BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Nov 29, 2013

Begitukah cinta..

Kita tidak mampu memilih dgn siapa kita ingin jatuh cinta kan?

Walaupun kita tahu yang kita tidak sepatutnya jatuh cinta dengannya.. dan kita juga tahu yang dia tidak mungkin pernah membalasnya.. Namun, tetap juga terjatuh…

Inilah cinta… Ia pelik bin ajaib..  aku hanya mampu tersenyum..


Siapa yang jatuh cinta ni? semestinya bukan aku.. mungkin orang yang sedang baca blog ni.. haha..

Nov 27, 2013

Pilihan raya kampus kembali..

Pilihan raya kampus kembali lagi..

Tahun ini memangat berkempen pilihan raya kampus kelihatan agak suram sedikit benbanding seramnnya tahun lalu..

Pelbagai manifesto dibuat dan diutarakan tetapi adakah manifesto ini ditepati atau hanya sekadar manifesto yang tertulis di atas kertas dan berlegar-legar di alam maya..

Selain faktor calon, manifesto juga penting, manifesto yang gah mampu menarik perhatian pengundi.. tp persoalannya adakah manifesto ini dapat dilaksanakan oleh calon yang bergelar mahasiswa? Setakat mana kuasa mahasiswa itu? fikir-fikirkan..

Teringat pula pilihanraya umum 13 yang lalu, ada seorang pakcik bertanya kepadaku “Mu undi janji manis ke janji ditepati..? “ Aku hanya menjawab “Biarlah rahsia pak cik”


Selamat mengundi..

Nov 22, 2013

Ingatan kita




Ingatan atau memori kita ni susah untuk diterangkan dan susah untuk faham bukan?
Tidak semua peristiwa yang kita lalui sebelum ni kita dapat ingat. Kekadang peristiwa yang kita tidak mau ingat, kita akan ingat, kekadang juga peristiwa yang kita mau ingat, ia hilang begitu sahaja dalam ingatan kita. Mungkin ada something wrong yg berlaku kat otak kita..


Ingat lagi tak apa yang kita buat pada hari isnin tarikh 12.11.12 ? Bermula dari bangun tidur sampai nak masuk tidur balik, ingat tak? Pasti tak boleh ingat semuanya bukan? Tapi ada juga orang yang boleh ingat semua perkara yang dia buat walaupun sudah bertahun-tahun lamanya, dia boleh ingat apa yang berlaku pada mana-mana tarikh, bila-bila ja dia boleh ingat baju apa yang dipakai, apa yang dia makan time tu, apa yang dia dengar… kita ni belum tentu ingat semua perkara yang berlaku semalam..  Itu kita namakan sebagai ingatan autobiografi atau autobiographical remembering. Ini tajuk yang baru aku belajar minggu lepas dalam kelas otak dan tingkahlaku. Yang mengajar Dr. Awang, satu-satunya lecturer yang cakap sangat laju, bagaikan tidak ada jedanya.. tapi faham ja apa yg diajar, Cuma kadang2 tak dapat nak tangkap.. Itu salah otak aku atau orang lain juga berasakan hal yang sama spt aku? Haha..


Ok, berbalik kepada tajuk td.. Betul ka ada orang yang boleh ingat semua? Mcam mana dia boleh jadi macam tu? Kalau dia boleh ingat semua bermakna semua yang dia baca, dia boleh ingat? Tak ke peningnya? Aku pon dah rasa pening ni.. pening mencari jawapan.. rasa nak jadi macam dia ja sekejap, nak rasa apa yang dia rasa bila diberi kelebihan macam tu.. lepas tu aku balik kpd diri aku yang asal.. (ingat power rangers ke nak bertukar2 ni)


Lecturer bertanya zaman manakah yang banyak kita ingat?

