BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Nov 1, 2013

Mirror Neuron?





Berapakah neuron dalam otak kita? Jawapan dari uncle google ialah 100 juta, ada juga 100 billion. Betul ke entah google ni..buat aku pening ja.. aku kena tanya balik cikgu sains yang selalu aku peningkan tu..
Neuron merupakan sejenis sel saraf yang berfungsi menerima dan menghantar maklumat ke otak kita. Ia boleh dikatakan sebagai alat untuk menghubungkan otak dan respon kita.

Ok, berbalik kepada tajuk. Apakah bendanya Mirror Neuron (cermin neuron) itu..? Mirror neuron merupakan salah satu neuron yang ada dalam otak kita. Kenapa nama mirror? Cuba kita pandang cermin, kita senyum dan buat muka comel-comel , yang dalam cermin tu ikut kita dak? Tiru kita dak? ha.. Itulah kita, kita adalah cermin dari yang kita tiru. Mengikut pembacaan, Mirror neuron dikatakan sebagai respon otak kita berkaitan dengan keupayaan kita meniru dan bertindak. Sebab dialah kita boleh belajar, berprososial dan berempati. 

Misalnya, masa sedang menonton ombak rindu, tengok Maya karin dan Aoron aziz asyik nangis je keje, jadi mirror neuron ni la dok antar respon kat otak dan dengan kita-kita sekali dok nangis, ada rasa yang sama macam maya karin rasa.. empati la katakan.. apa itu empati? Empati ialah keupayaan seseorang merasakan apa yang orang lain rasa... Lebih kurang gitu la contoh..

Pada awalnya pengkaji buat kajian dalam kalangan monyet. Monyet yang melihat kawannya yang tengah makan pisang secara automatik terdapat satu neuron dalam otak monyet tu menjadi aktif yang mana neuron sama yang telah diaktifkan oleh kawannya itu. Jadi otak monyet yang hanya dok tengok tu sama dengan otak monyet yang dok makan pisang. Kemudian, pengkaji mula buat kat manusia pula. Hasilnya sama. 

Cuba perhatikan budak yang dok tengah main game kereta, seolah2 dia yang tengah drive, kepala kiri kepala kanan.. tekan break pon dengan badan2 sekali.. lebih dasyat dari orang real drive... Terlebih mirror neuron kot...

Mirror neuron ni ada dalam setiap otak manusia cuma yang bezanya sejauhmana tahap kemampuan seseorang untuk bertindak.. Bagi kes kanak-kanak autisme, mereka mungkin lambat sedikit dalam peniruan atau pemodelan.. Dalam bahasa misalnya, mereka mungkin agak lambat belajar bercakap.. 

Sebenarnya banyak lagi persoalan2 yang bermain tapi aku belum lagi teroka dengan sepenuhnya tentang istilah ni.. Ni istilah yang baru aku pelajari beberapa hari yang lepas.. Kalau anda ingin tahu dengan lebih banyak, cari ja kat internet..

*Maaf, baru perasan berterabur aku tulis..


0 COMMENT. ( ^_^ ):