BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Follow Disini

Dec 31, 2012

SELAMAT TINGGAL TAHUN 2012, SELAMAT DATANG TAHUN 2013.




Hai pembaca tersayang…

Wah.. pejam celik, pejam celik esok dah masuk tahun 2013. Jadi ni post terakhir aku bagi tahun 2012. Ramai yang post pasal happy new year.. aku pon taknak ketinggalan, nak post jugak…hehe..walaupon yang membaca tidok la ramai..

Post ini sambungan cerita daripada post tahun 2011. Alhamdulillah syukur kepada Allah sampai sekarang umur masih dipanjangkan lagi. Alhamdulilah2….

Ok, apakah yang berlaku sepanjang kehidupan tahun 2012?

Macam tema blog aku ni Hidup ni ibarat muzik, ada muzik sedih ada muzik gembira. Kadang2 kita gembira dan kadang2 kita sedih. Manusia tak dapat lari daripada dua emotion ni. Aku ringkaskan dengan menjawab soalan2 dibawah.

Apakah kenangan yang paling pahit sepanjang tahun 2012?

Paling pahit?? Saya  takde kenangan yang paling pahit, yang pahit pon xda sepanjang 2012. Semuanya manis2 ja..hehe

Bilakah kali terakhir kamu menangis sepanjang tahun 2012 dan kenapakah kamu menangis?

Minggu lepas.. saya menangis sebab dunia ni yang membuatkan saya menangis. Hehe.. kisahnya panjang..xleh cerita..

Apakah kenangan yang paling manis bagi kamu sepanjang 2012?

Semasa exchange studentUM-UNPAD. Ia memberi  kenangan manis kerana saya mendapat banyak pengalaman sepanjang berada disana. Ia mengajar saya erti kesabaran dan erti sebuah persahabatan. Dari situ saya dapat kenal sedikit sebanyak bagaimana sikap dan tingkahlaku kawan2 saya apabila bersama. Macam2 sikap yang saya jumpa.. so sweet… Itu yg paling manis, yg manis ada banyak lagi tp xyah la citer, panjang berjela2 plk post ni..

Adakah kamu sudah menemui kekasih hati di tahun 2012 ni. Ceciter sikit?
Boleh skip x soalan ni?? hehe.. ok la.. sejujurnya tidok lagi..belum tiba masanya lagi ok.

Macam mana dengan pelajaran kamu sepanjang 2012, ok ka ko…?
Alhamdulillah, sem 4 result aku hari tu naik balik. Syukur kpd Allah.

Pendapat kamu tentang family, kawan dan orang di sekeliling kamu..?
Family aku ok, masih seperti biasa, saya sayang mereka. Kawan2 makin bertambah…hehe..terima kasih kawan kerana sudi menjadi sahabat saya, love you friends n someone yang buat aku tersengih sorang2..hehe..thanks sudi lagi berkawan dengan aku.

Amalan macam mana?
Sedang berusaha mempertingkatkan lagi. InsyaAllah..

Apa pendapat kamu tentang dunia ni..??

Dunia ni unit sangat. Kadang2 ada sesuatu perkara yang membuatkan aku berpendapat dunia ni tidak adil dan kejam.. kalau dunia ni adil takkan timbul pergelutan, perbalahan dan konflik semua tu. Kadang2 dunia ni amat indah bagi aku...indah sekali . Dunia ni macam pentas dan kita pula pelakonnya, bermacam2 cerita telah ditulis oleh yang Maha Kuasa.. Itu semua kehendakNya, Allah sedang menguji kita sewaktu kita dalam kesusahan dan kegembiraan..

so, adakah anda sudah mengenali diri anda?
yes..semakin hari, semakin aku kenal siapa diri aku. Anda bagaimana??