Mungkin ramai yang kata zaman remaja, sebab zaman remaja lah yang banyak sangat mencipta kenangan2 yang tak dapat kita padam dalam ingatan, zaman kita dengan kawan2, dengan buah hati, berseronok, berpoya dan bermacam-macam hal lg.. tapi aku tak, ia zaman aku mengalami kecelaruan.. apa yang aku celarukan? Malas nak cerita, aku tak nak ingat kenangan yang tidak membahagiakan aku.. Cuma hal yang betul2 bermakna jela yang ingat berbanding banyaknya pada zaman kanak-kanak.. Kalau waktu dapat diputarkan, aku pilih kembali ke zaman kanak-kanak, skip zaman remaja.. terus sambung umur 18 ke atas.. (istilah “kalau” semuanya boleh). Sungguh indah zaman kanak-kanak bukan? lebih-lebih lagi yang berasal dari kampung, itu zaman “Hak bermain, hak kita”.. sebab berhak la kena rotan dengan abang, cubit lg.. ia bukan hukuman sebab melakukan kesalahan ia hukuman yg bermaksud jangan ada lagi result exam yg seteruk result UPSR.. haha..amik kau fara.. 




Nov 20, 2013

Cerita di Putrajaya

Last week, Kami p melawat Putrajaya, pergi cuci mata dan perkara yang wajib ialah tangkap gambar..  Sebelum ni dah p, tapi bukan bertiga.. Sampai kat Masjid Tuanku Mizan kawan aku bertanya siapa yang nak akad nikah kat masjid ni... Aku menjawab kita bertigalah.. akad nikah sama-sama.. haha... InsyaAllah, dalam hati memang ada niat nak akad nikah kat situ.. Kami juga plan nak p tangkap gambar kat Putrajaya bila kitorang nak grad nanti.. 

Dulu pernah praktikal kat JPA, sewa rumah kat presint 11.. Tapi tidak mempunyai masa p melawat kawasan Putrajaya.. melawat Alamanda ja..hehe..maklumla sibuk praktikal, hujung minggu rehat lagipon tidak ada kenderaan sendiri itulah yang menjadi masalah untuk aku melencong kat kawasan Putrajaya ni.. 

Kata kakakku, bukan ada apa pon kat Putrajaya..itu baginya.. Bagi aku yang suka lihat bangunan-bangunan ni sebaliknya.. Aku suka lihat reka bentuk bangunan tu cantik2.. Sempat juga aku berangan kalau jodoh aku orang situ, keluar setiap malam tengok bangunan-bangunan yang indah disitu.. haha..













Kata kawanku( kak su ) yg bawa kitorang ke sini ni, kami kanak-kanak ribena yang susah untuk  dijaga..melencong sana, melencong sini.. hehe..thanks kak su bawa kami kesini..



Nov 15, 2013

Mimpi Oh Mimpi


Semalam aku bermimpi sesuatu tapi aku gagal mengingatinya semula... mimpi tu ada lagi dalam kepala aku.. cuma mungkin tidak ada cue untuk aku ingat balik mimpi tu, mungkin jugak suatu hari mimpi tu akan aku ingat bila adanya cue.. Mungkin mimpi itu kurang penting bagiku, tak payah la ingat... 

Kenapa ada mimpi yang kita ingat dan ada yang kita tak ingat?

Betul ka berdasarkan pembacaan aku, kita bermimpi setiap hari...?

Macam mana kita boleh ingat dan macam mana kita tak boleh ingat?

Mimpi ni ada mimpi buruk ada mimpi baik bukan?

Mimpi apa yang terus kekal dalam ingatan kita sampai sekarang?

Banyak juga ingat tapi takda la banyak..  Mimpi yang paling aku ingat ialah mimpi aku dalam sungai.. mimpi ni dah lama berlaku tapi aku tidak ingat bila, mimpinya begini.. Di sebuah sungai yang luas, belakang umah aku ja sungai tu, tapi yang peliknya tidak ada air, cuma aku sorang yang berada disitu, aku mencari-cari kemana perginya manusia lain.. Bila aku pandang belakang aku, aku nampak air sungai yang laju turun.. Perasaan aku masa tu..sangat takut.. aku lari.. air sungai makin menghampiriku.. aku lari seboleh-bolehnya, sungai makin hampir.. tapi sikit pon tak kena.. Tiba2...

