BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

May 30, 2013

Sebenarnya..dia bukan gila!!


Setiap kali aku melihat getah.. aku mesti teringatkan pakcik yang orang kampung gelarnya sebagai awie gila.. pakcik tu sebenarnya bukan gila tapi dia sakit..dia sakit mental.. orang ja anggap dia gila sbb xtau apa sebenarnya yg dimaksudkan dengan gila..

Orang kata pakcik awie takut kepada getah, aku tak tau kenapa, mungkin dia pernah dibidas ataupun dilastik oleh orang2 sebelum ni sehingga dia fobia bila tengok getah.. macam cicak man la pulak takut getah, pernah pakcik tu datang rumah aku, dia kata rumah aku cantik dan dia suka dok umah aku, dia tak ganggu orang sebenarnya, orang yang ganggu dia..

aku ni apa lagi takut la bila dengar orang kata nanti dia pukul, aku terus pi dapatkan getah dan cuba berlagak macam orang nak melastik.. dia dengan gegasnya terus bangun dan keluar dari rumah aku bila nampak aku nak lastik.. aku lihat muka pakcik tu bengang gila dengan aku tapi aku hanya sengih-sengih la..

aku selalu dok pikir, macam mana pakcik tu boleh jadi sakit mental er?? Sebab apa dia jadi lagu tu? Agak-agaknya macam mana er fikiran orang gila? Selalunya apa yang ada dalam fikiran orang yang tak normal macam pakcik tu er?

Kadang-kadang soalan yang aku tanya tu buat aku pening kepala ja, aku ni kalau ada soalan mesti aku nak jawapan dia..  kalau nak g temubual pakcik tu, orang sakit mental boleh bagi jawapan betul ka?
Pastu aku lihat gaya dan action pakcik tu, dia tak penat ka ke sana ke mari tanpa tujuan? Jalan pusing-pusing, cakap sorang-sorang..

Selagi dia boleh berjalan, dia jalan, aku rasa dah banyak kali dia pusing meronda-ronda kampung aku, dan banyak kali sudah dia singgah rumah aku dan mengatakan hal yang sama, katanya rumah aku cantik, tuan rumah pon cantik.. aku hanya biarkan dia, asalkan dia tak kacau aku..
Pakcik tu tak penat ka berjalan tak henti2? Apa dia cari sebenarnya..?

Dan ada sorang lagi orang sakit mental tapi dianggap gila di kampung aku, dia digelar “senah metol”. Dia sebaya mak aku, Mak aku kata dia gila sebab dia pernah gugur, sejak dari tu dia jadi tak betul.. mungkin xleh terima hakikat..

Sebulan yang lepas time aku balik kampung , makcik tu ada lagi aku ingat dia dah tinggalkan kampung tu, dah 10 tahun aku tak nampak dia, tetiba bila aku balik elok ja dia lalu belakang umah aku sambil nyanyi lagu saloma..dengan gincunya yang merah-merah delima.. tapi dia nampak sudah semakin maju, pakaiannya sudah cantik.. hanya  namanya  tetap dipanggil senah metol, walaupon dia sudah tidak mental lagi..


10 tahun dulu, makcik ni kadang2 betul kadang2 tak betul, pelik juga.. kalau nak bersembang dengan dia boleh tapi jangan lebih daripada 3 minit.. kalau tak kata2 dia tu dah jadi tak betul..melarat habis.. aku tak pernah bersembang dengan makcik tu sebab mak aku tak kasi..

pernah kawan aku cerita masa dia sembang dengan makcik tu.. tetiba ja dia sebut mak dia dengan ada panggilan arwah kat depan.. sedangkan mak dia belum meninggal lagi.. dia kata.

“ arwah mak akak pon suka buat sambal belacan, dah la arwah mak akak cantik”

Bila dah keluar kata2 yg tak betul tu, kawan aku terus ja bla..

Ada satu lagi, time aku pi outbound kat Bandung hari tu, aku ternampak orang sakit mental berjalan tanpa seurat benang pon, aku dan kawan2 terkejut gila..tapi kitorang tak pandang lama2 ok, sekali pandang itu pon terpandang... dia seolah-olah berjalan sendiri, maksud aku dalam dunia ni dia sorang ja yang ada.. aku lihat manusia yang lalu lalang depan dia, seolah-olah manusia tu tak wujud pon.. 

Kesian jugak er orang yang sakit mental ni.. mental dia tak sihat, kacau, tak leh nak berfikir macam orang biasa malah yang ada dia fikir tentang sesuatu yang tidak pernah ada jawapannnya.. tapi kadang-kadang dia lagi pandai daripada kita.. pakcik awie yang aku cerita dari awal tu, budak2 test dia suh eja perkataan “ everest ” Dia boleh eja.. boleh cakap omputeh lagi.. my name is awie but i'm not crazy.. budak2 yg xtau pape just gelak ja..


Dan sekarang...aku pon dah jadi poning, aku dok fikir pasal masalah orang.. masalah aku sendiri pon belum selesai.. baik aku berhenti disini sahaja. Sekian.


0 COMMENT. ( ^_^ ):