Adakah azam tahun 2012 kamu tercapai?
Yes…tercapai... (menari-nari riang)

Apakah azam tahun baru 2013 kamu?
I just want to say “ Biarlah Rahsia”…(sambil menyanyi). Tapi yang paling penting tahun depan aku harus bekerja lebih keras lagi..semoga masa akan datang akan jadi lebih baik… bye tahun 2012, aku sayang kau 2012….haha..  selamat datang tahun 2013, semoga kau gembira bersama saya nanti..

Saya mengakhiri dengan ucapan terima kasih kepada semua kawan2 yang mengenali diri ini mahupon tidak dikenali. Terima kasih kerana pernah membuat diri ini tersenyum.
Maaf, mungkin selama ini ku bukanlah kawan yang baik…
Maaf,mungkin selama ini ku sering melalaikanmu…
Maaf, sekiranya selama ini ku membuatmu rasa sedih…
Maaf, mungkin selama ini ada bicaraku yang pedas2..
Maaf juga  diri ini hanya hamba yang biasa, kerana kelemahanku itu seringku panjatkan doaku padamu di kesempatan yang ada. semoga Allah selalu menyayangimu kerana siapa pun kamu, kamu itu adalah temanku di dunia dan di akhirat. tidak ada apa-apa yang ku pinta dari mu, hanya kemaafan yang tulus ikhlas darimu. Semoga masih ada ruang kemaafan di antara kita.Terima kasih utk segalanya. Dan akhir sekali Happy new year... SEMOGA HARI AKAN DATANG LEBIH BAIK DARI YANG SEBELUMNYA. ^_^



Dec 27, 2012

EXAM HALL...AKU DATANG!!!








Kalau Lisa Surihani jerit “ Istanbul..aku datang” aku jerit “ Exam Hall..Aku datang..”  wah.. tak sabar2 nak exam nampak.. kononnya.. padahal dalam hati “ Exam Hall.. I’m coming Soon” tapi bagi masa 3 bulan lagi boleh tak nak study… haha… hang bukan study , hang  studo fara..

Slip exam dah dicetak, semangat gila tengok slip exam, sampai dah terbayang dok tgh exam..  1st time jadual exam aku berderek2… 7,8,9,10,11.. lepas tu gap 16 kembali exam.. ayoyo..mana tak stress aku... Aku dapat tido ke tidok nanti..tengah bayangkan.. Tapi takpe, Allah ada bersama aku, minta2 dipermudahkan nanti.

Kepada yang akan menduduki peperiksaan nanti, Guck Luck in your exam.. marilah kita sama2 berdoa semoga segalanya akan berjalan dengan lancar seperti yang kita harapkan..

Dah ready belum untuk berperang? Dah ada senjata belum…? Kalau takde, bekalkan senjata dulu, baru boleh berperang..peng.peng..peng… Kalau tak nanti kita kalah di medan perang.. Ilmu itu kan senjata kita... nasihat untuk aku juga.


* Sem ni xda paper yang memerlukan aku tembak menembak.. semuanya paper yang perlu digoreng sehabis masak....haha..


Dec 15, 2012

WHAT WOMEN WANT? 2.




Assalamualaikum pembaca tersayang…

Aku bukan pakar psikologi cinta, bukan juga Dr. Cinta.. aku just sang pencinta..hehe.. Biasalah bila persoalan timbul kena ada jawapannnya kan… so, nak jawapan yang pasti dari soalan what women want? aku telah menebual beberapa kawan2 aku… haha.. tp takdela dalam situasi yg skema, its informal.. entry ni merupakan sambungan daripada what woman want?   yang pernah aku post tempoh hari.

Setelah interview beberapa kawan aku, dengan soalan berbunyi “Apa yang kamu mahu dari pasangan kamu @ your bf sewaktu kamu bersama dgn mereka? “  Rata-ratanya jawapan yang diberikan daripada kawan2 aku berbeza.. betullah orang kata, perempuan ni fikiran dan perasaan mereka kompleks, rumit.. Ok, kita lihat jawapan dibawah....