"Bangun la zura wei, dah pukul brp ni..." -Mak aku membebel..  Sedar dari tidur, termenung sejenak..

Satu lagi mimpi arwah nenek, aku pakai baju arwah nenek.. Tetiba aku pulak yang jadi arwah nenek aku. Orang tergamam lihat nenek masih hidup. Tapi wajah aku tidak muncul lagi selepas memakai baju arwah nenek.. Ke mana perginya aku..

Aku dengar ada satu alat dicipta untuk wujudkan mimpi mereka sendiri.. Orang yang nak mimpi tu kena lihat terlebih dahulu gambar yang nak dimimpi , lepas tu record jalan cerita.. Nama alat tu Yumemi-Kobo, ia produk dari Jepun, aduh.. canggih betul.. Tapi betul ka..? Macam pelik jer..

Kalau anda ada alat tu, nak mimpi apa??? haha.. mesti korang nak mimpi Aeron Aziz ni..



Nov 13, 2013

Pekerjaan yang paling mahal gajinya..


Tahukah anda pekerjaan yang paling mahal gajinya di dunia ialah berfikir. Satu idea hebat ada yang bernilai berjuta-juta ringgit, dan ada juga idea yang tdk perlu dibayar tapi mampu mengubah dunia. Itu adalah pekerjaan berfikir.

Siapakah orang yang "berfikir"..?

Orang yang pandai berbahas/berdebat ialah orang pandai berfikir- (Ini hanya perangkap)

Orang yang dapat jawab soalan matematik yg susah dan teka teki ialah orang yang berfikir- (Ini hanya perangkap)

Orang yang jawab soalan sukar yang diberi cikgu ialah orang yang pandai berfikir- (Ini hanya perangkap).

Semua orang-orang di atas ni sudah tentu orang yang pintar atau IQ yang tinggi tapi tidak semestinya orang yang mahir berfikir. Kenapa pulak? Menurut Ainon Mohd, ramai orang yang pintar, apabila berfikir mereka hanya mengambil sudut pandangan mereka sahaja, mereka akan mempertahankan sudut pandangannya dengan menggunakan IQ mereka. Bila dah jadi macam ni, mereka rasa tak perlu nak dengar pandangan atau pendapat orang. Mereka ada ego yang tinggi, mereka anggap merekalah yang betul dan menganggap orang lain salah. Ini lah orang panggil gegala "perangkap kepintaran".

Cuba lihat orang2 disekeling anda.. ada dak gegala ni? aku sudah jumpa jawapannya, Baru aku faham.. sebelum ni aku hanya tanya pada diri aku sendiri kenapa dia jadi macam tu... Bila aku selongkar buku ni, baru jumpa jawapan.. So, aku tak yah la nak pening lagi bila tengok kelakuannya macam tu..

Habis siapa orang yang berfikir ni..? Orang yang berfikir ialah orang yang mempunyai persepsi yang luas, pandai membuat ramalan, pandai cari maklumat baru, pandai memberi nilai kepada maklumat. Misalnya, walaupun kita tak diberi maklumat lengkap ttg sesuatu masalah, kita boleh guna otak untuk menghasilkan maklumat tambahan sendiri. Dalam erti kata lain ialah berfikir.. Jadi, kita kena banyak persepsi la sebab persepsi ni la proses pertama kita dalam berfikir. Apa kebenda persepsi? Persepsi merupakan proses minda kita membaca alam,mentafsir alam, dan memahami alam.. Berapa kerapkah kita berpersepsi setiap hari?Jadi, berapa kerapkah kita berfikir? Time mana otak kita kita berfikir?   Entah..aku pon tak tau..kena banyak membaca.. yang aku tau, bila kepala otak kita penat time tu la kita banyak fikir..apa yang difikir tu Wallahu'alam la..


Jadi, Marilah kita sama2 rebutlah peluang kerja ni.. Mahal gajinya..hehe..



Nov 11, 2013

Panggilan Bahagia.

