BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Jan 21, 2013

ALLAH ITU SENTIASA ADA.

Aku tidak layak untuknya..

Aku hanya seorang wanita yang biasa-biasa..

Sedangkan dia seseorang yang luar biasa bagi aku..

Dia amat baik..dia menghormati orang tua, menghormati orang sekelilingnya dan menghormati wanita seperti aku…

Dia juga mempunyai hubungan yang baik dengan Allah..dan hubungan sesema manusia..

Ramai dikelilingnya wanita yang lebih baik daripadaku..

Mana mungkin dia akan memilihku yang biasa-biasa sahaja..

Mana mungkin…

Kalau aku inginkan seseorang yang baik…

Aku harus berubah menjadi orang yang lebih baik juga..

Sama ada dari segi tingkahlaku, hubungan dengan orang sekeliling dan hubungan dengan Allah..

Tapi apa yang pasti aku berubah bukan kerana dia, Aku berubah kerana Allah…

Allah telah temukan aku dengan dia dan Allah telah membuka mataku...Jan 17, 2013

ANTARA KEBEBASAN EKONOMI DAN KEBEBASAN POLITIK.Assalamualaikum pembaca tersayang..

Ok, dulu aku pernah terfikir antara kebebasan ekonomi dan kebebasan politik tu yang mana satu yang lebih utama? Yela.. aku tengok ada sesetengah orang yang terlalu taksub dengan politik sedangkan ekonomi dia habuk pon tadak… jangan terasa aku tidak berniat nak mengata sesiapa, Cuma aku kata yang realiti la..

Pastu aku nak selongkar2 la pakcik google manalah tahu dia tahu, pakcik google kan serba maklumat  dan serba boleh… Tapi lepas aku post entry perlukah mahasiswa diberi kebebasan politik? Aku lupa lah pulak nak cari maklumat yang aku nakkan untuk membuktikan kenyataan aku..cehh..perasan..

Sekarang baru ada perasaan nak cari maklumat berkenaan.. bagi korang la kan antara kebebasan ekonomi dan kebebasan politik yang manakah perlu diutamakan dulu? Atau dalam erti kata lain adakah kebebasan politik menghasilkan kebebasan ekonomi? Atau kebebasan ekonomi yang menghasilkan kebebasan politik? Atau adakah terdapat hubungan yang signifikan antara kebebasan ekonomi dan kebebasan politik? * Banyak la pulak soalan kan..poning..

Memang la ada orang kata “ Kata negara demokrasi tapi tak macam demokrasi pon” “ kita kena tuntut, itu hak kita, hak kita tau tak” dan macam macam lagi suara yang aku dengar.. mengertikah mereka makna demokrasi yang sebenar-benarnya…

Terdapat kajian oleh Profesor Milton Friedman mengatakan bahawa kebebasan ekonomi yang melahirkan kebebasan politik.  Dalam bukunya yang bertajuk Capitalism and Freedom mengatakan bahawa:

"Ramai yang menyangka bahawa politik dan ekonomi adalah dua perkara yang terpisah dan tidak berkait. Pandangan ini adalah salah kerana sebenarnya wujud hubung kait yang amat rapat antara ekonomi dan politik . Aturan ekonomi mempunyai dwifungsi dalam mewujudkan masyarakat yang bebas. 
 Pertama, kebebasan ekonomi itu sendiri merupakan salah satu komponen kebebasan yang yang lebih besar dan maka itu kebebasan ekonomi boleh dianggap sebagai satu matlamat yang tersendiri.  Kedua, kebebasan ekonomi adalah satu alat yang wajib wujud dalam usaha mencapai kebebasan politik."

Terdapat juga kajian yang mencari faktor penyebab macam soalan kat atas adakah kebebasan politik yang menyebabkan kebebasan ekonomi atau sebaliknya?

Hasil kajian tersebut mendapati bahawa kebebasan ekonomi menghasilkan satu taraf hidup yang lebih baik, dan seterusnya menghasilkan kebebasan politik tetapi kebebasan politik tidak semestinya menghasilkan taraf hidup yang lebih baik. Tafar hidup yang baik merupakan faktor penting untuk mewujudkan kebebasan politik. Dan untuk melahirkan taraf hidup yang baik mestilah kena ada kebebasan ekonomi.

Ok, untuk contoh yang lebih mudah, kalau  kita ni hidup dalam keadaan yang memaksa kita berfikir bagaimana untuk menampung kos sara hidup, mestilah kita tak ada masa nak terlibat dalam politik atau berusaha nak membuat sesuatu perubahan politik. Lagipun kita dan terbiasa dengan pemberian kemudahan yang diberikan oleh pemerintah kita. Contohnya kemudahan sekolah, kemudahan kesihatan macam klinik 1M tu, harga barang pon dikawal xbagi harga terlalu tinggi dan subsidi pon diberi untuk diskaun. Jadi kita ni manusia mestila ada rasa berterima kasih kan, kalau xda tu x au la nak cakap apa. Jadi kita xhiraukan sangat kalau kebebasan politik tu disekat.

Jadi boleh dikatakan disini rakyat yang terlalu sibuk mencari nafkah, membanting tulang  untuk menyara hidup mereka, dan mencari sesuap nasi jadi mana mungkin rakyat  ada masa nak berbuat sesuatu terhadap cengkaman politik mereka. Tambahan lagi pemerintah kita terus menerus memberi ganjaran kepada kita.