  • 1.      Bukti dan pengorbanan cinta dia kepada kita.

Kawan aku kata, dia nak pasangan dia buktikan pengorbanan cintanya kepada dia. Tapi masalahnya,cinta tu agak rumit untuk kita buktikan. Kata-kata cinta tak pernah cukup untuk mengungkapkan betapa sayangnya kita terhadap orang tu. Habis, bagi korag kan, adakah cara-cara yang berkesan untuk buktikan cinta selain dari kata-kata? Dari segi tingkahlaku yang baik kita tonjolkan kepadanya, adakah berkesan? Apa-apapon..perlu dingat pengorbanan tu sesuatu yang subjektif..


Hah..ini memang menjadi satu masalah bagi lelaki susah sangat nak bersikap jujur. Tapi bagi sesetengah lelaki la aku tak katakan semua lelaki. Memang la niat dia baik taknak bagitahu sebab nak jaga hati tapi kebenaran akan terjawab juga cuma yang bezanya cepat atau lambat ja. Walaupun kita tak nampak tapi Allah tu maha melihat, maha mengetahui, suatu hari Dia akan beri jawapan jugak.

  • 3.      Boleh bahagiakan kita.

Bahagia pon sesuatu yang subjektif jugak. Ia bergantung kepada seseorang. Apa yang membuatkan seseorang tu bahagia. Bagi aku bahagia tu apabila kita dapat bersama dengan orang yang kita sayang. Contohnya, aku bahagia sangat bila aku dapat luangkan masa bersama kawan2. Hehe.. kawan aku kata dia bahagia apabila pasangan dia ucapkan kata” I love u” kepadanya.. so, kpd lelaki yang nak membahagiakan pasangannya selalu la ucapkan kata ‘ I love u” kat pasangannya. haha
  • 4.      Boleh jadi hero kita.

Yes…semestinya, kawan aku kata dia nak pasangan dia jadi pelindung dia macam dalam citer bollywood tu… macam shah rukh khan, salman khan, amir khan dan bermacam khan khan lagi..          
  • 5.      Selalu contact dengan kita.

Kawan aku kata, kalau boleh setiap hari dia nak pasangan dia SMS ataupun call dia.. But Bolehkah kaum adam berbuat demikian…?
  • 6.      Kesetiaan.

Kawan aku kata, dia nak hanya dia sorang ja dalam hati pasangannya. Tiada dua, tiga, empat.. bab kata Neyo one in a million gitu… ada orang kata, Lelaki ni sebenarnya walaupun dia ramai perempuan, dia setia kepada satu ja..Betulkah? kalau betul pon perempuan takkan terima kalau lelaki ada orang lain selain dia… walaupun lelaki hanya SMS dengan kawan perempuan pon, perempuan akan curiga.. walau apa2 pon, depand pada tahap kepercayaan perempuan tu kpd pasangannya.
  • 7.      Memahami kita.

Aku nak laki aku faham aku..dia mesti ada waktu aku perlukan dia, dia kena faham perasaan aku, mod aku .- kata kawan aku.
Yes ini penting sangat, kalau orang tak faham kita, responnya tidak baik..

Ok, itu sahaja yang dapat aku sharing.. kompleks sangat kan.. haha.. ha... kalau korang nak tahu pasangan yang bagaimanakah yg boleh membahagiakan kita, bacalah post ni personaliti pasangan yg boleh membahagiakan kita.


Dec 12, 2012

BAGAIMANA MENJADI ORANG YANG DISUKAI.





Assalamualaikum...pembaca tersayang…

Ok, hari ni aku nak share sedikit tips2 atau cara-cara bagaimana untuk menjadi orang yang disukai yang pernah aku baca dalam buku seni bercakap-cakap dan berbual-bual. Sebenarnya, cara untuk buat orang suka kat kita ni boleh buat dalam pelbagai cara berdasarkan aspek-aspek tertentu. Tapi kali ni aku nak share bagaimana nak jadi orang yang disukai melalui aspek gaya komunikasi kita ataupun cara kita berinteraksi dengan orang di sekeliling kita.  Cara-caranya ialah:

  • 1.    Kita mesti suka menolong orang lain.