Girl your so one in a million your are.. Baby your the best i ever had...♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮ ♯
Bunyi ringtone handphoneku.. Aku yang sedang khusyuk melayari internet memandang ke arah bunyi tersebut lalu mencapainya..

"Wei, Iman nak cakap dengan ko, dia nak nyanyi katanya" Kata adikku lantas memberi handphonenya kepada Iman.

" Ibu jangan marah..Iman sayang Ibu..♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮ ♯
Ibu jangan marah.. Iman rindu Ibu...♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮ ♯
Suara lantang iman memecah kesunyian telingaku.. Suara comel itu membuatkan aku ingin jumpa iman saat itu juga tapi malangnya aku bukan superman yang boleh terbang ke mana sahaja, aku takda Doraemon yang boleh pinjamkan aku pintu ajaib dan kipas terbang.

"Ibu bila nak balik umah iman? Ibu g mana?- Tanya Iman.

"Ibu kat KL la, Iman datang la sini"-Jawabku

"Tak boleh, jauh..Iman takda duit nak beli tiket bus- Kata Iman.

"Iman ajak la Ma datang sini"- kataku.

"Ma demam, tak bole ikut,"- Jawab Iman.

(Sebenarnya, mak aku sedang tido waktu dia telefon, tapi Iman akan menganggap Mak aku demam setiap kali dia nampak mak tido.. Maklumla setiap kali mak nak tido, dia panggil anaknya untuk mengurut badan..jelas disini menunjukkan mak aku tak sihat di mata iman)


" Ibu sekolah dik, takleh nak balik lagi" Kataku.

" Nanti kalu ibu nak g sekolah, ibu datang la umah iman dulu, pas tu ibu pergila sekolah"- Kata Iman.

"Ok, nanti ibu g.." kataku.

"Mana ibu? Takda pon, Lambat ibu ni.."- Tanya Iman.

Aku hanya mampu bergelak ketawa dengan telatah iman, aku tau mungkin Iman teringatkan aku. Sekarang, percakapan Iman sudah semakin lancar tak macam dulu. Dia dah boleh menyebut KL, sebelum ni dia menyebut TL (Te el).. cakap pon xberhenti sampai tersasul nak panggil Ibu jadi Ubi, tak sempat aku nak mencelah... Sebelum ni bila aku call dia hanya cakap sekejap ja, tapi semalam tak tau kenapa dia yang call dan cakap banyak dengan suara bahagianya..

"Ok bye ibu..slmt malam.." Ibu jangan marah..Iman sayang Ibu..♪ ♫ ♩ ♬ ♭ ♮ ♯ Ibu jangan marah.. Iman rindu Ibu...hehehe..."- Iman

Panggilan bahagia itu bermula dengan nyanyian dan berakhir dengan nyanyian juga, terharu pulak aku dengar iman nyanyi.. Kata adikku, lagu tu dia reka sendiri.. aku pelik juga kenapa liriknya tak bagi aku marahnya, adakah aku suka marah dia..hehe.. aku suka marah dia setiap kali dia tak dengar cakap aku..














Begitu banyak koleksi gambar iman dalam laptop aku, maklumla dapat anak buah yang suka bergambar, pantang tengok camera...



Nov 8, 2013

Gua Musang oh Gua Musang.


Gua Musang? Mungkin ramai yang belum kenal dengan sebuah daerah ni. Gua musang merupakan sebuah daerah yang terletak di sebuah selatan negeri kelantan yang mana merupakan sempadan antara negeri Kelantan dengan Pahang, Perak dan Terengganu. Gua Musang tempat aku dibesarkan bukan tempat membesar yer. Apa yang ada di Gua Musang? Anda pergi melawat Gua Musang.. Pasti Gua-gua disana yang menjadi tarikan..hehe.. Sebenarnya banyak tempat menarik di gua musang cuma aku yang xbanyak melancong dan melencong walaupun tempat aku sendiri.. Pergilah ke sungai Neggiri atau sungai ketil kalau nak berakit ka, berkayat ka.. Pergilah ke Taman Herba (taman Etnobotani) kalau nak rock climbing, flying fox atau abseiling.. Aku tak pernah g rock climbing, ni semua salah abang aku, dia dah banyak kali pergi tapi tak pernah nak ajak aku..tak pernah cerita dia pergi mana2, aku tau dia ke sana sini pon melalui kawan aku.. Kawan aku selalu tanya " Farah..kau xikut abang kau ke g daki bukit..?" Jawapan aku "hah yaka?(dalam hati)... Aku ada hal,malas nak ikut.." Kat rumah aku buat muka masam dia buat det..ja. (Emo sekejap)

