BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Dec 19, 2013

HAPUSKAN SOCIAL LOAFING!!


Sesesorang yang bekerja secara kumpulan cenderung untuk curi tulang kerana mereka menganggap ada orang lain dalam kumpulan tersebut yang akan buat kerja. Tanpa sedar hal inilah yang banyak terjadi dalam kalangan pelajar, pekerja, keluarga dan kita2.. Jadi apakah yg akan berlaku jika adanya fenomena sebegini?

Inilah social loafing, Aku kenal dgn istilah ni waktu praktikal dulu, aku menggambarkan situasi kerja, lecturer aku suh baca istilah ni.. Tp sekarang jumpa balik istilah ni dlm subjek psikologi sosial.. inilah kelebihan belajar psikologi, kita akan kenal dengan pelbagai istilah, istilah2 inilah yang memberi jawapan kepada kita tentang sesuatu yang berlaku dalam hidup dan persekitaran kita.. Tapi tidak ramai yg tertarik dengan ilmu psikologi padahal ia penting, ia penting utk kita memahami manusia lebih2 lagi manusia yg suka pakai topeng.. (dh melarat2 tulisan)


Back to the point, susah kan kalau kerja kumpulan ni.. kalau kumpulan tu terdiri daripada individu yg bertanggungjawab takpa la.. Ni tak, sudah diberi tugas masing-masing, tapi masih lagi xtau erti tanggungjawab.. Yang taunya, beri alasan yang sudah lapuk, lebih lapuk lagi dari bujang lapuk.. Terlalu mengharapkan orang lain, tp tidak fikirkan orang lain... 

Macam mana nak atasi fenomena ni? Macam mana kita nak hapuskan tgkahlaku social loafing ni dlm kalangan kumpulan kita? ketuk kepala ke.. - Dr Malini i need you...


2 COMMENT. ( ^_^ ):

nurbijen said...

baru tahu pasal istilah tu.. teringat pula perbualan dgn adik yg mengadu ada ahli kumpulannya yg cuba curi tulang...
Kalau saya, mmg jarang suruhpelajar buat tugasan berkumpulan... tak larat nak layan karenah pelajar yg datang mengadu pasal ahli kumpulan yg x buat kerja....

farazura said...

Itulah mslhnya bila kerja kmpulan ni..
Puan mengajar kat mana?