Manusia ni dia suka kepada seseorang yang suka menolong orang. Orang yang pernah menerima pertolongan dari kita akan suka kepada kita. Pakar psikologi kata orang yang pernah menerima pertolongan mudah terpengaruh dengan pandangan, kata-kata dan nasihat orang yang menolong mereka.

  • 2.      Jadilah orang yang jujur, ikhlas dan berhati baik.

Jadikan sifat mulia ni dalam percakapan dan perbualan kita. Bagi menggambarkan kita ni seorang yang baik, jangan suka bercakap perkara yang negatif. Kalau kita nak bercakap, bercakaplah perkara yang baik sahaja. Tapi ingat, jangan sesekali bersandiwara atau berpura2 sebab sekali orang tahu kita hanya berpura2 baik sampai mati orang akan benci kepada kita.

  • 3.      Ada orang sangat pandai bercakap dan petah bercakap sehingga melakukan kesilapan  “banyak cakap’.

Sifat ini membuatkan orang-orang yang mendengar tidak suka perangai ni. ha.. ingat baik-baik ya tuan-tuan dan puan-puan. Kadang2 kita tak sedar yang kita ni terlampau banyak cakap sehingga orang lain tidak diberi peluang untuk bercakap. Kita sepatutnya cuba belajar banyakkan mendengar daripada bercakap. Biar orang yang nak kita pikat hatinya itu yang dapat banyak peluang bercakap. Biar dia puas bercakap…chewah… sifat manusia tu suka mendengar suaranya sendiri. Jadi manusia akan suka kepada orang yang membenarkan dia mendengar suaranya sendiri.

  • 4.      Jadikan diri kita seorang yang pandai menarik minat orang itu apabila kita bercakap kepadanya.

Manusia sentiasa menghargai kata-kata pujian. Jadi kita belajarlah teknik yang betul memberi pujian. Manusia mudah terpengaruh dengan kata2 orang yang pandai memberi pengiktirafan dan penghargaan kepadanya. Orang yang pernah menerima pengiktirafan,pujian  dan penghargaan daripada kita akan bersikap lebih terbuka kepada pendapat kita. Mereka tak suka orang yang banyak mengkritik dan menegur walaupun niat kita baik. Jadi sekali sekala puji la orang di sekeliling kamu tu ye, tapi ingat ia mesti berbunyi kata-kata puji bukan kata-kata perli.

  • 5.      Gunakan bahasa positif dan koperatif semasa berbual.

Maksud gaya positif ialah tidak menggunakan kata2 negatif manakala gaya koperatif pula bermakna kita tidak tunjuk kita seorang yang pandai dengan cara membuktikan orang lain bodoh, salah atau tidak betul. Ingat ya tuan-tuan dan puan-puan jangan sesekali bercakap bertentangan dengan kedua2 gaya bahasa ini ya. Sebab orang yang pernah kita buktikan bodoh, salah dan silap tidak akan menyukai kita. Orang yang bijaksana menggunakan cara2 yang lembut dan sopan untuk membuktikan mereka tu betul.

  • 6.      Apabila berbual jangan tunjukkan kita berminat dengan diri sendiri.

Bila kita lihat, ramai orang yang suka bercakap “ saya…saya…saya..” daripada mula sehingga habis. ia sangat membosankan orang yang mendengar tapi lainlah kalau pendengar tu sendiri yang suruh bercakap pasal orang tu ja. Jadi apa yang perlu kita buat ialah berjimat cermat apabila menggunakan perkataan saya. Manusia memang minat dgn diri mereka sendiri. Mereka ingat cerita mereka paling menarik diperdengar kepada orang lain. Jadi, demi menjadi orang yang disukai oleh orang lain, jangan banyak cerita mengenai diri kita. Sebaliknya, galakkan orang lain bercerita mengenai diri mereka. Tapi boring jugak kan kalau kita dengar  dia ja cerita pasal dia.. jadi kita perlukan seimbangkan.. lepas kau cakap, aku pulak cakap..gitu..