Rumah aku terletak di tengah-tengah bandar antara bandar baru dan bandar lama.. Di kawasan DUN Galas yang tak pernah dimenangi oleh PAS kecuali pada PRU 2008 yang tergempar tu..  Dulu banyak padang, pokok dimana tempat aku bermain layang2, sorok2, guli dan segala macam jenis mainan zaman dulu tapi sekarang dah banyak bangunan, sebab tulah aku tengok budak2 dok main atas jalan.. takda tempat bermain rupanya.. Tapi aku bertuah sebab rumah aku dekat dengan hospital, sekolah, stesen bus, keretapi dan shopping mall...hehe.. Senang apa2 nanti..

Pemandangan dari atas

(apa yg paling aku suka ialah gua)

Bandar Baru

Hospital 

Stesen Keretapi


Sungai Neggiri

Taman etnobotani (Tempat PLKN)

Gua Madu- tempat yg sering aku lepak suatu ketika dahulu.
 Tempat yang terkenal dengan sup gearbox..


Zaman kecik2..

Iman yang comel






Tengok gambar.. semua berlatar belakangkan gua.. Sebab tu nama Gua Musang... Kenapa Musang? Sebab Gua tu musang punya... Dia ada sejarahnya.. Ceritanya begini.. Pada suatu ketika dahulu, ada sekumpulan orang asli keluar memburu, mereka ternampak Musang mengejar Ayam hutan di kawasan gua (salah satu gua) tu, tetiba ayam hilang.. Kejadian berulang pada hari berikutnya, Mereka menganggap gua itu gua musang punya maka diberi nama Gua Musang.. 

Waktu kecik2 dulu aku selalu dengar cerita misteri dari kakak dan abang aku berkenaan salah satu gua yang terdapat di gua musang... Ada harta karun la,ada penjaga la..ghost la..  masa tu aku terbayang macam cerita Ahmad Albab, aku pernah mengajak kakak aku pergi semata2 nak cari harta karun.. nak tau betul ke tidak.. Tapi sampai sekarang aku belum pernah menjijak kaki ke gua tersebut.. Tidak ada sorang pon yang ingin temankan aku...





Nov 2, 2013

Ada sesuatu yang tertinggal...

Otak agak berat dan berserabut, mungkin aku banyak berfikir.. Bermula bangkitnya aku dari tidur sampailah sekarang.. Tetiba ja macam-macam yang terlintas di kepala aku ni.. Bangun tido nampak hanger, teringat waktu kecil dulu mak aku selalu pukul kat punggung dgn hanger, kejutkan aku bangun subuh, itulah cara kejutkan orang yang susah nak sedar.. Dari situ la aku mula teringat semalam mak ada call aku sekejap then suruh telefon dia balik tapi aku tak call-call pon, aku lupa.. Masa tu la jugak aku fikir time bila aku nak call mak aku balik, masa tu la jugak kena bergegas mandi p kelas, kalu aku call mesti aku berbual panjang, masa mana nak mandi.. Tak jd call, pergi mandi..

Sementara menunggu bus, terfikirkan si iman.. jauh benar mengelamun, bus dah ada depan mata pon xperasan, nasib baik nampak kawan aku bergerak, baru tersedar dari lamunan.. 
Pagi yang agak kedinginan, dalam kelas pasang aircond tahap beku.. Kedengaran tone suara lecturer yang agak slow membuatkan aku mengantuk, mencuba dan terus mencuba untuk memberi tumpuan tetapi sayang tumpuan hanya sekejap sahaja, mata aku tidak dapat menahannya, makin lama makin layu, perlahan lahan suara lecturer mula hilang dari telinga.. Kepala yang tersengguk ke hadapan menghidupkan aku semula dari tido yang semakin hampir ke alam mimpi.. (apa aku merepek ni)..

