BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Oct 24, 2013

Biarkan Aku Bercerita...


Ini hasil daripada ketidakfahaman aku terhadap SPSS, pertama kali belajar SPSS aku selalu lupa yang signifikan harus bawah 0.05, disangkakan aku atas 0.05. Apa lagi, ni hasil tulisan lecturer aku, ditulis besar2 kat buku aku, nanti aku xlupa lagi katanya.. Betul la katanya, sekarang aku tidak pernah lupa.. haha.. Aku ingat time sekolah dulu ja cikgu conteng buku aku masuk U pon ada jugak.. Ingat lagi masa form 3, Cikgu matematik conteng besar2 dibuku aku dua formula yg selalu aku tertukar.. Sampai sekarang msh tertukar.. buku tu msh ada kat rumah dlm stor.. cikgu selalu perasan muka aku berkerut, itu tandanya aku tak faham apa yg cikgu ajar.. bila cikgu tanya aku, aku suruh cikgu ulang sekali lagi.. ada cikgu yg menggeleng2 kepalanya, ada cikgu mula menukar tone suara dari tone suara rendah ke tone suara tinggi.. Kalau xfaham lg, aku p cari cikgu.. (tiba2 rindu cikgu)


Ini baju yang diperbuat daripada kertas, Suatu ketika dahulu, ada sorang kawan aku bagi, buat kenangan katanya, sampai sekarang ada dengan aku, mana taknya aku lekatkan kat buku diary aku, sudah tentu dia tidak akan hilang kecuali aku bakar diary aku..


Ini lukisan aku tangkap gambarnya sebab lukisan ni menarik bila kita lihat betul2.. lukisan bercerita tak sama dengan kita bercerita.. tapi maaflah aku tangkap gambar tak cantik, cahaya xdapat disembunyikan seperti nyamuk aedes.. (apa aku merepek ni)




Ini hasil tangan kawan aku.. hasil dia lagi ok la daripada aku.. Tapi satu ja nak tanya dia tapi tak tertanya2.. kenapa wajahnya diwarna..?



Cuba teka apakah ini? apa yg cuba dilakukan oleh makhluk di atas?
haha.. ini hasil tangan adik aku, aku jumpa ketika sedang menyapu... aku ambil gambar sebab nak tunjuk kat dia bila dia besar nanti.. aku ingin menyoalnya, apa yg dilukis?adakah dia akan ingat lukisan ini..  nak menguji memory la konon.. 


taknak cerita, gambar ni dah cerita.. Kamu pernah buat macam ni pd org yg merokok?
Abah dan abang aku perokok tegar, mereka sedar rokok itu bahaya tapi tak sedar apa yg mereka anggap tu tak betul.. Anggap apa? anggap apa yg berlaku kt org lain takkan berlaku kat dia.. Habis sampai bila la mereka nak berhenti merokok.. Kemain lagi kat kotak rokok boh gambar ngeri..





Ni gambar google yg paling aku suka.. walaupon simple tp ada cerita bahagia yg selalu buat aku tersenyum setiap kali melihat gambar ni.. Teka cerita apakah?




Oct 19, 2013

Bagaimana anda bercerita?



























Bagaimana anda bercerita bila tengok gambar ni? Beginila jadinya bila tangan bangku menukis.. gambar2 ni ada ceritanya.. cerita tentang 3 sahabat.. Anda boleh lihat videonya di sini..





Oct 17, 2013

Perasaan - Bahagian 2

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua.

Syukur pada Allah sehingga sekarang masih lagi memberi peluang untukku bernafas. 