  • 7.      Bila berbual, gambarkan kita banyak bersetuju dengan sikap orang tu.

Sebabnya manusia mudah  suka kepada manusia lain yang setuju dengan mereka dan tunjukkan juga kita menghargai idea-ideanya. Dengan ini, estim dirinya akan naik. Manusia suka kepada manusia lain yang menaikkan estim dirinya.

  • 8.      Tunjukkan kita seorang yang positif.

Jadi , janganlah kita asyik merungut ja kerja. Jangan kita bercakap tentang perkara yang kita xsuka. Jangan sesekali mengata orang. Jangan sekali-kali mengata orang. Jangan mencari salah orang dan jangan suka kritik orang. Itu membuktikan otak kita penuh dengan perkara negatif. Kalau depan orang yang cuba kita pikat, jangan buat macam tu yer.. Kajian menunjukkan bahawa manusia tertarik kepada orang2 yangpositif.

  • 9.      Ucapkan kata-kata yang membuatkan orang itu seronok.

Tunjukkan kita seronok mendengar perbualannya dengan cara gigih mendengar dia bercakap. Apabila dia berlawak kita sambutlah dengan ketawa. Jangan menyampuk dan menyambung ayat-ayatnya. Dan jangan tengok kea rah lain. Dengan itu, keperluan jiwanya  akan terisi. Manusia suka kpd manusia lain yang pandai mengisi keperluan jiwanya.

Ok..selamat mencuba tuan-tuan dan puan-puan..hehe..


Dec 8, 2012

SEGMEN SIAPA PALING JUJUR.




Biasala… time boring aku p berblogwalking blog orang… then aku jumpa entry  ni.. Segmen siapa paling jujur.. baju warna coklat punyer blog...  First time aku join segmen2 ni.. sebelum ni… banyak aku jumpa blogger2.. yang buat segmen ataupon contest… tapi tak menarik dimata aku… Aku join segmen ni sebab aku tertarik dengan soalan2 dia,haha…  memandangkan aku bosan tak buat pape.. aku nak cuba join segmen ni… Dan soalan yang diutarakan dijawab dengan penuh kejujuran… Aku seorang jujur tau..hehe kononya…