Petang pon aku lupa nak call mak aku, mungkin keadaan yang membuatkan aku lupa... Malam, baru aku ingat dan terus call. Rupa-rupanya mak aku nak datang KL esok.. Selama 3 hari mak disini kat rumah akak aku.. Tapi aku janji dengan kawan nak pi rumah dia esok selama 3 hari.. Mak aku kata "Xpala, pergila.. jaga diri baik2". 

Patutla kepala aku agak lain sikit, rupanya ada sesuatu yang tertinggal iaitu call mak.. Lepas call mak, rasa lega sikit.. Mak..mak.. rindu kat mak sebenarnya.. Bila saya balik rumah mak selalu bawak saya pergi makan..hehe..itu yang paling saya suka..hehe..



Nov 1, 2013

Mirror Neuron?





Berapakah neuron dalam otak kita? Jawapan dari uncle google ialah 100 juta, ada juga 100 billion. Betul ke entah google ni..buat aku pening ja.. aku kena tanya balik cikgu sains yang selalu aku peningkan tu..
Neuron merupakan sejenis sel saraf yang berfungsi menerima dan menghantar maklumat ke otak kita. Ia boleh dikatakan sebagai alat untuk menghubungkan otak dan respon kita.

Ok, berbalik kepada tajuk. Apakah bendanya Mirror Neuron (cermin neuron) itu..? Mirror neuron merupakan salah satu neuron yang ada dalam otak kita. Kenapa nama mirror? Cuba kita pandang cermin, kita senyum dan buat muka comel-comel , yang dalam cermin tu ikut kita dak? Tiru kita dak? ha.. Itulah kita, kita adalah cermin dari yang kita tiru. Mengikut pembacaan, Mirror neuron dikatakan sebagai respon otak kita berkaitan dengan keupayaan kita meniru dan bertindak. Sebab dialah kita boleh belajar, berprososial dan berempati. 

Misalnya, masa sedang menonton ombak rindu, tengok Maya karin dan Aoron aziz asyik nangis je keje, jadi mirror neuron ni la dok antar respon kat otak dan dengan kita-kita sekali dok nangis, ada rasa yang sama macam maya karin rasa.. empati la katakan.. apa itu empati? Empati ialah keupayaan seseorang merasakan apa yang orang lain rasa... Lebih kurang gitu la contoh..

Pada awalnya pengkaji buat kajian dalam kalangan monyet. Monyet yang melihat kawannya yang tengah makan pisang secara automatik terdapat satu neuron dalam otak monyet tu menjadi aktif yang mana neuron sama yang telah diaktifkan oleh kawannya itu. Jadi otak monyet yang hanya dok tengok tu sama dengan otak monyet yang dok makan pisang. Kemudian, pengkaji mula buat kat manusia pula. Hasilnya sama. 

Cuba perhatikan budak yang dok tengah main game kereta, seolah2 dia yang tengah drive, kepala kiri kepala kanan.. tekan break pon dengan badan2 sekali.. lebih dasyat dari orang real drive... Terlebih mirror neuron kot...

Mirror neuron ni ada dalam setiap otak manusia cuma yang bezanya sejauhmana tahap kemampuan seseorang untuk bertindak.. Bagi kes kanak-kanak autisme, mereka mungkin lambat sedikit dalam peniruan atau pemodelan.. Dalam bahasa misalnya, mereka mungkin agak lambat belajar bercakap.. 

Sebenarnya banyak lagi persoalan2 yang bermain tapi aku belum lagi teroka dengan sepenuhnya tentang istilah ni.. Ni istilah yang baru aku pelajari beberapa hari yang lepas.. Kalau anda ingin tahu dengan lebih banyak, cari ja kat internet..

*Maaf, baru perasan berterabur aku tulis..