BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Apr 28, 2013

MENULIS THESIS?





Kalau lah tesis tu boleh ditulis macam Blog ni.. tesis tu dah siap dijilid dah..

Ini menulis tesis, bukan menulis blog fara oi..

Hehe.. tapi malangnya.. tesis tu tak boleh kita tulis macam  kita tulis blog..
Tulis blog ni kita boleh tulis suka hati kita ja..giler2 kita pon xpa.. dengan ayat kadang2 entah pape..

Tapi tesis tak boleh ditulis macam tu.. takleh suka hati kita ja nak tulis... kita kena  banyak membaca dan memahami kajian kita dulu.. kalau dapat tesis yg macam tulis dalam blog..Tesis tu out terus…

Bab kata pengkaji2 yang handal.  ada beberapa cara dalam penulisan tesis kita.. iaitu 4C. apa itu  4C?
  •            Clear-Jelas- tulis direct ja.
  •       Concise- Ringkas- tulis word yg perlu sahaja.
  •        Consistents- konsisten- tulis word scr konsisten. Kalau mak bedah..tulis mak         bedah..jangan tulis kak bedah pulak..
  •       Coherent


Ayat jangan berbelit-belit.. kena straight to the point… tp masalah aku ni pompuan, kadang2 aku terperangkap dengan sifat pompuan yang suka buat ayat panjang2.. maksud aku perempuan tu kalau menulis mesti panjang dan, kalau tak pon berkias.. hehe.. betul tak?

Jangan berbunga-bunga atau jiwang karat.. kalau dalam blog boleh la nak putar belit n jiwang tahap gabang… yang ni aku tak jiwang ya.. memang sesetengah orang kata aku ni kalau mengayat tu jiwang.. tp bagi aku itu bukan jiwang.. itu bahasa yang mendalam..hehe..

Susah juga er sebenarnya.. tp walaubgimanapon.. apa yg penting..usaha dulu..buat yg the best..

Guck luck semua..


0 COMMENT. ( ^_^ ):