  1. apa akan you buat kalau tiba-tiba ada budak kecik tumpahkan kuah kari kat baju paling you sayang :
Aku cubit budak tu dan pastikan tak de orang yang nampak aku cubit, kalau dia menangis aku akan pujuk balik, then buat muka tak bersalah.. tp itu tak bermakna aku ni seorang yg kejam…jgn salah faham yer…huhu.
  1. pernah tak you terkentut kuat sampai ada orang dengar :
Mestilah pernah..  tapi kami dalam family ja... kalau dgn orang lain tak ponah...
  1. pernah tak you korek hidung tiba tiba ada orang perasan :
Pernah…depan jejaka handsome pulak tu.. masa dalam LRT, saya tak tahan sangat, macam ada benda yg berligar2 dalam hidung saya, lepas tu sy cubala korek then jejaka handsome tengok..dia nak gelakkan aku tapi tak tergelak.. Ya Allah, betapa malunya aku masa tu..
  1. bila kali terakhir you menangis ? sertakan bila masanya tu dan sebab apa :
Minggu lepas… sebab mak saya datang KL (dkt dgn sy belajar) tapi dia tak bagitahu saya dia datang, dia datang jumpa abang.. dia nak balik baru nak bagitahu saya..
  1. mase kecik kecik , ape budak budak sebaye you selalu ejek you :
Anok mek Ani jangok.. Mek ani tu nama mak saya sebenarnya tapi sy xfaham kenapalah budak2 selalu guna nama mak saya untuk ejek saya..saya geram betul.. jangok tu aku tak reti nak translate macam mana.. Dia macam orang yang selalu bermake up, pakai baju lawa2 gitu…
  1. berapa berat badan you sekarang :
51kg. 
  1. ape you akan buat kalau you tengah marah gilaa :
menangis sambil tulis diary kat buku..
  1. matapelajaran paling k.o masa sekolah :
Matematik… cikgu selalu kata= fara bersabar yer, ada lima minit lagi nak habis kelas cikgu.. okk senafas(bahasa klantan).. cikgu dah tahu aku memang malas belajar mt.
  1. adakah you pernah bergaduh masa sekolah dulu sampai bertekak memaki mengherdik musuh you . ceritakan :
Pernah..masa darjah 6, kecik lagi.. gaduh dengan budak meja sebelah.. kalau sy sakit, saya akan balas balik… Ada ka patut dia ketuk pen kat kepala sy..kuat pulak tu.. Pastu, sy ambil botol air sy ketuk kepala dia balik.. masa tu sy nampak ada botol air ja dpn mata.. pen dan botol air yg keras tu mana kuat? Hah…pastu..berbalas2 la pukulan..kedua2 taknak mengalah.. pastu, wujudlah group yg sokong aku dan sokong dia… melaung2 nama Fara…fara.. dan Ita.. Ita.. Nampak cikgu dari jauh,tetiba senyap satu kelas, kelam kabut lari ke tempat masing2.. Cikgu sikit pon tak perasan.. Kitorang buat2 takde pape yg berlaku la.. Keesokan harinya, kitorang bersalam..baik dah.. Dia takut takde orang nak ajar dia buat karangan nanti…hahaha.. jahat betul aku ni..

  1. orang pertama you jatuh hati masa sekolah rendah dan mase darjah berapa(tak perlu letak nama) :
serius…. Masa sekolah rendah takde sorang pon saya jatuh hati.. Lelaki saya anggap diorang macam kawan2 pompuan…macam saya… saya guna budak lelaki untuk ajar saya panjat pokok, main bola dan macam2 lagi. Masa sekolah menengah tingkatan 2 barulah saya jatuh hati kat seorang jejaka ni… Dia pengawas.. Dia tahu aku suka dia, tapi dia layan macam kawan2 dia yang lain..  tak sempat nak udjust…dia pindah sekolah lain.. kat mana agaknya dia sekarang…harap2 suatu hari dapat jumpa dia..
  1. you pertama kali couple masa umur berapa :
Serius.. saya tak pernah couple… hah…jarang jumpa orang yang tak pernah couple kan.. Dulu masa form5 hampir aku nak bercouple but tetiba dia menghilang.. Dia luahkan cinta dia pada aku, masa tu aku belum bagi jawapan… kata aku esok aku bagi jawapan.. lepas tu…dia hilang tanpa berita…. Macam tu ja hilang… macam dia tu bunian la pulak…aku tanya kawan2 dia, diorang kata g berhijrah..adohai…
  1. berapa lame you penah kapel dgn seseorang dan tahun bila :
Saya tak perlu jawab soalan ni sebab soalan 11 dah terjawab..
  1. last you putus sebab apa :
soalan ni pon takde jawapan..
  1. adakah you pernah buat your mother menangis dan kenapa :
Pernah… sebab saya tak teman dia kat hospital masa dia sakit… pada hari mak saya sakit, esoknya exam spm subjek perdagangan… aku belum baca apa2 lagi.. aku takut xdapat jawab exam nanti tapi aku dah janji kat cikgu aku nak buat yang terbaik… Alhamdulillah mmg terbaik dapat A..(nak berlagak jap) serius aku tak tahu pon mak aku terasa dengan aku, aku ingat bila adik aku dah temankan mak aku, dia ok ja.. Alahai mak...