Sekarang, aku masih lagi mahu berbicara tentang perasaan. Aku ingin bertanya mengapa manusia itu punya perasaan yang pelbagai? Kan lebih elok kalau kita cuma ada satu perasaan ja iaitu perasaan gembira. Sebenarnya ini soalan aku tatkala bersedih. Sedih itu menyakitkan.. kadangkala kita tidak sanggup menanggungnya, ia membebankan mental kita.. Bila sedih aku akan cari sebab dari hujung kaki hingga hujung kepala mengapa aku bersedih.. Aku cuba untuk cari penyelesaiannya. Tapi bila sedih tak bersebab bagaimana harus aku selesaikannya. Sampai satu saat aku akan salahkan diri sendiri dan juga orang lain. Bukankah itu tidak elok. Dan adakalanya kita cuba membandingkan kita dengan orang lain, kalau kita membandingkan kita dengan orang yang pandai dari kita, kita rasa sedih dan rendah diri.. kalau kita membandingkan dengan orang yang kurang pandai dari kita, kita rasa bersyukur. Begitu juga dengan membandingkan dengan orang yang kaya, kita rasa kita tidak ada apa-apa tapi jika dibandingkan dengan pengemis dan orang yang lagi susah daripada kita, kita rasa sangat bersyukur, bersyukur membuatkan kita lebih gembira. Ia dipanggil social comparison theory. Minggu lepas aku mempelajari teori tu dalam kelas social pyschology. Mungkin tu satu sebab kenapa kita rasa sedih dan tak gembira. Jadi lihatlah orang dibawahmu.

Lagi satu perasaan itu ciptaan Allah bukan? Kalau Allah hanya mencipta perasaan gembira, takkan kita nak gembira saat pemergian orang yang tersayang.. Sama juga Allah ciptakan manusia berpasangan lelaki dan perempuan.. Baik dan Jahat.. Syurga dan Neraka.. Sungguh uniknya ciptaan Allah..






Oct 10, 2013

Autisme?

Beberapa bulan yang lepas, bila aku bersama iman anak buahku, muncul keraguan dihati tentang kelakuannya yang aku perhatikan agak pelik sedikit berbanding dengan kanak-kanak lain. Biasala semestinya aku akan berfikir positif, mungkin itu memang sikapnya tetapi makin lama makin banyak kelakuan yang tidak sepatutnya ada pada kanak-kanak yang normal.. Tapi sekarang aku mula terfikir balik, otak aku tak henti2 fikir dan nak tau apa dan kenapa iman ada tingkahlaku yg sedemikian rupa. Bila fikir2, aku tak dapat jawapan, jadi aku bertanya kepada lecturer aku, dia kata mungkin budak tu hyper atau autisme.. Jadi aku selidik la apa simptom2nya.. Hasilnya, banyak simptom autisme ada pd iman.. Tapi itu belum check dan test lagi, macam mana nak pergi check, dengar perkataan hospital pon iman nangis tak mau pergi.. Balik nanti pasti kami akan cari cara lain untuk iman pergi jumpa Dr. Antara simptom2 tu..

Iman akan menangis dan mengamuk tanpa sebab-Pada hari tertentu, sebelum dan selepas tido dia mengamuk, sudah habis orang bertanya apa yang iman mau tetapi dia tidak memberi sebab kenapa, biasanya bila ditanya dia terus jawab apa yang dia mau. Bila orang menegurnya dia akan mengamuk kat orang tu, dia akan serang orang tu, aku pon pernah diserang sampai lari lintang pukang. Agak lama la jugak dia menangis, bila makcik dan pakcik dia dah tak tau nak buat apa kitorang biarkan sahaja. Beberapa jam kemudian dia akan berhenti menangis, dia mula senyum dan bermain seperti biasa. 

Iman juga cenderung mencederakan diri dia kalau dia tak dapat balas balik apa yang orang lain buat kat dia. Adik lelaki aku suka mengusiknya, bila dia terlalu marah dia cederakan diri sendiri seperti hantuk kepala ke dinding, mengigit tangannya, mengetuk kepalanya. Kanak2 lain mesti takut nak buat semua tu. Bila aku baca self injuries behavior itu adalah caranya untuk menarik perhatian orang dan ingin seseorang tu berasa bersalah kepadanya. Yang ni aku paling risau, dia akan buat apa saja cara untuk cederakan dia sendiri semata2 nak tarik perhatian orang.

Kadang2, Iman tak boleh disentuh ketika dia sedang tido, aku tak tau pula kenapa, waktu kecil2 dulu tidaklah seperti ni. Iman juga ada perangai pelik dalam pemakaiannya, ada sesetengah pakaian dia tidak selesa memakainya dan dia selalu memilih seluar pendek berbanding seluar panjang, aku tanya kenapa taknak seluar panjang, dia hanya menggeleng kepala. 