Jadi kesimpulannya disini, jika kita mahu membentuk sebuah negara yang bebas dari segi politik mahupon sosial, kita perlu pastikan negara kita juga bebas dari segi ekonomi. Jadi cadangan oleh pengkaji jika kita mahu membentuk suasana politik dan sosial  yang lebih bebas di Malaysia, maka kita harus memastikan wujud kebebasan dan kemakmuran ekonomi dahulu. Kalau rakyat benar2 selesa dengan kualiti kehidupan mereka, jadi mereka pun akan turut sama untuk membuat perubahan dalam sistem politik dan sosio budaya negara.

Ok, aku rasa dah panjang berjela post ni, Larat ke orang nak membaca..? apa2pon..lepas baca fikir2kan..hehe.. aku rasa dah poning dah bila sentuh bab politik.. Macam2..

Jan 16, 2013

GOODBYE EXAM HALL.Hai.. assalamualaikum pembaca tersayang…

My exam is over… yess…”EXAM HALL…GOODBYE” next sem jumpa lagi…hehe

Lega rasanya.. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, aku dah usaha semampunya selebihnya aku serahkan kepada Allah S.W.T. 

Memang betul jangkaan aku, sepanjang exam yang berderet2 macam tu aku tak cukup tido, aku hanya tido 2 jam sahaja dalam masa sehari kadang2 sejam ja dapat tido…huhu… tapi aku dah biasa tido lewat pon..biasa la tu bagi aku…

Ok,ini bermakna semester 5 sesi 2012/2013 juga dah berakhir, Cuma tunggu semester yang akan datang, next sem harus bekerja dengan lebih keras… fara ekau jangan cakap saja, ekau kena buat ya.. ingat no action no success… InsyaAllah…
Jan 13, 2013

SETIAP KEPAHITAN PASTI AKAN ADA KEMANISANNYA.

Aku gagal… aku gagal… aku gagal..

Aku gagal menahan airmataku daripada jatuh kebumi…

Sebelum ini, Aku tidak pernah menangis sehingga  airmata sudah tidak berupaya lagi mengalir..

Aku tidak pernah menunjukkan kesedihan aku kepada orang disekeliling aku…

Aku digelar manusia yang amat sukar untuk mempamerkan kesedihan pada zahirnya..

Yang aku pamerkan ialah gelak ketawaku, padahal jauh dari sudut hati ini tersembunyi kesedihan…

Itu adalah kerana aku ingin menunjukkan bahawa aku bukan insan yang mudah putus asa dengan takdirNya..

Tetapi dunia ni telah membuat aku menangis sehingga aku meratapi nasib aku sendiri…

Suatu hari aku tidak dapat menahan airmata ini daripada terus mengalir, sewaktu di perhentian bus, datang seorang wanita yang tidakku kenali menegurku.. aku buntu bagaimana caranya untuk aku menahan airmataku seketika daripada dilihat oleh orang ramai… namun aku tidak berjaya, airmata tetap mengalir, lantas wanita itu bertanya kepadaku “ Mengapakah kamu menangis?”
Aku menjawab “ owh, mata saya masuk habuk”  kemudian aku meminta diri untuk meninggalkan tempat itu… maafkan saya kawan bukan niat untuk lari dari kamu...

Dunia ini yang membuatkan aku menangis, mengapakah engkau membuatku menangis sehingga aku meratapi nasib dan mengeluh pada takdir???????

Asthafirullahalazim.. tiada niat untukku mengeluh dengan takdirMu Ya Allah…

Aku hanyalah insan biasa, tak lepas daripada melakukan kesalahan… aku khilaf… Maafkan hambaMu ini Ya Allah kerana mengeluh dan meratapi Nasibku..

Tetapi aku percaya setiap kepahitan pasti ada kemanisannya..
Jadi marilah kita sama2 tinggalkan sikap mengeluh dan sikap meratap nasib.. kerana itu beerti kita  tidak  redha dengan takdir yang ditetapkan Allah... nasihat untuk kita semua...


* maaf bahasa diatas agak kucar kacir...

Jan 11, 2013

AKU INGIN BERUBAH- JOM BERUBAH SAMA2..


VIDEO YANG SO CUTE.

Assalamualaikum pembaca tersayang..^^


Hari ni post yang pertama aku pada tahun 2013. 11/1/13. 29 safar 1434.

Ok, berbalik pada tajuk di atas…. Yes, Aku ingin berubah.. bukan berubah jadi power rangers, batman,  altraman, superman, cinderella atau sailormon yer… ini berubah ke arah kebaikan…hehe

Sejak akhir2 ni, di kepala aku ni selalu mempunyai soalan ni “ bilakah aku akan berubah menjadi seperti itu?

But bila aku nak mencuba mengubahnya ada saja halangan yang mendatangi aku.. Betul kata orang setiap kali kita ingin berubah, ada saja halangannya… sampai sekarang halangan tu masih lagi wujud setiap kali aku ingin berubah...

Tapi aku taknak berubah sorang2… aku nak berubah bersama keluarga, kawan2 dan ramai lagi… jom sama2 kita berubah.. *HEHE.. ajak orang berubah tp xbagitahu berubah yg mcm mana apa la kau fara...

Berubah xsemestinya kita berubah derect… depand pada kita. Sedikit demi sedikit…macam kita naiki tangga..dari satu peringkat ke peringkat tapi niat kita perlulah betul iaitu Lillah ita’ala.. bukan niat selain dari itu.. Nasihat untuk diri saya jugak..T_T

InsyaAllah..suatu hari..


* JANGAN BERKERUT DAHI YER KETIKA MEMBACA..