  1. bila dok sorang sorang , ape mesti you buat :
Kalau ada internet, saya berinternet la.. kalau takde,  saya menyanyi dan rakam suara pastu padam balik..haha.
  1. keputusan upsr you :
Teruk giler.. 4D 1C.. hehe..jujur x aku.. masa kecik2 dulu, dunia aku hanyalah dunia main… slogan aku masa tu “ Hak bermain hak kami”… aku tak sentuh langsung kot buku…Apa yang terjadi selepas aku ambik result?? aku kena pukul teruk dengan abang aku... pakai hanger baju... berkecai2 hanger dibuatnya... Mak dan abah aku pulak??  Diorang terlalu manjakan aku la...pukul pon tak masa tu... tapi mulut ada la sikit2 bebel...  Bila dan sekolah menengah, semuanya dah berubah…dah boleh berfikir jernih kan..  terima kasih abang...kalau tidak kerana pukulan itu, aku tidak menjejakkan kaki aku ke universiti.. haha..
  1. you nak kawen masa umur berapa dan kenapa :
26… sebab saya pasti masa tu sy dah sampai seru…tp segalanya terletak pada Allah..
  1. you selalu berangan tentang ape :
Tentang Cinderella..
  1. perkara yang you paling tak suka tapi ia selalu berlaku dalam hidup you :
bau asap rokok…hehe.. sy boleh pengsang bau asp rokok.. tapi…hari2 ada ja terhidu asap rokok…
  1. perkara paling you suka tapi pernah berlaku sekali je dalam hidup you :
Saya paling suka berada di zaman kanak-kanak… tapi hanya berlaku sekali ja dalam hidup.
  1. blogger yang paling you suka dan sebab ape you suka dia :
So far sebenarnya, takde yang paling suka tapi suka baca blog Abang Ben ashaari.
  1. sesuatu yang you tak suka bila blogwalking :
bila berblog, laptop off dengan sendiri.. Laptop sy ni sakit sikit, dia tak terima blog yang berat2, yang dipenuhi wiget..
  1. mase tahun bila you pertama kali buat facebook dan apa yang buat you terasa nak buat facebook :
2010, sebabnya nak mencuba- macam manala agaknya rupanya facebook ni…
  1. you selalu bangun tidur pukul berapa :
alarm selalu diset jam 6.30.. masa tula sy bangun..hehe
  1. kritikan terhadap blog saya :
Saya sangat suka blog kamu sangat cantik… Header tu..cantik sangat..siapa yang buat er?? Kamu sendiri ka… sungguh berbakat.. saya takde kata2 kritikan…Cuma nak bagi support… teruskan berblog yer… Sharing tu kan caring, caring tu kan loving, loving tu kan blessing…kan2..hehe 
oh ya...kenapa nama bajuwarna coklat blog tapi..  baju warna biru pink doodle tu pakai kat header.. hehe,,,tapi takpe..cantik jugak..


Hah...jujur tak aku??? maaflah dah campur2.. kejap" saya" kejap "aku"..

Dec 4, 2012

KENAPA KITA LUPA?





Assalamualaikum pembaca tersayang..   di sini tuan hamba ingin berkongsi sedikit ilmu…^^

Ok, tau tak apa itu maksud lupa? Atau tak ingat? Mesti tau kan... 

Mengikut definisi Ee Ah Meng(1999) lupa tu bermaksud kegagalan kita mengingat kembali apa yang kita alami atau pelajari sama ada bagi sementara waktu sahaja ataupon selama-lamanya. Dan juga kegagalan mengingat kembali sesuatu maklumat dengan tepat.

