BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Jun 15, 2013

KISAH DI EXAM HALL.



Semalam paper exam delay.. haha tak pernah pon ada paper exam delay sebelum ni..
Sebelum ni bus delayed, train delayed and flight delayed yang pernah aku kena.. apakah perasaan anda sepanjang tempoh delayed?haha…xleh nak kata bosan gila aku menunggu, kalau tahu awal2 takpa la, ni bila dah ada situ la  baru nak delay2..

Sebenarnya semalam tu tersilap paper, tu yang delay tu…lebih kurang 30 lebih pelajar yang ambik paper tu terpaksa tunggu sampai paper tu datang.. selama sejam 15 minit kami tunggu..

Aku apa lagi masa tu la aku ambik peluang melihat manusia yang sedang menjawab exam.. bagaimanakah aksi-aksi yang dipaparkan oleh student semasa menjawab exam..?

Macam-macam aksi dan riak wajah aku tengok.. Ada yang merenung ke lantai sambil mengerut-ngerut dahi, ada yang pandang ke dinding sambil mata ke kiri ke kanan… mungkin sedang memerah otak atau mengingat sesuatu..  Jangan sampai aku lihat otak meletup sudah…

Ada yang menjawab dengan tenang mungkin setenang tuan empunya badan… Ada yang menjawab dengan kelam kabut seperti ada sesuatu yang dirisaukan… Ada yang menjawab seolah-olah tidak bernafas sama sekali…mungkin dengan cara menahan nafas idea datang bergolek-golek… Ada yang menjawab sambil kakinya bergoyang-goyang..Ya Allah tak boleh dok diam ka… Ada yang menjawab sambil menjeling ke arah jam dinding.. mungkin menjaga masa…masa itu kan emas…

Memerhatikan student menjawab soalan buatku tersenyum…tersenyum sebab manusia tu berbeza… ada macam-macam jenis.. ada cara tersendiri dalam menjawab exam.. pembantu peperiksaan yang hensem tu nampak aku sedang tersengih memandang orang menjawab exam… lepas tu aku menundukkan pandanganku.. haha.. malu nanti dia kata aku sengih sorang-sorang atau tersengih padanya..

Memang boring gila kalau bab menunggu, dah la dalam exam hall tak boleh brcakap.. yela kalau aku berbual2 dengan kawan aku akan mengganggu ketenteraman awam la pulak.. aku ambil la masa delayed tu untuk aku ingat dan faham balik apa yang aku belajar… dan banyak tengok orang ja..

Lecturer selalu datang ke meja student suruh sabar dalam menunggu paper exam yang betui akan datang jua… lecturer kata 10 minit lagi tapi kami tunggu berpuluh-puluh minit… tapi nasib baik datang juga, kalau tak macam mana...hehe

Alhamdulillah..walaupon migraine Allah tolong aku untuk tidak fokus kepada migraine tu sebaliknya fokus kepada menjawab soalan exam.. aku buat dek je dgn migraine.. kejap datang kejap hilang, datang pulak tak diundang...



2 COMMENT. ( ^_^ ):

nurbijen said...

First time dengar paper delay.... penantian itu satu penyeksaan, kan?

farazura said...

a'ah.. bosan sy tunggu sampai paper dtg.. lihat kawan2 semua mengeluh, ada yg sampai stres..