BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Dec 12, 2013

Kenapa Lelaki tu Simple?


Kenapa lelaki tu simple?

Pada suatu malam, jam 3am, ketika online fb, ternampak adik lelaki bongsu aku yang berumur 14 tahun tu online kat fb.. Lalu aku menegurnya kat chat fb..

Aku: Hey! kat kedai CC lagi masa ni.. Buat apa? Dah tengah malam ni, p la balik rumah.
Adik: Bukan CC, kt rumah.
Aku: Rumah? Online pakai apa pulak?
Adik: Pakai telefon.
Aku: Bila masa beli telefon? Telefon apa? Harga berapa? Ambik duit mana?
Adik: Kerja la..
Aku: Kerja kat mana? Kerja macam mana? Dengan siapa? Brp sebulan gaji?
Adik: Hentian gua musang..

Ya Allah, tengok.. banyak soalan yang aku tanya tapi adik aku hanya memilih salah satu soalan yg aku ajukan.. Dia hanya bagi jawapan seketul saja.. Bila dah jadi macam tu, aku terus call mak aku tanya lebih terperinci pasal dia.. Semua soalan aku dah terjawab.. Balik nanti nak tukar telefon dgn adik..

Satu lagi kisah, Pada suatu hari, Waktu menunggu abang ambil aku nak balik kampung.. aku sms abang aku..

Aku: Kat mana? Lambat lagi ka sampai.. aku dah ada kat bawah ni..
Abang: Jap..
Aku: dah On the way ka kat rumah lagi..? aku nak pi naik umah balik, nak pi tandas..
Abang: ok..

Ni Lagi satu, jawab macam tu ja.. pening kepala aku.. pertanyan xterjawab.. Memang la pertanyaan xterlalu penting tp ia memerlukan jawapan.. dah jelas2 ada tanda soal kat situ.. 

Aku tak marah diorang, cuma aku tertanya2.. kenapa lelaki tu simple..? Sebenarnya lelaki bukan simple dalam hal ni ja, banyak lagi dalam hal lain yg aku perhatikan, cukup la dgn subjeknya adik dan abang aku.. Tp xsemestinya semua lelaki simple.. 

Orang kata lelaki ni simple, wanita ni complicated.. benarkah?
Salah satu bukti kita boleh lihat dalam sms.. bila perempuan sms "kat mana?" kepada kekasihnya..
Sebenarnya, perempuan bukan sahaja mengharapkan lelaki tu menjawab persoalannya sahaja tp mengharapkan jawapan yang lebih panjang yg boleh mengeratkan hubungan mereka.. betul dak? Baik  kamu mengaku.. 

Perempuan ni agak lemah dgn ayat lebih2 lagi dengan ayat berbunga2.. Aku ingat lagi pesan daripada pengamal Neuro-Lingustic Programming (NLP), katanya berhati-hatil dengan lelaki jenis Auditory iaitu lelaki yang pandai berkata-kata dan pandai mengayat..

*Terlebih kafein sudah, susah mata nak tido..

0 COMMENT. ( ^_^ ):