Iman juga kadang2 akan jadi seperti budak hyperactive, dia tak boleh dok diam. Bila dia main, dia cepat bosan dan mudah beralih perhatian daripada main tu kepada main yang lain. Lepas dia main kereta, tak sampai beberapa minit dia pergi menunggang basikal pula kemudian dia akan memanjat kerusi la, terjun dari kerusi la. Macam2. 

Dalam aktiviti belajar, dia susah sikit nak bagi tumpuan, aku ajar dia menulis, mengeja dan mengira perkara basic macam huruf A-Z, 1-10, dia agak slow sedikit tapi dia dah boleh mengira sebab tiap kali naik tangga sambil pegang tangan iman aku akan mengira dan iman ikut mengira. Bila aku perhatikan, satu kelebihan yang ada pada iman ialah daya ingatan dia, dia cepat mengingat sesuatu. Misal, jalan kemana2, dia tau jalan ke hospital sebab tu setiap kali mak aku bawa dia g hospital dia akan nangis dan mengamuk, belum sampai hospital lagi, dia dah kata taknak pergi, dia takut hospital sejak dari peristiwa dia demam teruk tu, mungkin dia tidak suka jarum di tangannya. Mungkin dia ingat lagi. Kadang2 sesuatu keadaan yang aku rasa tak mampu dingat oleh aku dia ingat.


Aku harap bila pergi check nanti tidak ada apa2 yang berlaku kat iman..



Oct 2, 2013

Dah PMR?



" Asalamualaikum kak.. rabu ni Yu dah exam PMR.. Doakan Yu tau, InsyaAllah, Yu akan cuba buat yang terbaik"

Itulah SMS dari adik aku 3 hari yang lepas, SMS itu telah membuatkan airmata aku mengalir.. MasyaAllah.. aku sampai terlupa hari rabu pelajar PMR dah nak exam.. Hari ni bukan??

Aku hanya dapat doakan dia sahaja.. Aku tak dapat bersama dia, tolong ajar dia, dan bagi dorongan kat dia.. Dia pernah berkata dia nak belajar sampai masuk U..  Hanya dia sorang adik aku yang punya semangat macam aku.. adik aku yang lain tidak berminat untuk belajar sehingga ke menara gading.. Mereka hanya belajar kerana orang suruh belajar sahaja.. Nasihat orang tidak diendah, sehingga orang tidak mampu lagi berkata apa dan akur dengan pilihannya... Tapi aku tidak salahkan mereka, setiap orang ada pendapat dan pilihan masing2.. Apa yang mereka fikirkan tidak sama dengan apa yang aku fikirkan.. Tapi aku bersyukur kerana mereka tidak dalam golongan seperti kebanyakan budak remaja sekarang yang berperangai macam2..

Berbalik kepada exam PMR tadi, Selamat menempuh exam PMR buat semua pelajar2 yang dikasihi... Do the Best.. Membaca buku jangan sampai lewat malam, nanti terlewat bangun pagi..hehe.. Ada satu kisah budak STPM membaca sampai larut malam.. then, terlewat pergi exam keesokannya.. Apa yang terjadi pada dia ? Nanti aku akan ceritakan kemudian.. 


Oct 1, 2013

Suara siapakah memanggil-manggilku?



Sejak kebelakangan ini, aku sering terdengar suara-suara insan tersayang memanggil-manggilku..

Bilaku toleh ke belakang, tidakku jumpa walau seorang... Hati mula terasa hiba seketika..
Alangkah indahnya jika dapat bertemu tatkala hati sedang rindu..

Iman.. .anak buahku selalu singgah difikiranku...
Dialah yang selalu aku rindukan..
Dia kuanggap sebagai anakku, walaupun bukan anakku..
Dia juga anggap aku ibunya walaupun aku bukan ibunya..
Mungkin suatu hari dia akan tahu siapa ibunya...

Bila fikiran kosong..
Sempat lagi terbayang saat-saat dia melompat gembira..
Terdengar suara lantangnya memanggilku ibu..
Fikiran kosong akan jadi sejuta pertanyaan..
Baikkah dia? Sihatkah dia? dengan siapakah dia?
Semoga Allah sentiasa melindungi iman dan keluarga..