamakan teknik door in the face. Nampaknya ada juga yang sanggup memberi sekaligus dalam jumlah wang yang besar tapi ia hanya segelintir sahaja, kebanyakan dari mereka mampu memulakan dengan jumlah wang yang kecil. Mungkin orang tu kaya. Jumlah yg besar kita dah bagi, takkan kita nak tinggalkan macam tu ja kan? Minta balik.. jangan harap dia mau bagi, dia hanya akan terus mempengaruhi kita.

Sorry to say, bila difikirkan balik, berkat ke duit yang mereka dapat tu dengan cara menipu orang? Yela, mungkin kalau kita berkata perkara yang sebenar pada awalnya, kejayaan agak tipis. Untuk cepat macam tu la.

*Aku boring,aku menulis


Feb 15, 2014

DIA BUKAN GILA..

Keluar dari kereta. Cuaca agak panas sekali, cahaya matahari berada tepat di kepalaku, dahiku mengerut dan automatik anak mata aku mengecil sedikit. Sambil menunggu bus datang, aku, mak dan anak buah aku lepak kat kedai makan sekejap. Selesai order minuman, aku melihat sesuatu yang tak kena.

“ Mak.. try mak tengok orang tu, dah la dok telengtang, kaki kotor pulak tu, dia tak malu ker orang tengok dia? “ tanya aku kat mak aku.

Mak aku tak nampak orang mana yang aku maksudkan sebab pandangan mak dilindungi oleh tiang di kedai tu. Kemudian, aku tak puas hati, bila orang tu jalan kat belakang aku, aku tanya lagi mak aku.

“ Ni mak, belakang orang ni, dia betul ke tak ni? Tak pakai selipar.. Selamba jer dia ambik kuih makcik kedai tu” tanya aku.

“ Owh dia ni.. Dia orang tak betul la, dia selalu g kedai Cit kau tu, bila dah dapat makanan, dia pergi” Jawab mak aku.

Terkejut dengan apa yang mak aku bagitau. Sebabnya? aku agak takut dengan orang gila, lebih2 lagi dia berada di belakangku. X.. Bukan salah dia, dia bukan gila, Cuma something wrong yg berlaku kat otak dia.

Orang tu berpakaian elok dan rambutnya kemas bersikat, pakai T-shirt jersi Chelsea lagi, mungkin peminat Chelsea tapi satu ja yg membuatkan dia nampak tidak kena iaitu dia memakai kain pelekat pada jam 1 petang, di kedai yang banyak orang. Wajahnya dan gayanya seperti orang normal. Sebelum aku masuk kedai tu, aku sempat melihatnya (sebab dia pakai kain pelekat la aku lihatnya), responnya? Dia memandang aku kemudian memandang budak kecik yg aku pimpim then terus pandang ke arah lain dengan pantas. Kalau sekali kita tengok dia, kita cuma menganggapnya orang normal macam kita.

Kali ni aku jumpa orang xnormal yang tak kacau orang dan orang lain juga tak kacaunya x seperti pakcik awie dan makcik senah yg pernah aku ceritakan. Mungkin orang lain dah terbiasa dengan dia, mereka tidak marah dia mengambil kuih sesuka hatinya, mereka juga tidak marah dia ulang alik, ke hulu ke hilir, tempat yang sama. Malah tidak ada sorang pon respon kewujudannya itu mengganggu orang lain. Berulangkali dia pergi ke kedai runcit sebelah tu kemudian dia datang balik kat kedai makan. Sebenarnya apa yang orang tu cari?? Pertanyaan ini yg bermain di kepala aku sebenarnya.

Orang kata, orang sakit mental ni boleh sembuh dengan ubat2 yang doctor bagi. Tp adakah org tersebut akan pulih sepenuhnya atau perlu bergantung kepada ubat? Pakcik awie dari dulu sampai sekarang masih lagi tidak berubah, masih berpelekat, tidak berbaju, dan bungkusan kecil yang diikat dengan kain pelekat, selalu dibawanya kemana sahaja. Tiada siapakah yg sudi merawat pakcik awie? Aku agak kesian juga sebab orang ramai sering mengganggu dan membulinya walaupon dia tak kacau orang.

Penyakit mental ni ada banyak jenis tp macam mana kita nak cam yg berbahaya atau tidak berbahaya kpd org lain?


*Berapa banyak soalan da.. sekadar berkongsi cerita..


Feb 9, 2014

Sehebat Ujian

Siapa kita di mata orang lain itu tidak penting, yang penting siapa kita dimata kita sendiri dan yang paling penting dimata Allah.