Ha…penyakit lupa pon selalu jugak jadi kat aku, ia buat aku sangat geram dan marah dengan aku sendiri…erghhhhhh!!! lebih2 lagi time exam… kita dah baca dan pada masa sama kita dah ingat, but time exam sedang berlangsung…apa yang kita baca tu, kita lupa balik… Jadi dalam kepala aku Why?? Kenapa?  Bakit ba? Kyom..? Riyu..? Weisheme..? Iyu..? hehe….

Ok, Bagi menjawab persoalan Apa sebabnya kita selalu lupa? Secara umumnya ada 3 sebab utama iaitu:


  • 1.      Faktor gangguan.
Gangguan apakah? Membaca perkara2 lain selepas buku pelajaran menyebabkan soal peperiksaan luput dar ingatan. Ha.. mesti kita pernah buat kan… aku pon pernah buat, lepas baca buku study aku p baca majalah pulak… aku ingat nak rehatkan otak dengan membaca bahan selain buku study sekejap tapi bukan sekejap aku layan majalah tu, lebih lama daripada aku baca buku study… apa da…


  • 2.      Faktor hilang tumpuan.
Maksudnya xde perhatian yang sepenuhnya ketika membaca menyebabkan perkara tu tak dapat kekal lama… Ha…memang! Inilah salah 1 faktor yg slalu buat aku lupa, aku ni time study aku xboleh bunyi bising, aku kena berada dalam suasana senyap baru bole fokus tp kalau time study group takpe… dan satu lagi bila ada laptop dpn mata, ada tenet..mula la tumpuan tu hilang ketika membaca sebaliknya tumpuan dalam melayari internet la pulak, buka wed tonton.my layan cerita la pulak..

  • 3.      Faktor masa.
Masa yang terlalu lama mungkin akan menyebabkan orang lupa apa yang dipelajarinya. Ok, kena selalu ulangkaji dan membaca la kalau nak apa yg kita pelajari tu kekal dalam kepala kita. Dahla orang ni tak suka membaca..


Ok, selain faktor2 dia atas ada juga faktor lain yg menyebabkan kita lupa menurut Bakthiar Mansor (2005). Ok, aku ringkaskan kat bawah..

Keusangan- apabila masa berlalu keusangan berlaku pada ingatan, ini menyebabkan hilangnya kesan ingatan.

Tekanan- individu tu sengaja menekankan sesuatu pengalaman yang pahit. Macam kita nak lupakan kekasih lama kita la, kita sengaja tolak dia ke kawasan tak sedar otak…err..faham x? susah nak terangkan benda yg kaitkan dgn biologi otak kita. kalu contoh lain, semasa exam berlangsung, kita yg sengaja buat kita tertekan... kita layan tekanan kita tanpa mencari cara terbaik untuk mhilangkan tekanan kita tu seperti relakskan diri, baca salawat, baca ayat2 al-quran,,,

Kebimbangan- contohnya, masa kat dewan exam kita bimbang, jadi fakta2 yg kita hafal susah nak ingat… So, jauhilah kebimbangan bila jawab exam ya…

Minat- maksudnya kalau perkara yang kita kurang minat, kita mudah lupa.. Alamak..lepas ni, aku kena tanamkan minat aku walaupun paper tu aku tak suka..

Perubahan alam sekitar- contohnya- dulu rumah kita kat Melaka, pastu kita pindah perak… bila p balik umah kita kat Melaka selepas bbrapa tahun kemudian kita dah tak ingat sebab ada perubahan berlaku disitu..

Masa tidak mencukupi- maksudnya masa yg kita ambil untuk ingatkan sesuatu tu tak cukup… macam exam ptg esk, pg esok baru nak membaca..

Maklumat tidak lengkap- maksudnya time kita membaca tu, ada maklumat2 atau ayat yg kita tak faham @ xlengkap, ia akan buat kita lupa..

Ok, bila kita dah tahu, kita buat apa? kenalpasti punca pastu cari penyelesaian... marilah bersama-sama kita mengubahnya... Ubah cara kita belajar..Tak lama lagi nak exam wei... takutnya... smga dipermudahkan..