Tapi kadangkala keadaan membuatkan aku menilai sesuatu yang kurang baik pada diri aku sendiri. Aku merendahkan diri aku sendiri. Aku terlalu menyalahkan diri aku sendiri. Aku sedar ia tidak baik untuk aku, aku juga cuba untuk tidak beranggapan yang sedemikian. Tapi apakan daya, bila difikirkan balik apa yang terjadi itu adalah hakikat. Aku menerimanya. Tapi ia bukan penamat masih ada jalan penyelesaian lain. Hapuskan dan mengubah apa yang tidak kena. Percayalah dengan iklan anda mampu mengubahnya..hehe..


Ujian Allah tu sungguh indah.. Ia buat kita jadi lebih matang.. hebat kan?

Jan 16, 2014

PEMUJA RAHSIA

Diam-diam.. Kita memujanya..

Diam-diam.. Kita mengintainya..
Diam-diam.. Kita mengintipnya..
Diam-diam .. Kita utuskan surat kepadanya..dan beri macam2..

Kamu.. Secret admirer atau pemuja rahsia, Takkan semuanya nak secret..
Atau lebih baik ia secret untuk selama-lamanya..

Sebenarnya, apa pemuja rahsia ni nak dari kita? Sampai bila dia nak rahsia?
Adakah kehadiran pemuja rahsia ni lebih banyak beri kesan negatif berbanding positif?

Pada siapa aku harus bertanyakan soalan ni???


Jan 10, 2014

Manusia dan Tekanan



Manusia dan Tekanan memang sukar untuk dipisahkan. Semua orang pernah berasa tertekan bukan. Tidak perlu aku terangkan lagi bagaimana rasanya. Kita tertekan dengan macam2 masalah. Tertekan dengan masalah kerja, pelajaran, rumahtangga, sahabat, pasangan. Haiwan ada masalah tak? hehe..

Bila perhatikan orang-orang sekeliling, bermacam cara mereka cope masalah stress diorang. Kadang2 buat aku tergelak juga.

Bagaimana orang coping stres?

Adik aku bila dia stress dia menari dan memekik  sorang2 katanya. Dia menngadu masalah stress tu pada aku. Kerjanya yang buatkan dia jadi stress. Aku menasihatinya dan last2 aku kata itulah kerja. Mana2 sama ja. Then, dia diam.

Ada sorang kawan aku ni bila dia stress, jelas nampak diwajahnya, muka ketat ya amat, mata merah. Aku nak tegur pon takut.

Ada juga bila stress, pergi meraung atas bukit, tempat yg kurang orang lalu lalang, luahkan segala apa yang buat dia stress (macam dalam filem tu). Aku tidak pernah cuba cope dengan cara ini.

Ada yang tido sepanjang hari. Bila dia tido dia dah tak pikir masalah dia tu katanya. Habis bila dah bangun stress balik ka? Ya.. datang balik. Jadi, cope cara ni kurang berkesan.

Ada yang pergi shopping2, cuci mata ke sana sini. Katanya boleh hilangkan stress. Bila aku banyak duit kot aku guna cara ni.

Lecturer yg stress dengan pelajar yg mengadu banyak masalah padanya. Apa cara terbaik? Start kereta, pi balik umah, tinggalkan tempat yang buat kita stress tu. Tapi bagi yang terikat dengan masa bekerja tak boleh buat dengan cara ni.

Kat tempat kerja aku dulu, pekerja tu stress, kelam kabut betul buat kerja, sampai apa yang dia buat tu banyak silap. Bila bos check, hasil kerjanya kurang berkualiti. Kena berhadapan dengan bos balik. Tapi bagus la, sebab kerja banyak dia stres, pada masa yang sama dia cuba selesaikan masalah stress dia tu. Masalah berhadapan dengan bos tu, jangan risau, bos boleh bodek..

Mak aku stress? Dia mengamuk.. habis semua barang musnah.. tak lama lagi kosong la rumah aku. (sory mak, sy jadikan mak contoh). Semakin banyak barang yang dimusnah, semakin kurang stress..

Kanak-kanak ada stress tak? Ada, Cuma kita ja yang tidak mengganggapnya sebagai stress. Kecuali mereka yang betul2 memahaminya. Diorang kanak-kanak lagi, mungkin diorang tak dapat nak berbuat apa2. Cuma bergantung harap pada kita.


Setiap orang ada tahap tekanan yang berbeza sama ada sikit atau banyak. Yang mengawalnya bergantung pada kita sendiri, kawal cara yang betul atau sebaliknya. 

*Sekadar melepaskan bosan.